Σίγουρα όλοι έχουμε χαζέψει μπροστά σε μία αστραφτερή χριστουγεννιάτικη βιτρίνα με στολίδια και υπέροχα παιχνίδια, γεμάτη από λαμπιόνια και αυτή τη μαγική αστερόσκονη των γιορτών. Όσο όμως κι αν έχει συνδεθεί το όνομα των Χριστουγέννων με τις αγορές, τα ταξίδια, τη διασκέδαση και τα δώρα, το πραγματικό τους νόημα δεν παύει ποτέ να είναι η ανιδιοτελής αγάπη. Μία αγάπη που καλούμαστε να προσφέρουμε από την καρδιά μας για να βοηθήσουμε όλους όσοι έχουν την ανάγκη μας και δεν είναι τόσο τυχεροί ώστε να ζουν τις γιορτές όπως εμείς.  

Το θέμα της φιλανθρωπίας βέβαια δεν εξαντλείται μόνο στις 15 ημέρες των Χριστουγέννων και αποτελεί μία γενικότερη φιλοσοφία ζωής με την οποία πρέπει να είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι όλο το χρόνο. Παρ’ όλα αυτά τα Χριστούγεννα δίνουν αυτή την έξτρα ώθηση σε εκείνες τις ευαίσθητες χορδές της ανθρωπιάς που χτυπούν μέσα μας.  

Με μικρές κινήσεις λοιπόν καλής θέλησης μπορούμε να κάνουμε πράξεις μεγάλης σημασίας. Πράξεις που δεν κοστίζουν κάτι αλλά αντίθετα είναι πολύτιμες για τους αποδέκτες τους. Αναρωτιέστε πώς;
 

  1. Βοηθάμε τους ηλικιωμένους της γειτονιάς μας

Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που θα περάσουν μόνοι τους τα Χριστούγεννα, είτε γιατί είναι ξεχασμένοι από την οικογένειά τους είτε γιατί δεν έχουν πια οικογένεια. Μπορεί πολύ κοντά μας να βρίσκεται κάποιος ηλικιωμένος άνθρωπος που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Με κινητικά προβλήματα ή αν είναι απλά μόνος του, μπορούμε να τον βοηθήσουμε με πολλούς τρόπους. Προσφέροντας τη συντροφιά μας, κάνοντας για εκείνον τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, πληρώνοντάς του τους λογαριασμούς, επισκευάζοντας κάποιες ζημιές, συνοδεύοντάς τον σε έναν γιατρό, προσφέροντας του ένα γιορτινό γεύμα. Ειδικά αυτές τις άγιες ημέρες κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται αβοήθητος. 

  1. Δωρίζουμε παλιά ρούχα και παιχνίδια του παιδιού μας 

Αν έχετε γεμίσει το παιδικό δωμάτιο με παιχνίδια που απλά μένουν στις κούτες τους, είναι η ώρα να τα χαρίσετε σε ένα παιδί που δεν είναι τόσο τυχερό. Ακόμα και το πιο φθηνό και απλό παιχνίδι (φτάνει να μην είναι σπασμένο) μπορεί να χαρίσει ένα αληθινό χαμόγελο σε ένα παιδικό πρόσωπο. Με τον ίδιο τρόπο, όποιο ρουχαλάκι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και είναι σε καλή κατάσταση, το δωρίζουμε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, στην εκκλησία ή απευθείας σε κάποια οικογένεια που τα έχει ανάγκη. 

  1. Χαρίζουμε φαγητό 

Δυστυχώς στις ημέρες μας η κάλυψη ακόμα και των βασικότερων αναγκών, όπως ενός ζεστού πιάτου φαγητού, δεν θεωρούνται αυτονόητες για κάποιους συνανθρώπους μας. Δεν είναι λοιπόν ντροπή να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στις διάφορες κοινωνικές κουζίνες που ενεργοποιούνται αυτές τις ημέρες. Μαγειρεύοντας οι ίδιοι ή μαζεύοντας τρόφιμα για όσους τα χρειάζονται δηλώνουμε έμπρακτα παρόντες στην επισιτιστική κρίση. Εναλλακτικά, μπορούμε να αφήσουμε λίγο μαγειρεμένο φαγητό σκεπασμένο με μια σημείωση σε ένα δημόσιο αλλά καθαρό σημείο, ώστε να το πάρει όποιος το έχει ανάγκη. Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε ένα γλυκό και να το προσφέρουμε σε κάποια οικογένεια. Για κάποιους η περηφάνια και η αξιοπρέπειά τους έχουν μεγαλύτερη αξία και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια ακόμα και αν τη χρειάζονται. Έτσι τους βοηθάμε χωρίς να τους φέρουμε σε δύσκολη θέση. 

  1. Φτιάχνουμε χειροποίητα στολίδια/παιχνίδια και τα χαρίζουμε σε οργανώσεις 

Οι χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες αποτελούν αγαπημένη συνήθεια μεγάλων και μικρών αυτή την εποχή. Με πρωτότυπες, οικονομικές ιδέες μπορείτε να φτιάξετε πραγματικά αριστουργήματα ακόμα και από καθημερινά υλικά, όπως σφουγγάρια, κλαδιά, χαρτοπετσέτες, φυσικά κεριά, ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και με υλικά που προσφέρει η φύση (κουκουνάρια, ξυλάκια κτλ.)! Η αξία ενός χειροποίητου στολιδιού ή παιχνιδιού είναι αδιαπραγμάτευτη και γεμίζει χαρά τόσο αυτόν που το φτιάχνει όσο και αυτόν που το δέχεται ως δώρο. Υπάρχουν πολλά σπίτια που αδυνατούν να στολίσουν ακόμα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, πόσο μάλλον να στολίσουν από άκρη σε άκρη το σπίτι τους με το πνεύμα της γιορτής. Δωρίζοντας κάποια από αυτά τα χειροποίητα στολίδια σε εθελοντικές οργανώσεις, διασφαλίζετε πως όλα τα σπίτια θα φωτιστούν με την εορταστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

  1. Δίνουμε αίμα

Το πολυτιμότερο δώρο αγάπης είναι η προσφορά του ίδιου μας του εαυτού στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας. Για αυτό και η αιμοδοσία όλες τις εποχές του χρόνου είναι απόλυτα σημαντική. Δίνοντας λίγο από τον χρόνο μας και ελάχιστο από το αίμα μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην υγεία κάποιου που κινδυνεύει. Αυτή η ελάχιστη θυσία ξυπνά μέσα μας την ανθρωπιά. Για αυτό και η αιμοδοσία είναι το μόνο δώρο που χαρίζεται και ταυτόχρονα χαρίζει.  

Η ευτυχία, λοιπόν, βρίσκεται στα απλά πράγματα. Για αυτό, αυτά τα Χριστούγεννα μπαίνουμε και εμείς σε τούτο το γαϊτανάκι ανθρωπιάς και κάνουμε τη διαφορά προσφέροντας λίγο από το χρόνο και πολλή από την αγάπη μας. 

 

Back to view all