Σε ό,τι αφορά το υγιεινό αλλά και ασφαλές καθάρισμα του σπιτιού, η τήρηση των οδηγιών αλλά και αρκετών προφυλάξεων αποτρέπουν σημαντικά ατυχήματα αλλά και επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό μας. Μην ξεχνάμε πως όσο βοηθητικά και αν είναι τα καθαριστικά στο να επιτύχουμε την τέλεια καθαριότητα, αποτελούν συνθέσεις χημικών ενώσεων για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και κυρίως μακριά από μικρά παιδιά.  

Ακόμα και αν έχουμε λάβει τα μέτρα μας, υπάρχουν μερικά επικίνδυνα λάθη που από βιασύνη ή συνήθεια συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε δραστική αλλά και γρήγορη καθαριότητα.  

Μάθετε παρακάτω ποιες από αυτές τις συνήθειες είναι οι πιο επικίνδυνες και γιατί:


1. Μην αναμιγνύετε ποτέ
χλωρίνη και αμμωνία 

 Ο εν λόγω συνδυασμός αποτελεί μία εξαιρετικά τοξική ανάμειξη που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ατμών χλωραμίνης, με άμεσες επιπτώσεις στο αναπνευστικό μας σύστημα, αλλά και δυνητικά εγκαύματα στο λαιμό, όπως και βλάβες στο δέρμα. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση αυτή την επιλογή όσο επίμονος και αν είναι ο λεκές που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Ως γενικό κανόνα πάντως καλό είναι να θυμάστε ότι η χλωρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνη της. 


2.
Μην αμελείτε τον σχολαστικό καθαρισμών των σκευών μετά από επεξεργασία κρέατος 

Σαλμονέλα και άλλα μικρόβια αποτελούν αγαπημένους…ενοίκους μαγειρικών σκευών ή ξύλων κοπής που έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία κρέατος. Η μετάδοση μικροβίων μέσω αυτού του τρόπου γίνεται λόγω της εξαιρετικής αντοχής τους σε συνθήκες περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να καθιστούν επισφαλή τη χρήση των μαγειρικών σκευών που δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά με υγρό πιάτων και ζεστό νερό μετά την επαφή τους με το κρέας. 


3. Μην αφήνετε τον καθαρισμό του φούρνου στον αυτόματο 

Η self-cleaning λειτουργία αποτελεί σίγουρα ένα πλεονέκτημα για κάθε φούρνο (ή τουλάχιστον έτσι προβαλλόταν αρκετά την προηγούμενη δεκαετία σε σχετικές διαφημίσεις), μιας και θεωρητικά αυτή η ιδιότητα μας απαλλάσσει από αυτή την άχαρη όσο και χρονοβόρα υποχρέωση. Στην πραγματικότητα το κάψιμο σε υψηλές θερμοκρασίες των υπολειμμάτων τροφών και των στέρεων λιπών στα τοιχώματα του φούρνου συνεπάγεται και την υπερθέρμανση του teflon, με το οποίο είναι επενδεδυμένοι οι φούρνοι εσωτερικά, με αποτέλεσμα την έκκριση επικίνδυνων τοξικών ατμών, που επ’ουδενί δεν θα θέλατε να εισπνεύσετε εσείς ή τα παιδιά σας.  


4.
Μην ξεχνάτε να αερίζετε καλά τα δωμάτια κατά την διάρκεια και μετά από χρήση χημικών χαρακτηριστικών

 Κάθε φορά που καθαρίζουμε έναν χώρο χρησιμοποιώντας χημικά καθαριστικά είναι σημαντικό να αερίζουμε το δωμάτιο για παρατεταμένο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε επαρκή αερισμό και αποφεύγουμε την εισπνοή χημικών υπολειμμάτων τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία μας. 


5. Μην ξεχνάτε τον καθαρισμό του ψυγείου σας 

Ένα καθαρό ψυγείο αντανακλά τη γενικότερη αντίληψη που έχετε για την υγιεινή του σπιτιού. Σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο και κλειστό χώρο αναπτύσσονται συχνά μικρόβια από ληγμένα τρόφιμα, τα οποία είναι δυνατόν να επιμολύνουν επιφάνειες ή και άλλες τροφές. Φροντίζετε λοιπόν πάντα να διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ξεχωριστά ράφια από τα υπόλοιπα τρόφιμα, τοποθετημένα στην αντιμουχλική επιφάνεια Aquarius Fridge and Fresh η οποία επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα και διατηρεί τη φρεσκάδα των λαχανικών & φρούτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να ελέγχετε τακτικά την κατάστασή τους απομακρύνοντας τυχόν χαλασμένα κομμάτια. Τα κρεατικά και ψαρικά πρέπει να πηγαίνουν στον αντίστοιχο κρύο θάλαμο ώστε να μην επικοινωνούν με τα υπόλοιπα είδη του ψυγείου, ενώ σημαντικό είναι να μην διατηρείτε τρόφιμα μέσα στο ψυγείο πέρα από την ημερομηνία λήξης τους, ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι και υπάρχει ο κίνδυνος να τα καταναλώσουν.


6. Μην αγνοείτε την μούχλα και την υγρασία 

Τα κυριότερα σημεία του σπιτιού που παρουσιάζουν υγρασία και μούχλα είναι το μπάνιο και η κουζίνα, δύο δηλαδή πολύ βασικά δωμάτια του σπιτιού που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα και τον οργανισμό μας. Αμέσως μόλις παρατηρήσετε σημεία μούχλας ή υγρασίας, επέμβετε δυναμικά για να απομακρύνετε εστίες και αποικίες βακτηριδίων που αγαπούν εξαιρετικά αυτές τις συνθήκες. Ιδανικά προϊόντα για αυτή την δουλεία τα προϊόντα της γνωστής μάρκας Bison: Mildew Remover σε συνδυασμό με το Mildew Protector. Δώστε επίσης προσοχή και στο καλό στέγνωμα των ρούχων έτσι ώστε να μην φυλακιστεί υγρασία που μπορεί να αποτελέσει μετέπειτα… φωλιά για μύκητες και βακτηρίδια 

Όπως είδαμε, λοιπόν, και παραπάνω, η τήρηση των πιο πάνω πρακτικών είναι απαραίτητη στον ασφαλή καθαρισμό του σπιτιού. Στο βωμό της ταχύτητας και του γρήγορου αποτελέσματος, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θυσιάζουμε τη δική μας υγεία και των αγαπημένων μας. Επιλέγουμε, λοιπόν, να καθαρίζουμε σωστά το σπίτι μας, πάντα με τα κατάλληλα προϊόντα και τις κατάλληλες μεθόδους. 

 

 

Back to view all