O Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης κατά του στρες, επισημαίνοντας την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να απολαύσει μια ζωή μακριά από αυτό. Γιατί μπορεί το άγχος ως ενστικτώδης υγιής αντίδραση να μας προστατεύει από δυνητικά απειλητικές καταστάσεις αλλά όταν φτάνει στο σημείο να ελέγχει κάθε σκέψη μας και να διαμορφώνει την πραγματικότητά μας, τότε χρειάζεται να καθορίσουμε πόσο παθολογική είναι η παρουσία του στη ζωή μας.

Σίγουρα η εικόνα ενός πολυάσχολου ανθρώπου δεν είναι ξένη στις μέρες μας. Παντού άνθρωποι που κινούνται, μιλούν, δουλεύουν, διασκεδάζουν ακόμα και ερωτεύονται βιαστικά. Κοινός τους παρονομαστής αυτό το γνώριμο σφίξιμο στο στομάχι πως ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός. Πώς πάντα υπάρχει μια εκκρεμότητα για την οποία δεν έχουν προνοήσει. Και πως από αυτή την εκκρεμότητα κρέμονται τα πάντα.

Το άγχος μπορεί να ισοπεδώσει, λοιπόν, την αυτοπεποίθησή μας, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και τη γενικότερη υγεία μας, καθώς δεν είναι λίγες φορές που σωματοποιείται με ταχυκαρδίες, αυξημένο αίσθημα παλμών, πονοκεφάλους, μουδιάσματα στα άκρα, υπερβολική εφίδρωση κ.λπ. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κρατήσουμε στη ζωή μας μονάχα το ποσοστό άγχους που είναι απαραίτητο για να μας κινητοποιεί και να μας κάνει να κατακτούμε νέα ορόσημα;

Ακολουθώντας, λοιπόν, τις παρακάτω τεχνικές μπορούμε να δράσουμε προληπτικά αλλά και θεραπευτικά απέναντι στο παθολογικό άγχος, αξιοποιώντας την απεριόριστη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.

1. “Καθαρίζουμε” τις σκέψεις μας

Τι είναι αυτό που πραγματικά μας αγχώνει και ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο που μπορεί να συμβεί αν αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις βγουν αληθινές;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το άγχος βγάζει στην επιφάνεια όλες εκείνες τις καταπιεσμένες φοβίες που επιμελώς δεν αντιμετωπίζουμε και προτιμάμε να μη σκεφτόμαστε. Αναδίδοντας αυτές τις σκέψεις, φορτώνουμε το μυαλό μας με χίλια δυο απίθανα σενάρια που θολώνουν την κρίση μας και μας κάνουν να αμφισβητούμε αυτό που είμαστε. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να καθαρίσουν τις σκέψεις αυτές με το να κρατούν ένα απλό ημερολόγιο. Όσο άσχημες και αν μας φαίνονται, όταν αποτυπώνονται στο χαρτί ανακουφίζουν τον εγκέφαλο από την υποχρέωση να τις θυμάται και να τις ανακυκλώνει συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο μένει περισσότερος χώρος για ψύχραιμη στάθμιση των δεδομένων. Σημαντικό, λοιπόν, στο να καθαρίσουμε από το κεφάλι μας αυτό που μας τρομάζει είναι να το αποδεχτούμε.

Οι ψυχολόγοι φέρνουν το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ροζ ελέφαντα. Αν απαγορεύσεις σε κάποιον με κάθε τρόπο να σκεφτεί έναν ροζ ελέφαντα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα τον κάνεις να τον σκέφτεται συνέχεια. Η αποδοχή λοιπόν των σκέψεών μας και προσδιορισμός τους ως σκέψεις που δεν μας αντιπροσωπεύουν ως ανθρώπινες ποιότητες, αλλά ως απλές φοβίες που εκμεταλλεύονται τις κρυφές μας αδυναμίες και ανασφάλειες, θα μας βοηθήσει να ηρεμίσουμε.


2. Κάνουμε διαλογισμό
 

Ο διαλογισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με το παραπάνω βήμα. Για να καθαρίσει η σκέψη μας και να επικοινωνήσουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες πρέπει να ακούσουμε το άγχος να μας μιλάει. Γιατί ο στόχος του δεν είναι να μας καταστρέψει, αλλά να μας προφυλάξει από έναν ρυθμό που έχουμε διαλέξει και τελικά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Με τον διαλογισμό μπορούμε σταδιακά να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που μας λείπει αλλά και να αναγνωρίσουμε όλα αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και αξίζει να παλέψουμε. Στο διαδίκτυο θα βρείτε απλά και σύντομα βιντεάκια διαλογισμού.


