Η μαζική παράγωγη των καταναλωτικών αγαθών και κυρίως των τροφίμων τα τελευταία χρόνια έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το πόσο διαφυλάσσουν την υγεία μας, μιας και περνούν μέσα από μια μακριά αλυσίδα επεξεργασίας στην οποία υπεισέρχονται διαφορετικοί παράγοντες. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επιλέγουν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή των φρούτων και των λαχανικών τους, δημιουργώντας μικρούς λαχανόκηπους στο σπίτι τους.

Οι καλές πρώτες ύλες και η αγάπη για τον κήπο είναι αρκετές για να κάνουν τους κόπους μας να… ανθίσουν με τον καλύτερο τρόπο. Όσο για το χώρο; Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μία μονάχα γλάστρα!

Κι αν χρειάζεστε περισσότερα κίνητρα για να βάλετε την αγροτική ζωή για τα καλά στο πρόγραμμά σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτά που ακολουθούν:
• Πλήρης εποπτεία της παραγωγής

Τα παγκόσμια κινήματα για τη βιολογική διαχείριση των τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι μας θέτουν ως ζητούμενο τις ορθές πρακτικές και τη βιολογική καλλιέργεια. Και παρόλο που είναι σημαντική η πρόοδος που έχει παρουσιαστεί και αρκετές βιομηχανίες τροφίμων αναθεωρούν τις πολιτικές παράγωγης των πρώτων υλών τους, οι καταναλωτές συνεχίζουν να εισπράττουν ένα αίσθημα ανασφάλειας σχετικά με την ποιότητα και την ελεγμένη ασφάλεια και διατροφική αξία των τροφίμων που αγοράζουν. Συνεπώς, παρατηρείται μια αυξανόμενη στροφή προς το δρόμο της αυτόνομης καλλιέργειας, με πολλούς να δημιουργούν τη δική τους παραγωγική αλυσίδα με τα δικά τους φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από μια διαδικασία παραγωγής απόλυτα ελεγχόμενη από τους ίδιους.
• Τα φρέσκα λαχανικά είναι νόστιμα και… ανταποδοτικά

Δεν είναι τυχαίο που όταν είναι φρέσκα τα λαχανικά, οι συνταγές που ετοιμάζουμε πετυχαίνουν πάντα. Αυτή η ικανοποίηση μεγεθύνεται στο πολλαπλάσιο όταν γνωρίζεις ακριβώς πώς έφτασε στο πιάτο σου αυτό που γεύεσαι. Η σπορά, η βλάστηση και η συγκομιδή των καρπών προσδίδουν τη χαρά της δημιουργίας αλλά και της ολοκλήρωσης ενός έργου στο οποίο αφιερώσαμε αγάπη και φροντίδα και αυτό χαρίζει στα φαγητά μας μια ιδιαίτερη νοστιμιά ζυμωμένη με την αγάπη και την περηφάνια μας.
• Δημιουργία ενός αυτόνομου και φιλόξενου οικοσυστήματος

Ο κήπος χαρακτηρίζεται από το αεικίνητο πηγαινέλα των μικροσκοπικών κατοίκων που ευδοκιμούν στα πολλά ή λίγα τετραγωνικά του. Η ανθοφορία και η καρποφορία γίνονται πόλος έλξης για αυτούς τους τόσο σημαντικούς κρίκους της οικολογικής ισορροπίας, όπως ζωύφια, μέλισσες, πεταλούδες κ.λπ. Με λίγα λόγια σε κάθε μποστάνι ξανανθίζει η ίδια η ζωή και η παρατήρηση του κύκλου της μάς ξαναφέρνει σε επικοινωνία με τη φύση και τους κανόνες της.
• Σωματική άσκηση και καλή ψυχολογία

