Νέο έτος, νέα αρχή, καθώς μοιάζουν να ανοίγονται μπροστά μας 365 νέες ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουμε στόχους και να έρθουμε πιο κοντά στην ευτυχία που καθένας μας διαφορετικά ορίζει. Στο κατώφλι του 2022 βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω μας και να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας, ακολουθώντας ένα πλάνο πιο ευέλικτο και πιο ισορροπημένο.

Με την έλευση της πανδημίας ίσως είδαμε όλοι τα πλάνα μας να αλλάζουν πορεία, γι’αυτό τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα μας και να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που πραγματικά έχει τη μεγαλύτερη αξία για εμάς. Αυτή η διαδικασία στην αρχή του νέου χρόνου είναι σημαντική όχι μόνο γιατί η αλλαγή του χρόνου ταυτίζεται με την ελπίδα για καλύτερες προοπτικές σε όλα τα πεδία, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν ακόμα συναισθηματικά προηγούμενα που μας τραβούν ψυχολογικά πίσω, δημιουργώντας μας τη λανθασμένη πεποίθηση πως δεν θα τα καταφέρουμε.

Ποια είναι, λοιπόν, τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε μια αληθινά καινούρια αρχή στην αυγή του 2022;

 

1) Ανανέωση μέσα και έξω

Στόχος το νέο έτος είναι να μας βρει με φρέσκια διάθεση και όρεξη ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας. Η καλή εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας βοηθά πολύ να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για αυτόν τον σκοπό. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή να εστιάσουμε στα σημεία της εμφάνισής μας αλλά και τους χαρακτήρα μας που θέλουμε να βελτιώσουμε ή να εξελίξουμε. Είναι η ώρα να ζυγίσουμε πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με τα επαγγελματικά μας αλλά και πόσο έχουμε φροντίσει τις σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας. Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι να δομήσουμε γύρω μας και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που μας μεταδίδει ασφάλεια και αισιοδοξία.

Για να μιλάμε όμως για ολοκληρωμένη ανανέωση, εκτός από τον εαυτό μας πρέπει να δώσουμε έμφαση και στο σπίτι μας. Από απλές ζημιές που αναβάλλουμε πάντα να επιδιορθώσουμε ή τη διακόσμηση που έχουμε βαρεθεί, μέχρι όσα μας βαραίνουν τη διάθεση και δεν μας εμπνέουν πλέον μέσα στο σπίτι, η νέα χρονιά φέρνει την ορμή να οργανώσουμε καλύτερα το σπίτι μας και να πειραματιστούμε με νέους συνδυασμούς που αλλάζουν τις ισορροπίες και μας ανεβάζουν ψυχολογικά.

 

2) Ψύχραιμος και δίκαιος απολογισμός

Όσα πέρασαν ανήκουν στο παρελθόν και δεν πρέπει να τα αφήνουμε να μας επηρεάζουν. Μια δίκαιη ανασκόπηση όσων προηγήθηκαν την προηγούμενη χρονιά μας φέρνει αντιμέτωπους με τις αστοχίες μας αλλά και τις νίκες που ίσως έχουμε απωθήσει προσπαθώντας να μη φαινόμαστε αλαζόνες. Βάζοντας τα πράγματα κάτω και σταθμίζοντας τις καταστάσεις με τα αποτελέσματα που έφεραν μακροπρόθεσμα, καταφέρνουμε και παίρνουμε συναισθηματικές αποστάσεις που είναι σημαντικές για να βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα που θα μας χρησιμεύσουν στα επόμενα βήματά μας. Ακόμα και τα άσχημα, ήρθαν στη ζωή μας για έναν συγκεκριμένο λόγο. Αν κατανοήσουμε τι πήγε λάθος και γιατί, τότε είναι πολύ πιθανό να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν οι ίδιες συνθήκες και στο μέλλον.

