Το έχουμε ζήσει όλοι σίγουρα. Ξέγνοιαστες ώρες μαγειρικής έμπνευσης να καταλήγουν σε αμέτρητες ώρες εκνευρισμού ψάχνοντας να βρούμε πού τοποθετήσαμε κάτι. Το χάος στην κουζίνα δεν είναι καθόλου λειτουργικό και πολλές φορές μάς αποθαρρύνει, ενώ ενδέχεται να δώσει και τη λανθασμένη εντύπωση για την υγιεινή και την καθαριότητα του σπιτιού μας.

Βάζουμε στοπ, λοιπόν, στα χαμένα καπάκια, στα ανακατεμένα κατσαρολικά, στα γεμάτα με ληγμένα τρόφιμα ντουλάπια, αλλά και στα ασφυκτικά γεμάτα ράφια και πάμε να οργανώσουμε την κουζίνα μας με τις παρακάτω απλές αλλά εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές.

 

 1. Ξεκαθάρισμα ντουλαπιών

Η τάξη ξεκινάει από μέσα προς τα έξω γι’ αυτό και τα ντουλάπια της κουζίνας χρειάζονται αναδιοργάνωση ώστε να εξοικονομείται χώρος αλλά και να είναι εύκολη η ανεύρεση κάθε χρήσιμου εργαλείου.

 • Φροντίστε να φτιάξετε θεματικά ράφια (ζυμαρικών, οσπρίων, κ.λπ.), ώστε να ξέρετε ανα πάσα στιγμή τι χρειάζεστε και να εξοπλίζετε αυτόματα μόλις έρθουν τα καινούρια ψώνια από το σουπερμάρκετ. Βεβαιωθείτε ότι βάζετε αυτά που λήγουν νωρίτερα μπροστά για γρηγορότερη κατανάλωση. Ξεφορτωθείτε τρόφιμα με περασμένη ημερομηνία λήξης και αποφασίστε αν πρέπει να δωρίσετε κάποια είδη που δεν πρόκειται να καταναλώσετε. Μην καταχωνιάζετε τα τρόφιμα που θα λήξουν σύντομα γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τα ξεχάσετε. Μην παραλείψετε επίσης το ασφαλές κλείσιμο με κλιπ ή λαστιχάκια όσων έχετε ανοίξει και υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυρίσουν (δημητριακά, καφές, ρύζι κ.λπ.) ή και να κάνουν πεταλούδα.
 • Το καθάρισμα των ντουλαπιών απαιτεί το άδειασμα τους και το προσεκτικό καθάρισμα εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών και χερουλιών από τυχόν λίπη, τροφές, άλατα και σκόνη.

 • Βεβαιωθείτε πως έχετε καθαρίσει και στεγνώσει μέσα κι έξω τα ντουλάπια με ένα ισχυρό καθαριστικό που παράλληλα απολυμαίνει. Επιλέξτε Roklin πολυκαθαριστικό 99.9% με αντηβακτηριδιακή δράση.
 • Εξασφαλίστε την προστασία των ξηρών υλικών (καφέ, ζάχαρης, ζυμαρικών, ρυζιού, αλευριού) σε διάφανα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Με αυτόν τον τρόπο θα επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής τους και θα αποφύγετε τον σκόρο τροφίμων. Για σίγουρα αποτελέσματα επικολλήστε στο εσωτερικό των ντουλαπιών τροφίμων την ειδική ταινία/παγίδα για τον σκόρο #Aroxolfoodmoth. Αν επιλέξετε αδιαφανή δοχεία, κολλήστε στο εξωτερικό τους τις αντίστοιχες ετικέτες για να μην ψάχνετε στα τυφλά.
 • Για να βάλετε σε τάξη τα μπαχαρικά, σας προτείνουμε την αγορά ενός περιστρεφόμενου δίσκου στον οποίο θα τοποθετήσετε τα βαζάκια με φορά από το κέντρο προς τα έξω. Εννοείται πως στην εξωτερική μεριά θα στοιχίσετε τα δημοφιλέστερα μπαχαρικά σας.

