Η ώρα που το κουδούνι του σχολείου θα ξαναχτυπήσει πλησιάζει και η ανυπομονησία μαθητών αλλά και γονέων κορυφώνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να μην αγχωθείτε τελευταία στιγμή είναι να προετοιμαστείτε έγκαιρα. Έτσι θα είστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς και να μεταδώσετε στο παιδί την αίσθηση της ευθύνης, του ελέγχου και της οργάνωσης που τόσο έχει ανάγκη να ενσωματώσει στην σχολική του συμπεριφορά.

Πάμε λοιπόν να δούμε με τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε, λίγο πριν τα αγαπημένα μας πιτσιρίκια ξανακαθίσουν στα θρανία.

 

DΟs

  • Είναι η σωστή στιγμή για να ελέγξετε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα περσινά χειμωνιάτικα ρούχα και τα αθλητικά τους παπούτσια. Με τα παιδιά να μεγαλώνουν πολύ γρήγορα είναι πιθανόν αυτό που οριακά του χωρούσε πέρσι να μην του κάνει πλέον, οπότε καλό είναι να προβάρετε πάνω τους όσα κομμάτια σας προβληματίζουν. Παράλληλα ελέγξτε για τυχόν ξεχειλωμένα λάστιχα σε κάλτσες, μανίκια και μπλουζολαιμούς. Επιμεληθείτε την άμεση επιδιόρθωση κουμπιών ή τσεπών που είναι έτοιμες να σκιστούν. Βεβαιωθείτε πως όλα είναι εντάξει και καθαρά, φρεσκάροντάς τα με την αξιόπιστη σειρά των αγαπημένων απορρυπαντικών και των μαλακτικών της Εύρηκα, που φροντίζουν σε βάθος τις ίνες των αγαπημένων τους ρούχων παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους, και αποτελούν χρόνια τώρα τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των μαμάδων στη μάχη με τους σχολικούς λεκέδες. Και για να συμβάλλετε και εσείς στην ορθή πρακτική της ανακύκλωσης ρούχων, αλλά και για να βοηθήσετε ανθρώπους που το χρειάζονται, μην παραλείψετε κι εσείς να δωρίσετε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή ιδρύματα όσα ρούχα δεν τους κάνουν πια.

 

  • Για την αγορά τσάντας ή κασετίνας, μιας και πρόκειται για είδη προσωπικής επιλογής και όχι εκπαιδευτικής υπόδειξης, κινηθείτε ανάλογα με την ηλικία και τις προτιμήσεις του παιδιού, χωρίς να παραλείπετε ωστόσο τη λειτουργικότητα που πρέπει να προσφέρουν στην καθημερινότητα του μαθητή. Αν υπάρχουν πολλές σκάλες στο σχολείο, μην προτιμήσετε τις τσάντες τρόλεϊ, ενώ φροντίστε να παρέχουν σε κάθε περίπτωση πολλούς άνετους χώρους για τα βιβλία, αλλά και σωστά συστήματα στήριξης για την πλάτη του παιδιού. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, φυλάξτε τις παλιές τσάντες για το μικρότερο παιδί ή, αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δωρίστε τις σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
  • Συγυρίστε το δωμάτιο μελέτης και οργανώστε χώρους που εμπνέουν για διάβασμα. Ξεκαθαρίστε τι θα παραμείνει πάνω στο γραφείο και τι θα μπει μέσα σε συρτάρια ή ντουλάπια, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του παιδιού. Επενδύστε σε μια σωστή καρέκλα διαβάσματος και σε ένα καλό φωτιστικό, ενώ παράλληλα βεβαιωθείτε πως το γραφείο δεν βρίσκεται πλάτη προς την πηγή του φυσικού φωτός. Τέλος, αν δεν θέλετε να κρατήσετε τα παλιά βιβλία και τετράδια, μπορείτε να τα δώσετε για ανακύκλωση.
  • Δράστε με συλλογική συνείδηση και αν σας περισσέψουν χρήματα, συγκεντρώστε, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους γονείς, ένα ποσό που μπορεί να αξιοποιήσει όλη η τάξη για την προμήθεια υλικών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ή την παροχή βοήθειας σε μαθητές που δυσκολεύονται να αγοράσουν σχολικά είδη.

 

DΟΝ’Τs

  • Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε σε γραφική ύλη, καθώς πρόκειται για αναλώσιμα που μπορείτε πολύ εύκολα να προμηθευτείτε στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Εξάλλου οι απαιτήσεις από τάξη σε τάξη (και μερικές φορές από δάσκαλο σε δάσκαλο) διαφέρουν, οπότε μπορεί να επενδύσετε σε υλικά που δεν θα χρειαστούν στην πραγματικότητα. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που το ίδιο το σχολείο προμηθεύει τους μαθητές με κάποια βασικά υλικά. Οπότε σε αυτό το κομμάτι, καλύτερα μπείτε σε… stand by mode.

 

  • Mπορεί να βρήκατε ήδη από τώρα κάποιες καταπληκτικές εκπτώσεις σε χειμωνιάτικα ρούχα, αλλά πόσο σίγουροι είστε πως οι επιλογές αυτές θα σας δικαιώσουν σε 3-4 μήνες, όταν έρθει πράγματι ο χειμώνας; Η ανάπτυξη των παιδιών είναι συνάρτηση της ηλικίας αλλά και των περιβαλλοντικών συνθηκών, για αυτό μπορεί να μην τους κάνουν όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσουν. Αποτέλεσμα, χαμένα χρήματα και νέες αγορές που δεν θα αξιοποιηθούν.
  • Μην επαναπαύεστε σε ό,τι αφορά την υγιεινή και την σχολαστική καθαριότητα του παιδιού και των αντικειμένων που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα του. Με την απειλή του Covid-19 να παραμένει ενεργή και το σχολείο να είναι γενικά ένα κατεξοχήν μικροβιογόνο περιβάλλον, η ταυτόχρονη έκθεση του παιδιού με συμμαθητές και δασκάλους αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Τα δροσομάντηλα Septona διαθέτουν ήπια αντιμικροβιακή δράση που σέβεται την παιδική επιδερμίδα, καθαρίζοντας αλλά και ενυδατώνοντάς την. Παράλληλα, το εύχρηστο και πρακτικό αντιβακτηριδιακό τζελ Septona ακολουθεί με ασφάλεια κάθε στιγμή της δραστήριας μέρας τους. Και τα δύο αποτελούν απαραίτητους συμμάχους της καλής υγείας και προστασίας του παιδιού, γι’ αυτό και δεν πρέπει και εφέτος να λείπουν από καμιά σχολική τσάντα.

 

Με χαρά και αισιοδοξία οι σχολικές αίθουσες θα γεμίσουν ξανά με παιδικές φωνές και θα φωτιστούν με παιδικά χαμόγελα. Στον μακρύ δρόμο της γνώσης που τα περιμένει να τον διασχίσουν ας σταθούμε δίπλα τους με φροντίδα, προσοχή και αγάπη.

Καλή σχολική χρονιά!

Τα DΟs και DΟΝ’Τs για την επιστροφή στο σχολείο
Back to view all