Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εποχή για τα παιδιά από το καλοκαίρι. Μακριά από τις σκοτούρες του σχολείου και των υπολοίπων δραστηριοτήτων του χειμώνα έχουν τώρα την ευκαιρία να απολαύσουν ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς. Πολλές από αυτές τις ώρες αναμφίβολα τις περνούν στη θάλασσα για αυτό και είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε εμείς ως γονείς τους πως δεν θα είναι μονάχα διασκεδαστικές αλλά και απόλυτα ασφαλείς.

Μιας και, λοιπόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς εκεί, οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και κάποιους κινδύνους που μπορεί να καταλήξουν σε μικροατυχήματα και να στερήσουν από τα παιδιά μας τη χαρά. Γνωρίζοντας από πριν τι πρέπει να κάνουμε, αν τυχόν συμβούν, θα μπορέσουμε να δράσουμε έγκαιρα και χωρίς πανικό, έτσι ώστε η όποια αναποδιά να αποτελέσει μια προσωρινή παρένθεση στις διακοπές μας.


Μόλυνση από την άμμο και ατυχήματα

Πολλοί παράγοντες εκτός του δικού μας ελέγχου μπορεί να συμβάλλουν στη ρύπανση του οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα το παιχνίδι στην άμμο να μην είναι και τόσο ασφαλές. Από τα λύματα αδέσποτα ζώων ή παρακείμενων εργοστασίων μέχρι τα σκουπίδια κάποιων ασυνείδητων (π.χ. σπασμένα γυαλιά, μεταλλικά καπάκια από αναψυκτικά ή μπύρα) και η άμμος είναι μερικές φορές φωλιά μικροβίων, όπως στρεπτόκοκκου, σταφυλόκοκκου, αλλά και παθογόνων που προκαλούν μυκητιάσεις, ουρολοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες. Από την άλλη, από την επαφή με σπασμένα γυαλιά ή μεταλλικά σκουριασμένα από τον χρόνο σκουπίδια υπάρχει ο κίνδυνος για την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων αλλά και μολύνσεων, όπως π.χ. τέτανο.

Επειδή, λοιπόν, η παραλία είναι χαρά για τα παιδιά και είναι πρακτικά αδύνατο να τα σταματήσουμε από το να παίξουν με την άμμο, είναι σωστό να έχουμε ελέγξει από πριν στο διαδίκτυο τον βαθμό καθαρότητας μιας παραλίας. Σε ιστοσελίδες οργανισμών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπως του Οργανισμού Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος CYMEPA, αλλά και στο ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας, που είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, μπορούμε εύκολα και υπεύθυνα να αναζητήσουμε όλες τις παραλίες που έχουν διακριθεί με Γαλάζια Σημαία. Και Γαλάζια Σημαία σημαίνει πιστοποιημένη καταλληλότητα της παραλίας μέσα και έξω από το νερό. Σε δεύτερη φάση, όταν το παιδί βγαίνει από τη θάλασσα και εκτίθεται στην άμμο, καλό είναι να κάθεται σε ψάθα ή πετσέτα και να φορά ένα στεγνό μαγιό. Ως γνωστόν, οι μολύνσεις αγαπούν την υγρασία, επομένως με αυτή την κίνηση ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιο μικρόβιο από την άμμο.


Μέδουσες-τσούχτρες

Το τσίμπημα μιας τσούχτρας μπορεί να μας αιφνιδιάσει και να τρομάξει το παιδί. Η μοβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) μονοπωλεί φέτος τις συζητήσεις των επιστημόνων αλλά και των γονιών, καθώς έχει κατακλύσει τις μεσογειακές ακτές και συναντάται ακόμα και στις πιο δημοφιλείς παραλίες. Παρά την ανησυχία, το τσίμπημα μιας μέδουσας δεν είναι το τέλος του κόσμου, φτάνει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Για να εξουδετερωθεί το δηλητήριο πρέπει να απομακρυνθούν έγκαιρα τυχόν βεντούζες και να εφαρμοστούν κάποιες ειδικές αντιισταμινικές αλοιφές. Ειδικά για τη μοβ μέδουσα η αμμωνία δεν συνιστάται, αλλά μονάχα η εφαρμογή ενός διαλύματος από θαλασσινό νερό και μαγειρική σόδα. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις μεδουσών, προτείνεται ξύδι, οινόπνευμα ή αμμωνία και φυσικά καθαρό παγωμένο νερό ή παγοκύστες. Αν οι ενοχλήσεις και το τσούξιμο επιμένουν ή συνοδεύονται από εμετό ή πυρετό, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.


