Βλέποντας τις εναλλαγές του κλίματος, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, ελάχιστοι πλέον δεν αφουγκράζονται πως βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας οριακής και εξαιρετικά κρίσιμης κλιματικής αλλαγής που θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας σε όλα τα επίπεδα. Καθώς η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων οδηγεί στην υπερεξάντλησή τους, τα ορυκτά αποθέματα αλλά και η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας παγκόσμιας περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης της οποίας τα αποτελέσματα ήδη βιώνουμε.

Ο όρος sustainable living είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη βιωσιμότητα και τη βιολογική διαχείριση των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Όσο σύνθετος και αν φαίνεται, στην ουσία δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια όλων μας, μεμονωμένα αλλά και συλλογικά, να υιοθετήσουμε πιο πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στην καθημερινότητά μας βασισμένες στις αξίες της αειφορίας. Σε διακρατικό επίπεδο μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Επειδή όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα, κάθε αδράνεια στοιχίζει. Πώς μπορούμε, λοιπόν, ο καθένας μας χωριστά να πάρει μέρος σε αυτή την προσπάθεια να επανεκκινήσουμε τον πλανήτη, αλλάζοντας απλές συνήθειες στο σπίτι μας ώστε αυτό να λειτουργεί με πιο οικολογικό αλλά και οικονομικό τρόπο;

1. Καλλιεργούμε λαχανικά στο σπίτι

Οι βιολογικές καλλιέργειες πιστοποιούν την εφαρμογή ορθών πρακτικών καλλιέργειας σε ό,τι αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών που απειλούν εξίσου με την ανθρώπινη υγεία και τους επικονιαστές των φυτών όπως τις μέλισσες. Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη απεξάρτηση από τις παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, αλλά σήμερα τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά μπορούν να φτάσουν πολύ πιο εύκολα στο τραπέζι μας από τα ίδια μας τα χέρια. Και αν σας φαίνεται βουνό να ξεκινήσετε τον δικό σας κήπο, αρχίστε από μια γλάστρα φυτεύοντας μυρωδικά ή μικρά λαχανικά/φρούτα, όπως πιπεριές, ντομάτες, φράουλες. Πολύ πιο σύντομα από όσο φαντάζεστε θα έχετε ένα καταπράσινο και ευωδιαστό μπαλκόνι και μάλιστα με τον πιο ανέξοδο τρόπο, καθώς μπορείτε να φυτεύσετε σπόρους από λαχανικά που ήδη έχετε στο ψυγείο ή να αφήσετε να βγάλει ρίζες μέσα σε νερό ένα υγιές κομμάτι ενός λαχανικού (π.χ. καρότου, πατάτας, κρεμμυδιού) και μετά να το μεταφυτεύσετε στο χώμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε όλοι να έχουμε το δικό μας μικρό βιολογικό μποστάνι!

2. Ψωνίζουμε τρόφιμα με βάση τη βιωσιμότητα

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι σημαντικό να έχουν παραχθεί με σεβασμό στην αρχή της βιωσιμότητας. Όπως προείπαμε, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά αλλά και το κρέας δεν αποτελούν πλέον μια ιδιοτροπία ή προνόμιο των γερών πορτοφολιών. Η βιολογική παραγωγή έχει αποκτήσει πλέον μαζικό χαρακτήρα και πολλές εταιρείες επιλέγουν την αποκλειστική τους διάθεση. Από την καλλιέργεια του εδάφους και τον εμπλουτισμό του μέχρι και την άρδευση ή τη συγκομιδή, αλλά και την αποφυγή αυξητικών ορμονών και αντιβιοτικών σε φυτά και ζώα, επιλέγουμε παραγωγές που σέβονται το περιβάλλον και τηρούν αυστηρά πρωτόκολλα. Παράλληλα, διατηρούμε ένα ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, επενδύοντας κυρίως στα προϊόντα που παράγει ο τόπος και το κλίμα που ζούμε.