Πέρα από την ασφάλεια, βέβαια, το να καλλιεργείς μόνος σου τα δικά σου λαχανικά, συντελεί τόσο στη θωράκιση της σωματικής υγείας, λόγω της εκγύμνασης των μυών κατά την εκτέλεση των κηπουρικών εργασιών, όσο και στην ανάταση της ψυχολογίας. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αναλύσει τα ψυχοθεραπευτικά οφέλη της κηπουρικής, μιας και έχουν συσχετιστεί άμεσα η αντίληψη της αυτοεικόνας με τη δημιουργία στον κήπο. Όσοι ασχολούνται με τον κήπο παρουσιάζουν αλτρουιστικά χαρακτηριστικά, διακρίνονται για τη δοτικότητα, την υπομονή, την επιμονή, την εργατικότητα αλλά και την ενσυναίσθηση, ιδιότητες απαραίτητες για τη δόμηση μιας υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Οι αγχολυτικές επιδράσεις της κηπουρικής είναι αδιαμφισβήτητες και μάλιστα υπάρχουν κλινικές ψυχικής αποκατάστασης που περιλαμβάνουν την κηπουρική στις ενότητες των ψυχοθεραπευτικών τους προγραμμάτων.

Αν, λοιπόν, μετά από τους παραπάνω λόγους πειστήκατε να αναλάβετε το συντομότερο δράση στον νέο σας λαχανόκηπο, διαβάστε μερικές εύκολες και αποδοτικές προτάσεις αρωματικών φυτών, βοτάνων και λαχανικών των οποίων μπορείτε άμεσα να ξεκινήσετε την καλλιέργεια, ακόμα και σε μια μικρή γλάστρα.

– Τα αρωματικά βότανα του βασιλικού, του δεντρολίβανου, του μαϊντανού, του άνηθου και του θυμαριού σίγουρα θα σας σπάσουν τη μύτη με την ακαταμάχητη ευωδιά τους. Η σπορά τους είναι πολύ εύκολη και δεν απαιτεί πολύ χώρο, ενώ είναι εξαιρετικά συμβατά μεταξύ τους, οπότε μπορείτε πολύ εύκολα να τα χωρέσετε όλα σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα, μιας και διαθέτουν λίγο έως πολύ τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό και χώμα.

– Για πιο μεγάλες επιφάνειες λαχανόκηπων, συστήνουμε να φυτέψετε μαρούλια, καρότα, παντζάρια, πιπεριές και ντομάτες, το καθένα, ωστόσο, στη χρονική περίοδο που πρέπει. Για τη σωστή ανάπτυξή τους καλό είναι να έχετε το νου σας στο τακτικό κορφολόγημά τους, προκειμένου να τα απαλλάσσετε από πιθανούς εισβολείς που τα προσβάλλουν. Για να κάνετε το έδαφος πιο εύφορο, ωστόσο, χρησιμοποιήστε μονάχα βιολογικά λιπάσματα και φυσικά αποφύγετε τον ψεκασμό της σοδειάς σας με οποιοδήποτε παρασιτοκτόνο. Σε γενικές γραμμές τα παραπάνω λαχανικά έχουν εύκολη ανάπτυξη, ενώ εκτός από σπόρους μπορούν να ευδοκιμήσουν και από απομεινάρια λαχανικών, που έχουν, ωστόσο, βλαστήσει.

Με όλα τα παραπάνω, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας σταματά από το να φτιάξουμε το δικό μας βιολογικό μποστάνι και να δρέψουμε τους κόπους μας μαγειρεύοντας ένα υπέροχο δείπνο με, αποδεδειγμένα, τα πιο αγνά υλικά.

Η Εύρηκα με τη μεγάλη γκάμα καθαριστικών προϊόντων της, που απομακρύνει και τους πιο δύσκολους λεκέδες από χώμα, λάσπη και λίπη, εγγυάται πως αυτό που θα σας μείνει από την κηπουρική και τη μαγειρική της αξιοποίηση θα είναι μόνο η χαρά!

 

Back to view all