Το καλοκαίρι αποτελεί μία από τις πιο ιδανικές για ανασυγκρότηση περιόδους, μιας και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τον υπέροχο ήλιο και τη μαγεία της φύσης χωρίς να κυνηγάμε ασταμάτητα το ρολόι μας και τις άπειρες υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αναμφίβολα πρωταγωνιστικό ρόλο στην πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου παίζουν οι διακοπές και οι στιγμές που περνούμε με την οικογένειά μας.

Πράγματι, η εμπειρία του να πηγαίνει κάνεις στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά είναι ανεκτίμητη, καθώς αντανακλά πλήρως το νόημα του καλοκαιριού που δεν βρίσκεται αλλού από την ανεμελιά και τον αυθορμητισμό των παιδιών.

Το να μοιράζεσαι αυτές τις όμορφες στιγμές μαζί με την οικογένειά σου παρουσιάζει μοναδικά πλεονεκτήματα που έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία και γενικά στο βαθμό ικανοποίησης που εισπράττουμε όταν βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς που αγαπάμε.

Αυτός ο ποιοτικός χρόνος μακριά από αντιπερισπασμούς ή συμβατικούς τρόπους διασκέδασης έχει αποδειχθεί πως:


1. Ενισχύει τη δημιουργικότητα

 Τα παιδιά, ως γνωστόν, αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, για αυτό και δίπλα τους ενισχύεται και η δική μας θέληση για ευρηματικότητα και δημιουργική διάθεση. Μαθαίνουμε στο μυαλό μας να σκέφτεται εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης και έτσι δεν βαριόμαστε ούτε λεπτό.


2. Λειτουργεί αγχολυτικά
 

Μακριά από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και τις… εμφύλιες τριβές που υφίστανται οι σχέσεις μας στην πόλη, ο χρόνος μαζί με τα παιδιά στη θάλασσα μας βοηθά να επουλώσουμε τις συναισθηματικές πληγές μας και να απεγκλωβίσουμε το μυαλό μας από το άγχος. Χωρίς ενοχές για τις υποχρεώσεις που αφήνουμε πίσω, είμαστε ελεύθεροι να απολαύσουμε ο ένας τον άλλον χωρίς να μας αγχώνει το τι θα κάνουμε μετά. Και όλα αυτά με φόντο έναν απόλυτα αγχολυτικό και απέραντο γαλάζιο ορίζοντα.


3. Φτιάχνει τη διάθεση

Το αθώο γέλιο αλλά και οι παιδικές σκανδαλιές είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε καλύτερα και να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Ακόμα κι αν τα προβλήματα της ζωής δεν γίνεται να παραμεριστούν πλήρως, λίγες πολύτιμες στιγμές ξεγνοιασιάς στη θάλασσα μας αναπτερώνουν το ηθικό και μας φτιάχνουν τη διάθεση, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πιο δυναμικά στις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.


4. Μας δένει μεταξύ μας

Η δημιουργία κοινών αναμνήσεων είναι τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς πολύτιμη, γιατί σε αυτές θα ανατρέχουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή για να παίρνουμε από τα αληθινά και δυνατά συναισθήματα αγάπης που μας δένουν, κουράγιο.

Τι μπορούμε, όμως, να παίξουμε στην παραλία μαζί με τα μικρά παιδιά μας; Ο κανόνας, λοιπόν, είναι: “ό,τι μας αρέσει”! Είμαστε εμείς οι ίδιοι που γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τι αρέσει στην οικογένειά μας και για αυτό δεν χωρούν εδώ τυπικότητες ή… συνταγές επιτυχίας. Αν θα μπορούσαμε όμως να μιλήσουμε για κάποιες πρωτότυπες ιδέες που φαίνεται πως αγαπούν τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί, θα καταλήγαμε στις εξής τέσσερις.

