Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ελπίδα που φέρνει μαζί της η νέα χρονιά. Μία ελπίδα που μας δίνει πίστη να θέσουμε νέους στόχους, αλλά και ενέργεια να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που μας δίνονται. Εκτός από τις προσωπικές στοχεύσεις, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα έχει να κάνει με το να μάθουμε να ζούμε σε μεγαλύτερη εναρμόνιση με το φυσικό μας περιβάλλον, αφουγκραζόμενοι τις επιταγές των καιρών για έναν πιο πράσινο πλανήτη. Αυτή η ανάγκη προκύπτει βέβαια από τη συνειδητοποίηση της ενεργειακής κρίσης που μας αγγίζει πια όλους.  

Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ καμία αλλαγή που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι περιττή ή αμελητέα. Πέρα από όσα χρειάζονται να γίνουν ακόμα σε εθνικό ή διακρατικό επίπεδο, είμαστε εμείς, οι απλοί πολίτες, αυτοί που κρατάμε και στα δικά μας χέρια τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε απέναντι στο περιβάλλον, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό και eco-friendly τρόπο ζωής. 

Οι παρακάτω αλλαγές αποτελούν το δικό μας ελάχιστο μερίδιο ευθύνης προς αυτόν τον σκοπό. Χωρίς να μας επιβαρύνουν, επηρεάζουν τις συνήθειες που είχαμε υιοθετήσει μέχρι στιγμής και την καθημερινότητα όπως την ξέρουμε, βοηθώντας μας να έρθουμε το 2023 πιο πρακτικά κοντά στις έννοιες της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης 

1. Διατροφή: Είναι γεγονός πως είμαστε ό,τι τρώμε, για αυτό και οι διατροφικές μας συνήθειες καθορίζουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας σε αυτό τον κόσμο. Η υπερκατανάλωση του ζωικού κεφαλαίου οδηγεί μοιραία στην υπερεκμετάλλευση μιας βιολογικής πηγής που δεν είναι ανεξάντλητη, έχοντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα ακόμα και οι δυτικές κοινωνίες να απειλούνται πιο σύντομα από ό,τι πιστεύουν με μία σημαντική επισιτιστική κρίση. Για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να μειώσουμε τη νέα χρονιά το ποσοστό κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε, ενώ παράλληλα να αυξήσουμε τις φυτικές και τις βιολογικές τροφές που βάζουμε στο πιάτο μας. Έτσι θα συμβάλλουμε στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και λοιπών χημικών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου εντάσσεται και η κατανάλωση τοπικών αλλά και εποχιακών προϊόντων, που βοηθά αφενός τις τοπικές οικονομίες, αφετέρου αποθαρρύνει τις ρυπογόνους μεθόδους ενίσχυσης της παραγωγής, προκειμένου να καλυφτεί η καταναλωτική ζήτηση όλον τον χρόνο. 

2. Απόβλητα: Τόνοι οργανικών αποβλήτων καταλήγουν καθημερινά στις χωματερές με αποτέλεσμα τον υπερκορεσμό τους, την περαιτέρω επιβάρυνση του οικοσυστήματος που αδυνατεί να τα αφομοιώσει, αλλά και την καθηλωτική αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να πετάμε φαγητό, για αυτό και επιλέγουμε να μαγειρεύουμε ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Αντίστοιχα εντάσσουμε απλές μεθόδους κομποστοποίησης στο σπίτι για τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν από το μαγείρεμα. Σαφώς η έννοια της ανακύκλωσης παραμένει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας, μειώνοντας έτσι τα απορρίμματά μας και τους οικονομικούς, αλλά και ενεργειακούς πόρους που χρειάζονται για την διαχείρισή τους στις χωματερές. Επιπλέον, περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση του πλαστικού στις καθημερινές μας συνήθειες και συναλλαγές, επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες τροφίμων στα ψώνια μας, τυλίγουμε τα δώρα μας με οργανικά ή ανακυκλωμένα υλικά και υφάσματα, ενώ επιλέγουμε να λαμβάνουμε ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς μας περιορίζοντας σε εντυπωσιακό ποσοστό τη χρήση χαρτιού που θυσιάζεται για αυτόν το σκοπό. 

3. Κατανάλωση ενέργειας: Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σταδιακά εκπαιδεύει τους πολίτες σε μια νέα στάση ζωής απέναντι στον τρόπο που χρησιμοποιούν και αντιλαμβάνονται την ενέργεια. Η ηλιακή ενέργεια πρωτοστατεί ήδη μέσω των φωτοβολταϊκών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Η απλή αντικατάσταση, λοιπόν, των πιο ενεργοβόρων οικιακών συσκευών στο σπίτι βοηθά ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτοτέλεια. Αν αναλογιστούμε μάλιστα πως τα κτήρια είναι υπεύθυνα για περίπου το 60% του συνολικού ενεργειακού αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλαγές σαν τις παραπάνω αλλά και ακόμα περισσότερες, όπως το τράβηγμα των ηλεκτρικών συσκευών από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται, η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του σπιτιού με led λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και καθρεφτίζουν μια ουσιαστική στροφή προς τη σωστή κατεύθυνση.  

4. Τρόποι μετακίνησης: Οι εκπομπές των καύσεων της βενζίνης ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την αθρόα έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το μεγάλο στοίχημα του πλανήτη να τις έχει εκμηδενίσει μέσα στην επόμενη δεκαετία τρέχει, αλλά οι πολίτες φαίνεται να μην εγκαταλείπουν τις παλιές συνήθειες της υπερχρήσης των αυτοκινήτων στην καθημερινότητά τους. Υπάρχουν, όμως, εναλλακτικές, που αν δεν υιοθετηθούν τώρα, θα εκβιάσουν δυσάρεστες αλλαγές στο μέλλον. Η χρήση του ποδηλάτου αποτελεί μία τακτική που ενισχύει τόσο την οικολογική μας φιλοσοφία όσο και την ίδια μας την υγεία. Αφήνοντας στην άκρη το αυτοκίνητο, επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε τις δημόσιες συγκοινωνίες ή να συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν η δουλειά μας το απαιτεί, η μετακίνηση σε αυτή μπορεί να γίνει με το αυτοκίνητο ενός συναδέλφου, ενώ για τις μικρές αποστάσεις επιλέγουμε πάντα το περπάτημα.

5. Επιλέγουμε σωστά προϊόντα: Η κλιματική αλλαγή μάς φέρνει ενώπιον των ευθυνών μας. Η εποχή της άκρατης κατανάλωσης και της αλόγιστης χρήσης έχει παρέλθει. Το χρέος μας ως καταναλωτές είναι να ενισχύουμε εταιρείες που υιοθετούν έμπρακτα βιώσιμες πρακτικές, ορθής περιβαλλοντικής χρήσης. Επιβραβεύουμε, λοιπόν, εκείνους που αντικαθιστούν τις συσκευασίες τους με ανακυκλώσιμα υλικά και αγοράζουμε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε πως αυτή η αλυσίδα της αλλαγής έχει ανάγκη κάθε της κρίκο.

Στο ξημέρωμα λοιπόν της νέας χρονιάς βάζουμε νέους στόχους ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Με αυτές τις μικρές αλλά τόσο ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι στα προβλήματα του πλανήτη που μας αφορούν άμεσα. Σε αυτό το ενεργειακό οριακό σημείο δηλώνουμε παρόντες και κάνουμε το 2023 τη χρονιά που η αλλαγή ξεκινά από εμάς τους ίδιους!

 

 

Back to view all