3. Πιο οικονομικό και οικολογικό πλύσιμο ρούχων

Το πλύσιμο των ρούχων καταναλώνει ενέργεια και πολλές φορές οδηγεί σε φουσκωμένους λογαριασμούς. Για να αποφορτίσουμε τις ανάγκες αυτές, επενδύουμε σε έναν πιο οικολογικό τρόπο πλυσίματος που δεν απαιτεί αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, καθώς πλέον τα περισσότερα σύγχρονα απορρυπαντικά διαθέτουν πανίσχυρη δράση ακόμα και στους 30 βαθμούς. Σε χώρες όπως την Κύπρο και την Ελλάδα, με τη σχεδόν ολόχρονη ηλιοφάνεια, προτιμάμε να στεγνώνουμε τα ρούχα στον φυσικό αέρα, αποφεύγοντας έτσι την ενεργοβόρα χρήση του στεγνωτηρίου, ενώ χρήσιμη είναι και η ταξινόμηση των ρούχων ανάλογα με τις ανάγκες τους ώστε να χρησιμοποιείται η σωστή ποσότητα απορρυπαντικού κάθε φορά. Καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο αφού έχουμε αρκετά ρούχα για μια πλύση και όχι μερικά κομμάτια. Στο πλαίσιο της οικολογικής συνείδησης, είναι απαραίτητο να μετράμε με ακρίβεια το απορρυπαντικό, καθώς έτσι δεν σπαταλάμε ενέργεια σε άσκοπους κύκλους πλυσίματος και στυψίματος των ρούχων που προσπαθούν να αποβάλλουν την υπερβολική ποσότητα.

4.Κάνουμε σωστή ανακύκλωση στο σπίτι

Η ανακύκλωση δεν μας είναι πλέον μια ξένη έννοια. Πέρα από τη μαζική περισυλλογή στους κοινοτικούς κάδους, ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών είναι σημαντικός και στους κάδους του σπιτιού μας. Πέρα από το γυαλί, το χαρτί και το αλουμίνιο, ειδικά για τα πλαστικά προσέχουμε τι απορρίπτουμε πού, καθώς υπάρχουν συσκευασίες που περιέχουν μη βιοδιασπώμενα υλικά, οπότε αν δεν υπάρχει η σχετική ένδειξη, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον κάδο ανακύκλωσης. Σημαντική παράμετρος ακόμα για τη σωστή ανακύκλωση είναι οι συσκευασίες να μπαίνουν καθαρές, γιατί τα υπολείμματα βρομίζουν και δημιουργούν ζημιές στους επεξεργαστές ανακύκλωσης. Μια απόλυτα προσανατολισμένη προς αυτόν τον σκοπό τακτική, είναι βέβαια και η κομποστοποίηση που ουσιαστικά αποτελεί την ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων μας, προκειμένου να αποτελέσουν βιολογικό λίπασμα για τα φυτά και τα λουλούδια μας.

Πέραν της ανακύκλωσης φυσικά, άμεσα συνυφασμένη με την οικολογική συνείδηση στο σπίτι είναι και η επαναχρησιμοποίηση δοχείων από γυαλί, πλαστικό και χαρτόνι.

Μία από τις καλύτερες χρήσεις για άδεια πλαστικά μπουκάλια είναι ως γλαστρούλα για λουλούδια και βότανα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα άδειο μπουκάλι 2 λίτρων περίπου και να κόψετε τα πάνω δύο τρίτα, αφήνοντας το κάτω τρίτο του μπουκαλιού και voila! Έχετε μια επαναχρησιμοποιήσιμη γλάστρα. Επιπλέον, τα άδεια γυάλινα και πλαστικά βάζα μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια εξαιρετική λύση αποθήκευση στην κουζίνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δοχεία ανάμειξης για μαρινάρισμα ή σάλτσα σαλάτας. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας θα βρείτε πολλές λύσεις!

Μελετώντας τις παραπάνω συμβουλές, καταλαβαίνουμε πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να επιδράσουμε καθοριστικά και θετικά στην εξέλιξη των οικοσυστημάτων και να απαντήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στα ζητήματα ενέργειας και βιοδιαχείρισης που μας προβληματίζουν τόσο πολύ σήμερα. Ο προσανατολισμός προς έναν υγιεινότερο και πιο κοντά στις ανάγκες της φύσης τρόπο ζωής, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελεί και ο άνθρωπος, αποτελεί το απόλυτο win-win σενάριο τόσο για εμάς όσο και για τον πλανήτη!

Ο πλανήτης μας χρειάζεται βοήθεια και είναι χρέος όλων μας να τον προστατέψουμε, είναι θέμα βιωσιμότητας.

Back to view all