Αχ, αυτοί οι λευκοί τοίχοι! Από τη μία χαρίζουν φωτεινότητα και ανοίγουν την οπτική αντίληψη μέσα στο σπίτι, από την άλλη όμως λερώνονται εύκολα και δεν είναι εύκολο να τους καθαρίσεις!

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα το λευκό χρώμα συγχωρεί τα λάθη! Συγκεκριμένα,  αν τα δωμάτια που είναι βαμμένα σε ανοιχτές αποχρώσεις χρησιμοποιούνται συνέχεια και από όλα τα μέλη της οικογένειας (ειδικά τα παιδιά), είναι βέβαιο πως οι λεκέδες αποτελούν μια πραγματικότητα που πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε.

Στα παραπάνω προσθέστε πως όσο όμορφο και λαμπερό κι αν είναι το λευκό, σταδιακά από τους ρύπους και τον χρόνο αρχίζει να σκουραίνει ακόμα και να κιτρινίζει. Για να έχουμε λοιπόν τοίχους λευκούς σαν καινούριους, επιβάλλεται να γνωρίζουμε πώς και πότε πρέπει να τους καθαρίζουμε. Μια έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί πραγματικά να τους διατηρήσει για πολλά πολλά χρόνια, χωρίς να καταφεύγουμε στη δαπανηρή λύση του φρεσκαρίσματος κάθε τόσο.

Πριν καταφύγουμε εξάλλου στη λύση του βαψίματος, πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως έχουμε προσπαθήσει να αποκαταστήσουμε το αρχικό χρώμα πλένοντας τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζουν από τη σκόνη και τη βρομιά που έχουν μαζέψει.

Ακολουθήστε τα παρακάτω 5 βήματα για να καθαρίσετε και εσείς σωστά τους άσπρους τοίχους σας χωρίς να αφήσετε σημάδια.

Βήμα 1: Προμηθευτείτε τα απαραίτητα προϊόντα

“Πόλεμος” χωρίς τα σωστά όπλα δεν γίνεται, οπότε φροντίστε να έχετε εφοδιαστεί με όλα τα σωστά καθαριστικά αλλά και λοιπά αξεσουάρ. Στο εμπόριο θα βρείτε εξειδικευμένα καθαριστικά με ειδικούς λευκαντικούς παράγοντες, που απομακρύνουν εύκολα τη βρομιά και αποκαθιστούν το χρώμα. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση πως η χλωρίνη είναι ο,τι πρέπει για τη δουλειά, να έχετε στο μυαλό σας πως ανάλογα με την απορροφητικότητα του υλικού του τοίχου και της βαφής, η χρήση ενός καθαριστικού με χλώριο μπορεί να αφήσει κατάλοιπα και κιτρινίλες. Σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε την εφαρμογή σε ένα μικρό και σχετικά αθέατο κομμάτι του τοίχου. Αν μείνετε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, συνεχίστε και στην υπόλοιπη επιφάνεια. Εναλλακτικά η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα, ενώ για όσους επιθυμούν μια πιο οικονομική και απλή πρόταση ένας κουβάς με ζεστό νερό και διαλυμένο λίγο υγρό πιάτων Εύρηκα θα κάνει μια χαρά τη δουλειά! Πέρα από τα καθαριστικά σας, θα χρειαστείτε βέβαια ένα απαλό σφουγγάρι ειδικό για τοίχους, μια μικρή λεκάνη (αν δεν έχετε κουβά) και αρκετά πανιά με μικροΐνες, όπως τα ΖΑP της εταιρείας Leo Patriotis που διαθέτουν τη μέγιστη απορροφητικότητα και σέβονται τις επιφάνειες.  

Βήμα 2: Αφού συγκεντρώσατε όλα τα απαραίτητα εργαλεία σας, ώρα να ξεκινήσετε με το ξεσκόνισμα των τοίχων με φορά από πάνω προς τα κάτω. Με το ξεσκόνισμα απαλλάσσετε τους τοίχους από την εύκολη βρομιά. Ως αποτέλεσμα το καθαριστικό σας μείγμα θα εφαρμοστεί σε σχετικά καθαρές επιφάνειες και έτσι η δράση του θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική.  

Βήμα 3: Η μεγάλη ώρα για το πλύσιμο των τοίχων έχει φτάσει. Σε αρκετές περιπτώσεις ένα απλό πλύσιμο με νερό αρκεί για να επαναφέρει το χρώμα πλήρως. Τοποθετήστε το σφουγγάρι σας στον κουβά με το νερό και περάστε με αυτό την επιφάνεια. Τελειώνοντας στέγνωσε με τα καθαρά πανιά. 

Βήμα 4: Για τις δύσκολες περιπτώσεις που επίμονοι λεκέδες δεν σας αφήνουν να ξεμπερδέψετε με ένα απλό πλύσιμο με νερό, βουτήξτε καλά το σφουγγάρι σας μέσα στη λεκάνη με το καθαριστικό (υγρό πιάτων ή σόδα), το όποιο πρέπει να είναι πάντα διαλυμένο με την αντίστοιχη ποσότητα νερού. Με το σφουγγάρι και κάνοντας κυκλικές κινήσεις απλώστε πλούσια ποσότητα καθαριστικού, αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και έπειτα ξεβγάλτε με νερό και σκουπίστε με το πανί. Μην τρίβετε με δύναμη τον τοίχο. Κυρίως σε ό,τι αφορά τους δύσκολους λεκέδες (όπως αίμα, δαχτυλιές, πιτσιλιές από ποτό ή φαγητό) επεμβαίνουμε άμεσα, γιατί πάντα καθαρίζουν ευκολότερα όσο είναι νωποί. 

Βήμα 5: Τελειώνοντας το ξέβγαλμα και το σκούπισμα με καθαρό πανί, ανοίξτε τα παράθυρα για να επιτρέψετε στον καθαρό αέρα να απορροφήσει και την τελευταία σταγόνα υγρασίας. Μην βιαστείτε να τα κλείσετε, γιατί αν εγκλωβιστεί υγρασία, το χρώμα πολύ σύντομα θα φουσκώσει και πιθανόν να αρχίσει να ξεφλουδίζει ή να δημιουργηθεί μούχλα. Επιλέξτε λοιπόν μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα, για να έχετε τον καλό καιρό σύμμαχο στην προσπάθειά σας.  

Οι λευκοί τοίχοι προσθέτουν, πράγματι, ξεχωριστή αισθητική μέσα στο σπίτι, για αυτό εντάσσουμε στον ετήσιο προγραμματισμό μας τον τακτικό καθαρισμό τους. Με λίγη προσοχή, λοιπόν, και ακόμα περισσότερη φροντίδα οι λευκοί μας τοίχοι θα μας βγάζουν πάντα… ασπροπρόσωπους! 

Back to view all