Πιθανότατα έχετε ακούσει για το ενεργειακό αποτύπωμα. Είναι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές σας συνήθειες. Όσο μικρότερο είναι, τόσο περισσότερο συμβάλλετε στην προσπάθεια σωτηρίας και προστασίας του πλανήτη μας.

Ίσως σκέφτεστε τι αξία μπορεί να έχει η δική σας συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Η απάντησή μας; Ανυπολόγιστη! Πείθοντας τον εαυτό σας να αναλάβει δράση, δίνετε το καλό παράδειγμα και υποκινείτε κι άλλους, ίσως την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο – κι ο καθένας από αυτούς με τη σειρά τους θα υποκινήσει άλλους.

Ναι, μπορείτε να κάνετε πολλά για να βοηθήσετε τον φιλόξενο πλανήτη μας. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε τρεις μόνο απλούς και πανεύκολους τρόπους να μειώσετε ακόμη πιο πολύ το ενεργειακό σας αποτύπωμα.

 

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος. Να θυμάστε πως τα ανακυκλώσιμα υλικά διακρίνονται σε τρεις τύπους:

  • PMD (ακρωνύμιο στα Ολλανδικά για τη φράση Plastiek, Metaal en Drankkartons), που περιλαμβάνει οποιουδήποτε είδους πλαστικό, μέταλλο και συσκευασίες Tetra Pak
  • xαρτί παντός είδους
  • γυαλί

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε; Η καλύτερη λύση θα ήταν να έχετε διακριτούς κάδους για την κάθε κατηγορία. Στον επαγγελματικό σας χώρο αυτό είναι σχετικά εύκολο. Αν έχετε υπαλλήλους και γραφεία, τοποθετήστε αντίστοιχους κάδους διαφορετικούς χρώματος σε ευπρόσιτα σημεία και πλαστικοποιήστε σημειώματα με απλές οδηγίες σε κάθε γραφείο – όπως, για παράδειγμα, ποια είδη είναι ανακυκλώσιμα και ποια όχι.

Στο σπίτι, αν δεν έχετε επαρκή χώρο για τέσσερις διακριτούς κάδους, φροντίστε να έχετε τουλάχιστον δύο, έναν για οργανικά απορρίμματα κι έναν για ανακυκλώσιμα. Καλό είναι, επίσης, να δείτε κατά πόσον θα μπορούσατε να επαναχρησιμοποιήσετε κάτι προτού το πετάξετε. Αυτό είναι πολύ εύκολο ιδιαίτερα σε δοχεία και άλλα αντικείμενα από γυαλί ή πλαστικό.

Διδάξτε, επίσης, στα παιδιά σας, από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, την αξία της ανακύκλωσης και της προστασίας του πλανήτη. Βοηθήστε να καταλάβουν πόση αξία έχει και η παραμικρή τους ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση και επιβραβεύστε τα κάθε φορά που ακολουθούν το παράδειγμά σας.

Μπορείτε, επίσης, να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης για ηλεκτρονικές συσκευές. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα διεθνώς. Πουλώντας ή δωρίζοντας μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές, ή επιστρέφοντάς τες στην κατασκευάστρια εταιρεία, μειώνετε τις ανάγκες κατασκευής νέων και εξασφαλίζετε εκπτώσεις για τις νέες σας αγορές ή άλλες διευκολύνσεις.

 

Καταναλώστε Μόνο Όσο Νερό & Ρεύμα Χρειάζεστε Πραγματικά

Είναι πραγματικά ανυπολόγιστες οι ποσότητες νερού και ενέργειας που σπαταλούνται κυριολεκτικά ανώφελα, δίχως κανέναν απολύτως λόγο. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε ή και να μηδενίσετε τη σπατάλη.

Για παράδειγμα, μάθετε (και διδάξτε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο) να ανοίγετε τη βρύση μόνο όταν χρειάζεστε νερό κατά τη διάρκεια μιας εργασίας, π.χ. όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, όταν πλένετε τα πιάτα ή το αυτοκίνητό σας και ούτως καθεξής.

Όσον αφορά το ρεύμα κάντε συνήθειά σας να αποσυνδέετε, όχι απλά να απενεργοποιείτε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Αν αυτό σας φαίνεται χρονοβόρο, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε ένα πολύπριζο για όλες τις αντίστοιχες συσκευές· με το πάτημα ενός κουμπιού, αποσυνδέονται όλες κι εσείς εξοικονομείτε σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες με LED, τοποθετήστε φωτοκύτταρο για τα εξωτερικά φώτα και φροντίστε να κλείνετε τα φώτα που δεν χρησιμοποιείτε. Κάθε φορά που αντικαθιστάτε μια οικιακή ή ηλεκτρονική συσκευή, φροντίστε η νέα να είναι ενεργειακής κλάσης Α.

Κάντε συνήθειά σας να πλένετε τα ρούχα στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, και με τον κάδο του πλυντηρίου πάντοτε γεμάτο· το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καθαρό αλλά η κατανάλωση ενέργειας πολύ χαμηλότερη.

Μονώστε όσο το δυνατόν καλύτερα το σπίτι και το γραφείο σας για να μειώσετε τις ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης του χώρου. Όπου είναι δυνατό, όπως στην περίπτωση του θερμοσίφωνα, αξιοποιήστε εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Αντικαταστήστε τις Πλαστικές Σακούλες με Βιοδιασπώμενες!

Η ζημιά που έχει προκαλέσει η χρήση πλαστικής σακούλας τις προηγούμενες δεκαετίες σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη μας είναι ανυπολόγιστη. Το θετικό είναι πως σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις χώρες της Ε.Ε., γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας, με στόχο να εκλείψει εντελώς εντός της επόμενης δεκαετίας.

Μπορείτε κι εσείς να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια, αντικαθιστώντας πλήρως τις πλαστικές σας σακούλες με βιοδιασπώμενες. Η Εύρηκα, με αίσθημα ευθύνης τόσο προς τις ανάγκες του καταναλωτή, όσο και του περιβάλλοντος, έχει κάνει διαθέσιμη μια πλήρη σειρά προϊόντων αποκομιδής απορριμμάτων, κατασκευασμένων αποκλειστικά από βιοδιασπώμενα υλικά, καθώς και από 100% ανακυκλωμένα υλικά.

Ναι, τώρα είναι ο καιρός να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας, με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους! Ως άνθρωποι, έχουμε την ιερή υποχρέωση να αγαπούμε και να σεβόμαστε το μεγαλύτερο σπίτι μας, προστατεύοντάς το καθημερινά και προσαρμόζοντας ανάλογα τον τρόπο της ζωής μας.

Back to view all