Είναι το αντισηπτικό/αντιβακτηριδιακό που χρησιμοποιείτε κατάλληλο για την απολύμανση των χεριών αλλά και των επιφανειών του σπιτιού; Αντισηπτικό = Απολυμαντικό; ; ;  Μήπως η αντιβακτηριδιακή του δράση δεν συνεπάγεται και την ασφαλή του χρήση στο δέρμα σας ή σε κάποια άλλη επιφάνεια; Με όλα αυτά που έχουν γραφτεί και ειπωθεί, αλλά και τη πληθώρα των προϊόντων που εμφανιστήκαν στις υπεραγορές τους τελευταίους μήνες, είναι λογικό να επικρατεί μια σύγχυση ως προς την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα τους.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που υπόσχονται αντιβακτηριδιακή δράση στις επιφάνειες του σπιτιού. Δυστυχώς κυκλοφορούν και προϊόντα με λανθασμένες σημάνσεις! Για να μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την φερεγγυότητα και την αποτελεσματικότητά τους, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τους παρακάτω παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η εγγυημένη ή όχι μικροβιοκτόνος δράση τους.

Πρώτα ας ξεχωρίσουμε τις έννοιες: Το αντισηπτικό είναι αντιμικροβιακή ουσία, η οποία ρίχνεται σε έναν ζωντανό ιστό/δέρμα για να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης ή σήψης. Το αντισηπτικό διαφέρει από το απολυμαντικό, το οποίο καταστρέφει τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε άβια αντικείμενα. (Source)

Αντιμικροβιακό ή απλό καθαριστικό: Δώστε προσοχή στα συστατικά του προϊόντος, ώστε να διακριβώσετε αν πρόκειται για αντιμικροβιακό προϊόν ή για ένα απλό καθαριστικό που συντελεί μεν στη διατήρηση ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος, αλλά δεν απολυμαίνει. Τα περισσότερα καθαριστικά περιέχουν σαπούνι και γι’ αυτό μπορούν με την τοπική εφαρμογή τους να απομακρύνουν τους ιούς για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούν απαραίτητα να απολυμάνουν την επιφάνεια με αποτέλεσμα ο παθογόνος οργανισμός να επιζεί και μετά το καθάρισμα. Ο ισχυρισμός “Hygiene” που επικαλούνται αρκετά προϊόντα ΔΕΝ συνεπάγεται απολύμανση εκτός και αν έχει την απαραίτητη εγγραφή.

Αποτελεσματικότητα αιθανόλης (=αλκοόλ ή οινόπνευμα): Η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κάνει τη διαφορά όταν χρησιμοποιείτε οινόπνευμα για να απολυμάνετε μια επιφάνεια. Μόνο τα προϊόντα που έχουν ποσοστό τουλάχιστον 60% αιθανόλης διασπούν ικανοποιητικά τη λιποσύνθεση των περισσότερων παθογόνων που επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η εύκολη εξάτμιση του οινοπνεύματος δεν απαιτεί το ξέβγαλμα των χεριών ή της επιφάνειας εφαρμογής. Σε καμιά περίπτωση δεν ενδείκνυται η χρήση μεθανόλης, μιας και αποτελεί τοξική και επικίνδυνη για την υγεία ουσία.

Ενεργό χλώριο ή υποχλωριώδες νάτριο: με τη χρήση καθαριστικών προιόντων που περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο, επιτυγχάνεται απολύμανση των επιφανειών αφού διασπά τα σωματίδια των μικροοργανισμών. Προσοχή σε πιο ευαίσθητες επιφάνειες αφού μπορεί να τις ξεθωριάσει αλλά και να τις αλλοιώσει.

Η υπόσχεση «Σκοτώνει 99,9% των μικροβίων και ιών»: Το κυπριακό δίκαιο έχει ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 528/2012 περί της διάθεσης και κυκλοφορίας των βιοκτόνων στην αγορά. Μεταξύ άλλων, ο Νόμος ορίζει ένα λεπτομερές πλαίσιο ασφάλειας σύμφωνα με το οποίο κάθε σχετικό προϊόν διατίθεται μονάχα κατόπιν λήψης της σχετικής εγγραφής του, τον αριθμό της οποίας οφείλει να φέρει σε ευδιάκριτο σημείο της ετικέτας του. Η σχετική εγγραφή συνεπάγεται τη νόμιμη αδειοδότησή του από το Κράτος και τη σύμφωνη με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του χρήση.

Έλεγχος ετικετών: Ο έλεγχος της ετικέτας του προϊόντος είναι σημαντικός στη διαπίστωση αν αυτό πληρεί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές κυκλοφορίας του. Σε αυτή, ο προμηθευτής οφείλει να αναγράφει ευκρινώς την ημερομηνία λήξης αλλά και τη χρήση με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή, όπως επίσης και διαφωτιστικά για την ασφάλειά του στοιχεία, όπως την ταυτότητα της δραστικής ουσίας, τις χρήσεις για τις οποίες χορηγήθηκε η άδεια, τη συχνότητα χρησιμοποίησης, την ενδεδειγμένη δοσολογία, εικονογράμματα κινδύνου, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες.

Στην προσπάθεια να κρατηθούμε μακριά από τα μικρόβια που απειλούν την υγεία μας, η σωστή ενημέρωση είναι το Α και το Ω. Η απομικροβιοποίηση είναι μια διαδικασία που αν δεν πραγματοποιηθεί με τα σωστά αντισηπτικά και απολυμαντικά προϊόντα, είτε πρόκειται για προσωπική υγιεινή είτε για την καθαριότητα του σπιτιού μας, μπορεί να επιτείνει περιστατικά αλλεργιών αλλά και να αναζωπυρώσει λοιμώξεις ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πέρα, λοιπόν, από τη δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα, έχετε έναν ακόμα πολύ σοβαρό λόγο να μη διαπραγματεύεστε την εμπιστοσύνη που σας εμπνέει το όνομα της Εύρηκα. Ο αξιόμαχος στόλος της σε εξειδικευμένα προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση είναι η δραστική λύση που αναζητάτε για κάθε χρήση και κάθε σημείο του σπιτιού, χωρίς να θυσιάζετε την υγιεινή αλλά και την ασφάλεια αυτών που φροντίζετε και αγαπάτε περισσότερο.

Απολυμαντικά | Eureka

Προϊόντα Γενικού Καθαρισμού | Eureka

Ενισχυτικά Πλύσης | Eureka

Septona | Eureka

Back to view all