Καθημερινά, παράγουμε τόνους σκουπιδιών και αποβλήτων. Πολλοί από μας δεν συνειδητοποιούμε τον τεράστιο όγκο τους, γιατί συνήθως βλέπουμε μόνο τα δικά μας απορρίμματα. Μάλιστα, η Κύπρος αποτελεί πλέον μια από τις χώρες με την υψηλότερη αναλογική παραγωγή απορριμμάτων στην Ευρώπη. 

Είτε το καταλαβαίνουμε, όμως, είτε όχι το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι τεράστιο και απειλεί τον πανέμορφο πλανήτη μας και τις ζωές μας. Καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά ανακυκλώνοντας υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. 

Ένας εξαιρετικός τρόπος να συμβάλλουμε όλοι σε ένα πιο πράσινο αύριο είναι η εκστρατεία Let’s Do It Cyprus, και η συμμετοχή στο 10ο φεστιβάλ ανακύκλωσης και περιβάλλοντος που πραγματοποιείται από την Green Dot τον Οκτώβριο.  

Τι είναι το Let’s Do It Cyprus; 

Το Let’s do it World είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός ο οποίος θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο εκστρατεία καθαριότητας μεταξύ 23-29 Οκτωβρίου, με στόχο να απαλλάξει το φυσικό περιβάλλον από τα σκουπίδια. Είναι το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που έχει οργανωθεί ποτέ στον κόσμο. Η Κύπρος έγινε μέλος αυτής της προσπάθειας το 2012 και μετρά ήδη πάνω από 210 χιλιάδες εθελοντές.  

Σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή του κοινού σε δράσεις που αφορούν την προστασία, τη διατήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Κύπρο. 

 

10ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος

Στις 15 Οκτωβρίου, από τις 10:00 έως τις 19:00, στο Πολυλειτουργικό Πάρκο στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, η Green Dot διοργανώνει το 10ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος.

Το φεστιβάλ στοχεύει στην παροχή σωστής ενημέρωσης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να φροντίσουμε το περιβάλλον μας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα έχετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε μέσα από πολλές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια ανακύκλωσης και διάφορα καλλιτεχνικά προγράμματα.

Συμμετέχοντας σε αυτό το φεστιβάλ, στηρίζετε τις προσπάθειες για μια πιο υγιή και βιώσιμη σχέση με το περιβάλλον, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση και την αγάπη για τη φύση. Ελάτε να μάθουμε, να διασκεδάσουμε και να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη μας!

 

Η Αξία της Ανακύκλωσης 

Κάτι που μπορεί να αυξήσει την αποφασιστικότητά μας να ανακυκλώνουμε όλο και περισσότερα υλικά είναι να κατανοήσουμε την αξία της ανακύκλωσης. 

Η συστηματική ανακύκλωση προστατεύει πολύτιμους πόρους του πλανήτη, διατηρώντας τους για το μέλλον των παιδιών μας. Παράλληλα, εξοικονομεί ενέργεια και μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την παραγωγή στοιχείων που ρυπαίνουν το νερό. 

Η ανακύκλωση παρέχει πολύτιμες πρώτες ύλες στη βιομηχανία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ ενθαρρύνει και την ανάπτυξη πιο «πράσινων», οικολογικά φιλικών τεχνολογιών. Τέλος, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, μειώνει δραστικά την ανάγκη για νέες χωματερές και αποτεφρωτήρες.

Ας Συμβάλλουμε σε ένα Καλύτερο Αύριο! 

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια; 

  • Ας υιοθετήσουμε καλές συνήθειες στη διαχείριση των απορριμμάτων μας! Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να επιλέγουμε τις κατάλληλες σακούλες για τα διαφορετικά είδη απορριμμάτων (οργανικά, ανακυκλώσιμα κ.λπ.) και να τα τοποθετούμε με ασφάλεια στους αντίστοιχους κάδους.
  •  Όλοι βρεθήκαμε στη θέση του να θέλουμε να πετάξουμε κάποιο απόρριμμα ενώ είμαστε στο αυτοκίνητό μας. Καλό είναι να έχουμε μια σακούλα μαζί μας για να τοποθετούμε τα σκουπίδια μας έτσι ώστε να τα ξεχωρίσουμε και να τα πετάξουμε αργότερα στον κατάλληλο κάδο. 
  • Αντί πλαστικών μπουκαλιών χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιημένες φιάλες νερού.
  • Αξιοποιούμε τις γυάλινες συσκευασίες μετατρέποντας τις σε δοχεία αποθήκευσης, βάζα και γλάστρες.

 

Αγαπάμε τη χώρα και τον πλανήτη μας! Ας το δείξουμε προσφέροντας απλόχερα τον χρόνο και την ενέργειά μας για να τα προστατέψουμε! 

Back to view all