Αν λατρεύεις τα αρωματικά φυτά, τότε δεν έχεις παρά να βάλεις μερικά από αυτά στο μπαλκόνι, τη βεράντα σου ή τον κήπο σου! 

Όχι μόνο θα χαρίσεις μια αναζωογονητική πινελιά φύσης στον χώρο σου, αλλά θα γεμίσεις το σπίτι με υπέροχα αρώματα — και την κουζίνα σου με φρέσκα μυρωδικά, γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά! 

Παρακάτω, προτείνουμε ορισμένες επιλογές αρωματικών φυτών που είναι εύκολο να διατηρηθούν στο σπίτι, καθώς και μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ιδιότητές τους.   

Βασιλικός 

Ξεκινάμε με τον… βασιλιά των αρωματικών φυτών, που υπάρχει σε πολλές ποικιλίες με διάφορα χαρακτηριστικά. Αγαπημένο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας, κυρίως σε πιάτα με σάλτσα ντομάτας, ο βασιλικός έχει ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, ενώ ανακουφίζει και από τον πονοκέφαλο.  

Είναι επίσης εξαιρετικό απωθητικό για τα κουνούπια! 

Ο βασιλικός είναι τέλεια επιλογή γιατί δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα: αντέχει στα κρύα και τους καύσωνες, ενώ θέλει πότισμα κάθε δεύτερη μέρα.  

Δενδρολίβανο 

Το δενδρολίβανο χαρίζει μοναδική νοστιμιά στο κόκκινο κρέας και σε ψητά λαχανικά, ιδίως στην πατάτα, ενώ έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ιδίως στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τη συγκέντρωση και τη μνήμη.  

Ανθεκτικό στον ήλιο αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες, το δενδρολίβανο δεν χρειάζεται πολύ νερό για να στολίσει το περβάζι σας.  

Θυμάρι 

Άλλο ένα γνωστό αρωματικό για τους μερακλήδες του ψητού κρέατος και των θαλασσινών, το θυμάρι έχει δυνατό άρωμα και είναι ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση του επίμονου βήχα, ενώ λειτουργεί ως αποχρεμπτικό. 

Πιπεριές Τσίλι 

Το τσίλι είναι αγαπημένη προσθήκη για όσους λατρεύουν τις καυτερές σάλτσες, ενώ ταιριάζουν απίστευτα σε κάθε είδους κρέας, στο ρύζι και, φυσικά, σε πιάτα με όσπρια.  

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι οι πιπεριές τσίλι περιέχουν βιταμίνες Α και C και καψαϊκίνη, συνδυασμός που βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης του αίματος και στη μείωση της χοληστερίνης. Παράλληλα, όταν χρησιμοποιούνται για εντριβή, μπορούν να μειώσουν τον πόνο που προκαλούν οι ρευματισμοί και η αρθρίτιδα.  

Οι πιπεριές τσίλι θέλουν μπόλικο ήλιο, νερό και ζέστη, και είναι ευαίσθητες στον δυνατό αέρα.  

Δυόσμος 

Ο δυόσμος είναι παλιό μυστικό της ελληνικής κουζίνας! Εμπλουτίζει παραδοσιακά πιάτα όπως ντολμάδες, κεφτέδες και πολλά άλλα. Τα φυλλαράκια του, είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου, ενώ παράλληλα χαρίζουν δροσερή αναπνοή και μπορούν να δράσουν και ως μυοχαλαρωτικό.    

Το τσάι δυόσμος είναι εξαιρετικό καταπραϋντικό για το στομάχι! 

Ο δυόσμος χρειάζεται αρκετό νερό και θέλει σκιά για να αναπτυχθεί σωστά, ενώ αποτελεί αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό για κάποια είδη.  

Ρίγανη 

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες… συστάσεις! Η τριμμένη αποξηραμένη ρίγανη αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά της μεσογειακής κουζίνας — και απαραίτητο συστατικό για την περίφημη χωριάτικη σαλάτα και τη φέτα.  

Ωστόσο, η φρέσκια ρίγανη είναι επίσης ιδιαίτερα ευεργετική για το πεπτικό και το νευρικό σύστημα, ενώ περιέχει άφθονη βιταμίνη C.  

Η ρίγανη είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα.  

Τα αρωματικά φυτά διακοσμούν υπέροχα τον χώρο μας, δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για την περιποίησή τους, έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό και χαρίζουν μοναδική νοστιμιά στις συνταγές μας… Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι καλύτερο για το μπαλκόνι, τη βεράντα σας ή τον κήπο σας;  

Back to view all