Λίγο η γαλοπούλα και πολύ περισσότερο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, η αλήθεια είναι πως η περίοδος των Χριστουγέννων μας αποχαιρετά με… δώρο κάποια παραπανίσια κιλά. Για να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα και να ανακτήσουμε ένα πιο υγιεινό διατροφικό στυλ, πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να επιστρέψουμε στο βάρος που είχαμε πριν από τις γιορτές. Και όσο και αν στην αρχή μας φαίνεται κάπως… βουνό, υπάρχουν κάποιοι απλοί καθημερινοί τρόποι που μπορούν  να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας και να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα με το σώμα μας αλλά και την ψυχολογία μας.  

Αν δεν υπάρχει χρόνος να γραφτείτε στο γυμναστήριο (αν και θα αποτελούσε μια τέλεια ιδέα για τη New Year’s Resolution λίστα σας), σας προτείνουμε τους παρακάτω έξυπνους, εναλλακτικούς, εξίσου αποτελεσματικούς και κυρίως οικονομικούς τρόπους για να γυμνάζεστε χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε πολύ τη ρουτίνα σας.


Γεν
ική καθαριότητα σπιτιού

Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη ενός καλού… σφουγγαρίσματος! Οι δουλειές του σπιτιού απαιτούν την καλή συνεργασία πολλών μυικών ομάδων την ίδια στιγμή, ενώ προϋποθέτουν τον κατάλληλο συντονισμό μεταξύ σωματικών και πνευματικών δεξιοτήτων. Επιλέξτε δουλειές που γυμνάζουν ταυτόχρονα διαφορετικά σημεία του σώματος, όπως ξεσκόνισμα (εκτάσεις χεριών), κουβάλημα στα ψώνια του σουπερμάρκετ (δικέφαλους, τετρακέφαλους), πλύσιμο πιάτων (αν στέκεστε στις μύτες των ποδιών, είναι τέλεια άσκηση για τις γάμπες), σκούπισμα στηριζόμενοι στο κοντάρι (για τους γλουτούς), καθάρισμα τζαμιών, αλλά και κηπουρική! Προσοχή, όμως, στη σωστή στάση του σώματος όταν εκτελείτε δουλειές που περιλαμβάνουν κάμψη της μέσης, όπως το άπλωμα των ρούχων. Ο σωστός τρόπος για να μην προσθέτετε φορτίο σε αυτό το τόσο ευπαθές σημείο, είναι να λυγίσετε τα γόνατα σας για να πιάσετε τα ρούχα και όχι να σκύβετε.
 

Σχοινάκι 

Το παιχνίδι που λατρεύαμε ως παιδιά είναι ιδανικό για να γυμνάσει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο όλο το σώμα μονομιάς, αυξάνοντας παράλληλα τη χωρητικότητα στους πνεύμονές μας. Κάθε πήδημα αυξάνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, αποτελώντας μια από τις καλύτερες καρδιαγγειακές ασκήσεις. Για να εκτελεστεί σωστά ένας κύκλος ασκήσεων συνεργάζονται άψογα κοιλιακοί, δικέφαλοι, τετρακέφαλοι, γλουτοί και γάμπες! Σχεδόν όλο το σώμα! 


Περπάτημα
 

Μπορεί ο καιρός να μην το ευνοεί, αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να βγάλεις το περπάτημα τελείως από τη ζωή σου μέχρι την άνοιξη! Δεν χρειάζεται να επιλέγεις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, αν δεν χωράει στο ημερήσιο πρόγραμμά σου. Αρκεί να αντικαταστήσεις κάποιες παλιές σου συνήθειες με το ολιγόλεπτο αλλά συστηματικό περπάτημα. Για αρχή προτίμησε να περπατήσεις μέχρι το περίπτερο ή το φούρνο και σιγά σιγά αύξησε τα λεπτά που αφιερώνεις καθημερινά σε αυτή την τόσο υγιεινή για την καρδιά και το μυοσκελετικό σου σύστημα συνήθεια


Ανέβα από τις σκάλες
 

Το πιο προσιτό step και ελλειπτικό βρίσκεται πολύ πιο κοντά σου από ό,τι πίστευες! Μόλις μερικά σκαλιά πιο πέρα, κρύβεται η πιο εύκολη και ανέξοδη λύση όταν θέλεις να τονώσεις τα πόδια σου αλλά και να κάψεις πολλές θερμίδες. Λόγω κλίσης, η ανάβαση και κατάβαση σε περίπου 400 σκαλιά μπορεί να εξομοιωθεί με τρέξιμο 15 λεπτών! Οι γάμπες και η καρδιά σου, λοιπόν, θα σε ευγνωμονούν για κάθε σκαλοπάτι που θα αφήνεις πίσω σου. Άρα, αγνοήστε τους ανελκυστήρες και χρησιμοποιήστε τις σκάλες.


Χόρεψε στο σπίτι
 

Ό,τι σε βάζει σε κίνηση και σε ανεβάζει ψυχολογικά είναι αμφίδρομα καλό και για τη σωματική και για την ψυχική σου υγεία! Ο χορός είναι μια από τις πιο εμψυχωτικές και απελευθερωτικές συνήθειες που ανάλογα με το ρυθμό που ακολουθούμε οξυγονώνει την καρδιά και δίνει ενέργεια σε διαφορετική μυική ομάδα.
 

Με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και ελάχιστες… θυσίες, μπορούμε λοιπόν να επαναφέρουμε ένα πιο υγιεινό προφίλ διατροφής και άσκησης στη ζωή μας, φροντίζοντας πολύπλευρα την υγεία μας. Ακόμα και αν τα Χριστούγεννα βγήκαμε λιγάκι εκτός στόχων, είναι πολύ εύκολο να αφήσουμε πίσω τις γαστρονομικές ατασθαλίες και να εστιάσουμε σε μια πιο ισορροπημένη ζωή και φυσική κατάσταση. Από την εορταστική περίοδο αξίζει, εξάλλου, να κρατήσουμε μόνο τα καλά και όχι τα… κιλά! 

Back to view all