3. Επικοινωνούμε με φίλους
 

Η επικοινωνία με φίλους μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Πέρα από τον σκοτεινό κόσμο που έχουμε δημιουργήσει από τις αγχωτικές φοβίες μας, η συζήτηση με κάποιον που μας νοιάζεται μπορεί να αποκαταστήσει την πίστη μας στις ανθρώπινες σχέσεις. Πίστη που συχνά κλονίζεται όταν βλέπουμε πως το δικό μας άγχος μάς κρατά μακριά από την κοινωνική ζωή και μας βυθίζει στη μοναξιά και την απόγνωση. Προτιμάμε να βγαίνουμε έξω από το σπίτι, να αφηνόμαστε στους φυσικούς ήχους που μας θυμίζουν πως η ζωή είναι εκεί έξω και μας περιμένει, πως υπάρχει χρόνος και πως φυσικά είναι εντάξει αν πέσουμε, γιατί πολύ απλά και εμείς, όπως και πολλοί άλλοι, θα σηκωθούμε ξανά.4. Ρυθμίζουμε τη διατροφή μας

Οι αγχώδεις διαταραχές συχνά συνδέονται με διατροφικές ελλείψεις, όπως την έλλειψη βιταμίνης D, σιδήρου ή Β12. Πριν καταφύγουμε σε συμπληρώματα, αν αυτό είναι απαραίτητο, καλό είναι να φροντίσουμε να διατηρούμε ένα ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο βασισμένο στη σοφία της μεσογειακής διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο, θρέφουμε όχι μόνο το σώμα μας αλλά και το πνεύμα μας. Συμπληρώματα είναι καλύτερα να παίρνουμε αφού συμβουλευτούμε πρώτα τον προσωπικό μας γιατρό.


5. Αποκτούμε δημιουργικότητα

Η αδράνεια είναι ο καλύτερος σύμμαχος του άγχους, για αυτό το να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι είναι μια πολύ καλή ιδέα στη διαχείρισή του. Υπάρχουν φυσικά μέρες που η διάθεση για να κάνουμε το οτιδήποτε είναι μηδενική. Ακόμα και αυτές τις ημέρες, όμως, το να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να φορέσουμε ρούχα, να φτιάξουμε καφέ και να βγούμε για ένα δεκαπεντάλεπτο περπάτημα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο να ιεραρχήσουμε σωστά τις σκέψεις και τις πράξεις που μας αγχώνουν. Τροφοδοτώντας το άγχος με νέα αισιόδοξα ερεθίσματα, το οδηγούμε μακριά από τις άσχημες σκέψεις.


6.
Κάνουμε βόλτες στη φύση 

Το άγχος πυροδοτείται από την παραμονή μας σε ένα περιβάλλον που μας εγκλωβίζει. Παραμένοντας καθηλωμένοι στο κρεβάτι μας ή στο σπίτι καθοδηγούμε το μυαλό μας να ανακυκλώνει συνεχώς τις ίδιες αγχωτικές σκέψεις. Ο εγκέφαλός μας εκπαιδεύεται όμως όταν τον τροφοδοτούμε με νέα ευχάριστα και αισιόδοξα μηνύματα, ώστε ακόμα και αυτές τις άσχημες σκέψεις να τις ανατρέπει. Η άμεση επαφή με τη φύση μάς ξαναφέρνει στο κέντρο μας και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας κοντά σε όσα έχουν πραγματικά αξία. Ο κύκλος της ζωής, η ξεγνοιασιά, η ελευθερία, το νοερό ταξίδι είναι αναγκαία στοιχεία που χρειάζεται απεγνωσμένα το μυαλό μας για να ξεκολλήσει. Και αυτά μπορούμε να τα χαρούμε απλόχερα με μια εκδρομή στο βουνό ή στη θάλασσα. Η φύση μας θυμίζει πως πάντα υπάρχει ελπίδα και χρόνος για να χαρούμε τη ζωή και πως τα λάθη μας είναι μονάχα οι απαραίτητες στάσεις μας προς την τελική επιτυχία.

Σαφώς η συμβολή ενός ειδικού συμβούλου ψυχικής υγείας (ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή, ψυχιάτρου) είναι κρίσιμη όταν νιώθουμε πως δεν μπορούμε μόνοι μας να ελέγξουμε τις σκέψεις που μας αγχώνουν. Καθώς, όμως, είδαμε πως το άγχος είναι πολλές φορές κινητήριος δύναμη, για πολλούς στόχος δεν είναι η αυτόματη αποβολή του από τη ζωή μας, όσο η προσπάθεια να συνυπάρχουμε με αυτό χωρίς να μας ορίζει. Και αυτή η προσπάθεια δεν περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων σε έναν ειδικό, αλλά πρόκειται για μια γενικότερη στάση ζωής την οποία καλούμαστε να μάθουμε να εφαρμόζουμε κάθε φορά που αφουγκραζόμαστε πως το σώμα και το πνεύμα μας είναι έτοιμο να παραδοθεί στο στρες.

Back to view all