To καλοκαιράκι μάς βρίσκει να απολαμβάνουμε τον έναστρο ουρανό από την άνεση της υπέροχης βεράντας μας. Μόνοι μας ή παρέα με φίλους, στη βεράντα βγαίνουμε για να χαρούμε ένα ποτό μετά τη δουλειά, να συναντήσουμε τους φίλους μας, να φάμε με την οικογένεια, να χαρούμε το δροσερό καλοκαιρινό αεράκι αλλά και να “μεθύσουμε” από τα αρώματα του γιασεμιού και του αγιοκλήματος που κατακλύζουν τον αέρα.

Ζούμε σε ένα νησί με πολύ ήλιο, υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές και κρύο! Γι’ αυτό η τακτική συντήρησή των εξωτερικών χώρων είναι σημαντική. Για πολλούς και μόνο το άκουσμα κάτι τέτοιου, προκαλεί πονοκέφαλο. Κι όμως, όπως θα δείτε παρακάτω, η περιποίηση της βεράντας χρειάζεται δύο-τρεις στρατηγικές κινήσεις για να γίνει… παιχνιδάκι!


ΚΑΓΚΕΛΑ

Αποτελούν την εικόνα της βεράντας ή της αυλής σας προς τα έξω και εξασφαλίζουν την ομορφιά αλλά και την ασφάλειά της. Για να παραμένουν πάντα σε άριστη εμφάνιση και κατάσταση, χρειάζεται να τα καθαρίζουμε με σαπούνι και νερό, ενώ για τους πιο επίμονους λεκέδες με ένα σφουγγάρι τρίβουμε ελαφρά με ένα διάλυμα από 3 ποτήρια νερό αναμεμειγμένο με 2 κουταλιές της σούπας ξύδι. Για το τελείωμα, ξεπλένουμε τα υπολείμματα με νερό (δεν χρησιμοποιούμε λάστιχο βέβαια αν μένουμε σε πολυκατοικία) και τα στεγνώνουμε με ένα μαλακό και στεγνό πανί όπως τα πανάκια μικροϊνών ZAP. Η διαδικασία αυτή καλό είναι να επαναλαμβάνεται μια φορά το μήνα.


ΣΚΟΥΡΙΑ

Σκουριά δεν πιάνουν μόνο τα κάγκελα, αλλά και όλα τα μεταλλικά σημεία του μπαλκονιού, που μπορεί κάποιος να συναντήσει σε γλάστρες, στηρίγματα κούνιας, μεταλλικά μέρη επίπλων. Απλώνουμε πάνω στις σκουριασμένες επιφάνειες μια αλοιφή από σόδα και νερό ή ένα μείγμα από αλάτι και λεμόνι. Το αφήνουμε να δράσει για 2 λεπτά και ξεπλένουμε. Αν ο λεκές είναι παλιός, θα χρειαστεί να τον τρίψουμε με μια μεταλλική βούρτσα. Μια ακόμη καλή πρόταση είναι να περάσουμε αδιάβροχο βερνίκι όποια σημεία θέλουμε να προστατεύσουμε από τη διάβρωση της σκουριάς στο μέλλον.


ΕΠΙΠΛΑ

Τα έπιπλα της βεράντας πρέπει να είναι και όμορφα και λειτουργικά, για αυτό τα συντηρούμε ανάλογα με το υλικό τους. Για τα ξύλινα έπιπλα προτείνουμε το Roklin υγρό καθαρισμού Aloe Vera, ιδανικό για την καθαριότητα και φροντίδα των ξύλινων επιφανειών σας. Καθαρίζει τις ξύλινες επιφάνειες με ασφάλεια χωρίς να τις γδέρνει, τις προστατεύει και επαναφέρει τη φυσική γυαλάδα του ξύλου. Απωθεί την σκόνη και αφήνει ένα ευχάριστο άρωμα φρεσκάδας που διαρκεί. Αν πάλι τα έπιπλά μας είναι πλαστικά, ρίχνουμε μαγειρική σόδα και με ένα βρεγμένο σφουγγάρι τρίβουμε ελαφρά. Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε στον ήλιο. Για τα μεταλλικά έπιπλα, λίγο ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων αποτελούν το ιδανικό καθαριστικό. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε με μαλακό πανί. Αν, τέλος, σκοπεύουμε να μην χρησιμοποιήσουμε τα έπιπλά μας για κάποιο διάστημα (π.χ. όταν φύγουμε για διακοπές ή με την αλλαγή της εποχής), καλό είναι να τα σκεπάζουμε με ένα αδιάβροχο κάλυμμα, χωρίς να παραλείψουμε παράλληλα να μαζέψουμε τα μαξιλάρια, αφού η υγρασία δεν αποτελεί σύμμαχο για τη μακροζωία τους.


ΠΛΑΚΑΚΙΑ

Βαρεθήκατε τις κιτρινίλες και τα υπολείμματα σκουριάς/χώματος από τις γλάστρες πάνω στα αγαπημένα σας πλακάκια; Σας έχουμε τη λύση να αστράψουν από καθαριότητα και πάλι! Αρχικά τα σκουπίζουμε για να μην έχουν σκόνη και φύλλα και έπειτα σφουγγαρίζουμε το σημείο με ένα μείγμα από νερό και διαλυμένο λευκό ξύδι (αναλογία 3 lt νερό/μισή κούπα ξίδι). Εναλλακτικά μπορούμε να σφουγγαρίσουμε και με χλωρίνη Topine Gel, την οποία όμως δεν πρέπει ποτέ να την αναμειγνύουμε με κανένα άλλο χημικό ή με ξύδι! Οι κίτρινες και καφέ κηλίδες είναι παρελθόν!

Η βεράντα μας αποτελεί το μικρό… νησί που μας περιμένει οποιαδήποτε ώρα της μέρας για να απολαύσουμε τη δροσιά του και να ξαποστάσουμε. Για αυτό και ιδιαίτερα το καλοκαίρι χρειάζεται τη φροντίδα μας, ώστε να φιλοξενεί την πιο ευχάριστη διάθεσή μας με τον πιο όμορφο τρόπο. Εμπιστευτείτε λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές και απογειώστε την υγιεινή αλλά και την αισθητική της!

 

Back to view all