Όσο καλής ποιότητας κι αν είναι ένα ρούχο, η κατάλληλη φροντίδα του είναι απαραίτητη για να διατηρήσει την υφή του υφάσματός του, τη ζωντάνια των χρωμάτων του και τη διάρκεια της ζωής του.

Αν παρατηρείτε, λοιπόν, ότι τα ρούχα σας δείχνουν ταλαιπωρημένα και γαριάζουν πολύ γρήγορα, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι χρειάζονται λίγο περισσότερη… στοργή από μέρους σας!

Δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες…

Μάθετε να Διαβάζετε τις Ετικέτες των Ρούχων

Η ετικέτα που υπάρχει σε κάθε ρούχο δεν είναι εκεί απλά για να μας… γαργαλάει την επιδερμίδα! Περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς πρέπει να πλένεται το ρούχο ώστε να διατηρήσει τη ζωντάνια του.

  • Πλύσιμο

Τα παρακάτω σύμβολα σας βοηθούν να επιλέξετε το σωστό πρόγραμμα και την κατάλληλη θερμοκρασία πλύσης: η λεκάνη υποδηλώνει ότι το ρούχο μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, η υπογραμμισμένη λεκάνη ότι μπορεί να πλυθεί στο πρόγραμμα για ελαφρύ στύψιμο, η λεκάνη με τη διπλή υπογράμμιση ότι πρέπει να χρησιμοποιείται το πρόγραμμα για ευαίσθητα και η λεκάνη με το χέρι το προφανές: την πλύση στο χέρι.

Τα σύμβολα για τις θερμοκρασίες είναι ακόμη πιο εύκολο να διαβαστούν, καθώς αναφέρουν τη θερμοκρασία – αν και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μόνο οι τελείες, οπότε βγάλτε την παρακάτω εικόνα μια φωτό με το κινητό σας για να τη συμβουλεύεστε όποτε χρειάζεται.

Όσον αφορά το στέγνωμα, μια διαδικασία που, αν δεν γίνει σωστά, μπορεί κυριολεκτικά να καταστρέψει ένα ρούχο, χρησιμοποιούνται τα παρακάτω σύμβολα: Το τετράγωνο υποδηλώνει το στέγνωμα, το τετράγωνο με κύκλο υποδηλώνει πως είναι επιτρεπτό το στύψιμο και  η χρήση του στεγνωτηρίου, η προσθήκη μίας τελείας υποδεικνύει στέγνωμα στο πρόγραμμα για ευαίσθητα, δύο τελειών κανονικό στέγνωμα και τριών στέγνωμα υψηλής θερμοκρασίας.

Για το σιδέρωμα έχουμε έξι σύμβολα που είναι πολύ εύκολο να «διαβαστούν»: τα τρία πρώτα υποδηλώνουν αν μπορεί να σιδερωθεί το ρούχο κι αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ατμός.

Τα άλλα τρία υποδηλώνουν την ένταση της θερμοκρασίας, που είναι ανάλογη με τον αριθμό των τελειών: μία τελεία υποδηλώνει θερμοκρασία έως 110 ° C, δύο έως 150 ° C και τρεις έως 200 ° C.

Τέλος, έχουμε και σύμβολα που αφορούν τη λεύκανση: Το σύμβολο του τριγώνου δείχνει πως το ύφασμα είναι κατάλληλο για λεύκανση με οποιοδήποτε λευκαντικό, η διαγραφή του πως απαγορεύεται η λεύκανση, η διπλή διαγράμμιση πως επιτρέπει η χρήση λευκαντικού χωρίς χλώριο (υπάρχει και σε δεύτερη παραλλαγή με τα γράμματα CL).

Προσοχή στην Ποσότητα του Απορρυπαντικού…

Όταν έχουμε να κάνουμε με απορρυπαντικά, μεγαλύτερη ποσότητα δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερη πλύση. Το υπερβολικό απορρυπαντικό κάνει το ξέβγαλμα πιο δύσκολο, μπορεί να προκαλέσει φθορά στο πλυντήριο σε βάθος χρόνου, καθώς και να φθείρει πιο ευαίσθητα υφάσματα.

Εξοικονομήστε Ενέργεια & Νερό

Τέλος, να θυμάστε πως η σύγχρονη τεχνολογία έχει ενσωματώσει στα πλυντήρια διάφορες λειτουργίες που επιτρέπουν την εξοικονόμηση τόσο ενέργειας όσο και νερού, είτε χρησιμοποιώντας χαμηλότερη θερμοκρασία είτε ρυθμίζοντας έξυπνα τη διάρκειά της.

Γενικά, έχει διαπιστωθεί πως η χρήση αυτών των έξυπνων προγραμμάτων βοηθά τα ρούχα να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη ζωντάνια και την απαλότητά τους.

Εξειδικευμένη Φροντίδα & Επιδιορθώσεις

Ακόμη κι αν ένα ρούχο χάσει κάπως την αρχική του ζωηράδα, δεν σημαίνει πως είναι για πέταμα. Υπάρχουν υγρά απορρυπαντικά σχεδιασμένα να αναζωογονούν τα χρώματα του υφάσματος, ενώ σκισίματα και άλλες μικροφθορές μπορούν εύκολα να επιδιορθωθούν από μια έμπειρη και επιδέξια μοδίστρα!

Όσο περισσότερο φροντίζουμε τα ρούχα μας, τόσο περισσότερο θα φροντίζουν κι εκείνα για την κομψή και καλαίσθητη εμφάνισή μας. Εξάλλου, είναι κι αυτά μια επένδυση χρημάτων. Αξίζει λοιπόν να τους δώσουμε λίγο περισσότερη από τη συνηθισμένη προσοχή.

Back to view all