 

  1. Κυνήγι θησαυρού

Η θάλασσα είναι το ιδανικό σκηνικό για… πειρατικό κυνήγι, καθώς διαθέτει ως απίστευτες κρυψώνες τα πιο ευφάνταστα σημεία, όπως βράχια, αμμόλοφους, βότσαλα, ακόμα και υποβρύχιες επιλογές. Το αντικείμενο που θα κρύψετε μπορεί να είναι από ένα ιδιαίτερο βότσαλο μέχρι και ένα όμορφο κοχύλι, ενώ μπορείτε να δώσετε και την πρωτοβουλία στα παιδιά να τα κρύψουν τα ίδια, ενθαρρύνοντας έτσι τη φαντασία αλλά και τη λογική τους.

 

  1. Σχήματα & γράμματα στην άμμο

Ευκαιρία για μία πρωτότυπη επανάληψη σε… γλώσσα και μαθηματικά χωρίς όμως να εισπράξετε τα συνήθη βλέμματα ταλαιπωρίας και βαρεμάρας. Η άμμος προσφέρεται για να χαράξετε σχήματα και γράμματα, να κάνετε ζωγραφιές, να παίξετε τρίλιζα, ακόμα και να κάνετε μαθηματικές πράξεις. Κρατήστε φυσικά το μέτρο γιατί μην ξεχνάτε πως οι σωστές διακοπές στο μυαλό των παιδιών δεν έχουν καμία σχέση με το σχολείο.

 

  1. Γνωρίστε το περιβάλλον

Οι διακοπές στη θάλασσα παρέα με την οικογένεια προσφέρονται για μια αληθινή φυσιολατρική εμπειρία που μας εξοικειώνει με το περιβάλλον και μας κάνει να αναγνωρίζουμε από κοντά τις ιδιαίτερες ανάγκες του βιότοπου που κάνουμε διακοπές. Μπορείτε μαζί με τα παιδιά να ανακαλύψετε τα φυτά αλλά και τα μικρά ζώα που φιλοξενούνται εκεί (όπως χελώνες, κάβουρες, αχινούς), με προσοχή και σεβασμό προς αυτά, αλλά και για αποφυγή τυχόν ατυχημάτων. Μπορείτε να βρείτε τρόπους που μπορούμε να προστατεύσουμε το ιδιαίτερο αυτό θαλασσινό οικοσύστημα αλλά και τους κατοίκους του, όπως π.χ. ανακυκλώνοντας ή περιφρουρώντας την ασφάλεια των φωλιών, αναδασώνοντας κ.ο.κ.

 

  1. Καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Με οδηγό την έμπνευση και την καλή διάθεση, αφεθείτε στον καλλιτεχνικό αέρα που αποπνέει το θαλασσινό αεράκι και φτιάξτε από άμμο παρέα με τα παιδιά κάστρα, πύργους και ό,τι άλλο γλυπτικό δημιούργημα βάλει ο νους τους! Χορέψτε, τραγουδήστε, γελάστε δυνατά, κυλιστείτε στην άμμο χωρίς καμιά ντροπή και γίνετε και εσείς μαζί τους πάλι μικρά παιδιά!

Στην παραλία επιβάλλεται να νιώθουμε ως ο πραγματικός εαυτός μας και για αυτό η ελευθερία της έκφρασης είναι σημαντική. Μαζί με τους αγαπημένους μας, που τους φροντίζουμε βάζοντας τακτικά αντηλιακό, αποφεύγοντας τον ήλιο το μεσημέρι αλλά και αγρυπνώντας για την ασφάλειά τους όταν βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, δεν ξεχνάμε και τον εαυτό μας. Πέρα από τα στερεότυπα των διαφημίσεων για τις τέλειες διακοπές μιας τέλειας οικογένειας και μιας μαμάς με σωματικές αναλογίες μοντέλου, δεν ξεχνάμε πως η αληθινή ζωή έχει τα χρώματα που επιλέγουμε μονάχα εμείς. Χωρίς λοιπόν αναστολές ρουφάμε κάθε υπέροχη στιγμή του καλοκαιριού μαζί με τους πιο ανεκτίμητους θησαυρούς της ζωής μας. Τα παιδιά μας!

 

Back to view all