 

 1. Τακτοποίηση των σκευών μαγειρέματος

Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή κατηγοριοποίηση ανά είδος με σκληρά διαχωριστικά. Προωθήστε στις μπροστινές σειρές αυτά που αποτελούν τους καθημερινούς σας βοηθούς στο μαγείρεμα. Για το… τελευταίο θρανίο αφήστε όσα σκεύη χρησιμοποιείτε σε ιδιαίτερες περιστάσεις ή λιγότερα συχνά, όπως τουρτιέρες, φόρμες, σχάρες κ.λπ.

 • Τα καπάκια είτε πρόκειται για δοχεία αποθήκευσης είτε για μαγειρικά σκεύη προκαλούν μόνιμο πονοκέφαλο. Κολλήστε ισχυρά γαντζάκια στην εσωτερική πλευρά της πόρτας του ντουλαπιού και στηρίξτε τα πάνω σε αυτά.
 • Δεν χωράει στο πλάτος του συρταριού ο πλάστης ή οι κουτάλες; Δημιουργήστε διαγώνια ψευδοχωρίσματα και ξεγνοιάστε!
 • Για έναν πιο industrial τρόπο αποθήκευσης, που ακολουθεί την τάση της ορατής αποθήκευσης, επιλέξτε μια μεγάλη διάτρητη μεταλλική επιφάνεια όπως αυτές που έχουν τα συνεργεία αυτοκινήτων. Προσαρμόζοντάς τη στην πλάτη ενός άδειου τοίχου, μπορείτε να στερεώσετε μεταλλικούς γάντζους από τους οποίους θα κρεμάσετε κουτάλες μέχρι μικρά γλαστράκια με φρέσκα μυρωδικά.
 • Αν έχετε σκεύη που χρησιμοποιείτε συχνά ή απλά σας αρέσει να τα βλέπετε, μπορείτε να προμηθευτείτε μεταλλική κατασκευή που στηρίζεται στο ταβάνι για να τα κρεμάσετε. Εκτός από πρακτικό είναι και ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο

 • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε και στη σωστή αποθήκευση των σκευών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή τους αλλά και το υλικό τους. Για παράδειγμα, προκειμένου να διατηρήσετε την επίστρωση των αντικολλητικών τηγανιών, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε αλείφοντάς τα με λίγο λάδι ή ενθέτοντας ένα μαλακό πανί ανάμεσά τους.
 • Θα βρείτε διάφορα διαχωριστικά και θήκες που θα διευκολύνουν την οργάνωση σας σε καταστήματα για είδη σπιτιού και DIY.

 

 1. Χρήση γυάλινων δοχείων

 • Τα γυάλινα και διάφανα δοχεία επειδή ακριβώς αποτελούν τον καθρέφτη της νοικοκυροσύνης σας, πρέπει να φροντίζετε να είναι πάντα καλά κλεισμένα, τακτοποιημένα και αστραφτερά καθαρά.
 • Το αεροστεγές κλείσιμό τους διασφαλίζει την υγιεινή του εσωτερικού τους αλλά και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τροφίμων.
 • Παίξτε άφοβα με τη διακόσμηση, επιλέγοντας να τα τοποθετήσετε καθ’ ύψος, κατά χρώμα κ.λ.π.
 • Προτιμήστε τα τετράγωνα σχήματα ή τα παραλληλόγραμμα από τα κυλινδρικά, καθώς δεν δημιουργούν κενά και εξοικονομείτε χώρο.
 • Το προσεκτικό πλύσιμό τους μέσα και έξω δίνει αστραφτερό αποτέλεσμα. Ειδικά για τις γυάλινες επιφάνειες, βεβαιωθείτε πως δεν θα υπάρχουν αντιαισθητικοί λεκέδες πλένοντάς τα σχολαστικά με υγρό πιάτων #Εύρηκα.

Η κουζίνα θα είναι για πάντα ένα από τα πιο αγαπημένα δωμάτια του σπιτιού. Από ένα καλό και νόστιμο φαγητό, άλλωστε, ξεκινούν όλα, επηρεάζοντας τη διάθεση, την ενέργεια ακόμα και τις σχέσεις μας με τους οικείους μας.

Back to view all