 

3) Σωστός προγραμματισμός

Το ασταμάτητο κυνήγι του ρολογιού είναι από τις πρώτες συμβάσεις που καταπιέζουν την καθημερινότητά μας. Το να προλάβουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις και να κλείσουμε έγκαιρα έναν ατελείωτο κύκλο εκκρεμοτήτων, πολλές φορές μας παραδίνει στη δίνη του άγχους. Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν αυτή τη στιγμή τη συνηθέστερη μορφή ψυχολογικών επιπλοκών από το στρες, για αυτό και τη νέα χρονιά πρέπει να θέσουμε προγράμματα που ανταποκρίνονται στον πραγματικά διαθέσιμο χρόνο μας. Ο σωστός προγραμματισμός είναι απαραίτητος, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται να κάνουμε λιγότερα μέσα στη μέρα μας ή να πούμε “όχι” σε αιτήματα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.

 

4) Δημιουργικότητα και νέα hobbies

Όταν ένα μυαλό μένει αδρανές για κάποιο χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται ώστε να αναπληρώσει αυτό το κενό δημιουργώντας ακόμα και αρνητικές σκέψεις που δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που είμαστε πραγματικά. Ως αποτέλεσμα νιώθουμε να χανόμαστε μέσα στην αδράνεια και στη θλίψη χωρίς να είμαστε φτιαγμένοι για κανένα από τα δύο. Το 2022 λοιπόν είναι η ιδανική αρχή να κάνουμε επανεκκίνηση στη δημιουργικότητά μας, ανακαλύπτοντας ακόμα και εναλλακτικούς τρόπους να ξαναβγούμε στη δράση και να νιώσουμε χρήσιμοι. Με το να αναδιοργανώσουμε το σπίτι μας, να ξεκινήσουμε μια διαφορετική διατροφή, να περπατήσουμε έξω από το σπίτι για μισή ώρα καθημερινά, να δηλώσουμε συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδας κοινωνικής προσφοράς, να ξεκινήσουμε ένα καινούριο hobby (π.χ. την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ενός αθλήματος, το διάβασμα, το scrapbooking και τις χειροτεχνίες) βοηθάμε το πνεύμα μας να ανανεωθεί και να εξελιχθεί σε νέα πεδία ενδιαφέροντος.

 

5) Ρεαλιστικές προσδοκίες

Κάθε καινούρια αρχή είναι λογικό να φοβίζει, για αυτό και πρέπει να δουλεύεται όχι με μοναδικό σκοπό την επιτυχία, αλλά και με αναμενόμενη συνέπεια μερικές φορές και την αποτυχία. Για αυτόν το λόγο έχει αποδειχθεί πως οι αλλαγές που έχουν τη μεγαλύτερη σταθερότητα και διάρκεια είναι αυτές που έχουν τεθεί πάνω στη βάση των ρεαλιστικών προσδοκιών. Είναι αλήθεια πως κάποιες φορές πρέπει να γονατίσουμε ή και να πέσουμε για να αντιληφθούμε πως ο στόχος μας χρειάζεται προσαρμογή και νέα κίνητρα. Αυτό το φαινομενικό πισωγύρισμα είναι που μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους σχετικά με το πόσο θέλουμε έναν στόχο. Και όταν πρόκειται για όνειρα ζωής, κανένα πισωγύρισμα όσες αναποδιές και αν φέρει, δεν θα μας σταματήσει από το να το κυνηγήσουμε.

Η καινούρια χρονιά δεν υπόσχεται την επιτυχία σε ό,τι και αν προσπαθήσουμε. Είναι όμως η τέλεια ευκαιρία για ένα αναζωογονητικό restart που θα μας δώσει νέα ώθηση και ελπίδα να μην σταματήσουμε να παλεύουμε για το καλύτερο που αξίζουμε! Και ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα είναι βέβαιο πως στεκόμαστε στην αφετηρία αυτής της προσπάθειας με τις καλύτερες προοπτικές.

 

Back to view all