Κουνούπια, μέλισσες, σφήκες

Τα περισσότερο ή λιγότερο συμπαθή αυτά έντομα είναι επίσης ταυτισμενα με τις εκδρομές μας στη φύση. Αποφεύγουμε λοιπόν να κάνουμε μπάνιο σε θάλασσες που επικοινωνούν με ελώδη κομμάτια, καθώς τα κουνούπια αγαπούν μέρη με στάσιμα νερά. Προληπτικά μπορούμε να απλώνουμε πάνω στο δέρμα ειδικές εντομοαπωθητικές κρέμες ή παιδικά εντομοαπωθητικά βραχιολάκια και τσιρότα. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αναγνωρίζουν τις σφηκοφωλιές και να μην παίζουν με αυτές, ενώ σε σχέση με τις μέλισσες, ακόμα και αν βρεθούμε κοντά σε φωλιά, αποφεύγουμε να τις σκοτώνουμε καθώς αποτελούν πολύτιμο κρίκο της βιωσιμότητας του πλανήτη. Σε περίπτωση τσιμπήματος, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αφαιρούμε το κεντρί από το σημείο με ένα τσιμπιδάκι (με προσοχή για να μην αφήσουμε υπολείμματα μέσα στο δέρμα) και, τέλος, βάζουμε λίγο ξύδι στο μέρος του τσιμπήματος ή μια κορτιζονούχο/αντιισταμινική αλοιφή για να υποχωρήσει το οίδημα. Και σε αυτή την περίπτωση φυσικά, αφού παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί, συμβουλευόμαστε άμεσα το γιατρό μας για περαιτέρω καθοδήγηση.


Κολύμπι και μικρά παιδιά

Μπορεί τα μικρά μας να μεγαλώνουν γρήγορα, αλλά στη θάλασσα πάντα χρειάζονται την επιτήρησή μας. Αν δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι, καλό είναι να είμαστε και εμείς μαζί τους, ενώ δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο νερό χωρίς μπρατσάκια, τροχό ή σανίδα. Όταν έχει κύμα, τα κρατάμε ασφαλή στην ακτή, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε να ξεμακραίνουμε πάνω σε κάποιο φουσκωτό καθώς τα θαλάσσια ρεύματα είναι μερικές φορές πολύ δυνατά.


Ασθένειες και ιώσεις

Οι παιδικές ιώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών αποτελούν μια δυσάρεστη πραγματικότητα, ειδικά αν τύχει και μεταδοθούν και σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Με τον covid-19 να μην μας έχει αποχαιρετήσει οριστικά αλλά και τις υπόλοιπες ιώσεις να καραδοκούν, καλό είναι να έχουμε το νου μας. Δεν συνωστιζόμαστε, λοιπόν, σε μέρη με πολύ κόσμο και δεν αφήνουμε για πολλή ώρα το παιδί με βρεγμένα ρούχα, ειδικά αν φυσάει, καθώς καραδοκεί ο κίνδυνος της βρογχίτιδας, ακόμα και της πνευμονίας. Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να προσέχουμε είναι να σκουπίζουμε πολύ καλά τα αυτιά τους μετά από το κολύμπι, κυρίως αν αγαπούν να κάνουν συνεχώς βουτιές, καθώς οι ωτίτιδες είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι.


Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο

Οι βλαβερές επιπτώσεις από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου ((UV-A, UV-Β, UV-C) έχουν απασχολήσει πλήθος άρθρων όλα αυτά τα χρόνια. Ελάχιστοι δεν γνωρίζουν πως η αλόγιστη έκθεση και κυρίως τις πιο επικίνδυνες ώρες του μεσημεριού, όπου η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κορυφώνεται, συνεπάγεται εγκαύματα και άλλα σοβαρότερα δερματολογικά προβλήματα. Για αυτόν τον λόγο προτιμάμε να πηγαίνουμε για μπάνιο νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, φροντίζοντας τα παιδιά να παραμένουν προφυλαγμένα στη σκιά το διάστημα από 12:00-17:00. Φοράμε στα παιδιά τακτικά αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας (SPF 50) και ειδικά φίλτρα, ακόμα και υπό σκιά, γιατί οι βλαβερές ακτίνες δρουν και αντανακλαστικά. Αν το μέρος που βρισκόμαστε δεν προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη από τον ήλιο, προτιμάμε να φορέσουμε στα παιδιά αντηλιακές αδιάβροχες μπλούζες και οπωσδήποτε καπέλο με προστασία λαιμού και, φυσικά, γυαλιά.

Μην ξεχνάτε φυσικά και το νεράκι τους για να αποφύγετε την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της μέρας. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και την πνευματική μας υγεία.

Η παραλία αποτελεί για πολλά παιδιά το ιδανικότερο σκηνικό για διακοπές και είναι απόλυτα ταυτισμένη με το παιχνίδι κάτω από τον ήλιο, τις απίθανες βουτιές αλλά και τα ευφάνταστα κάστρα από άμμο. Δίνοντας προσοχή στα παραπάνω, θα κρατήσουμε ασφαλή τα παιδιά μας το καλοκαίρι και θα μπορέσουμε όλοι να το απολαύσουμε χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.

Back to view all