Οι κάδοι απορριμμάτων είναι ένα από τα πιο σημαντικά χρηστικά αντικείμενα για κάθε σπιτικό, αλλά είναι σημαντικό να παραμένουν καθαροί, γιατί προσελκύουν μικρόβια και παράσιτα — ειδικά οι κάδοι που χρησιμοποιούνται για οργανικά απορρίμματα, όπως υπολείμματα ψαριών και κρεατικών, ιδίως τις καλοκαιρινές μέρες.  
 

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε ορισμένες πρακτικές συμβουλές για το πώς να διατηρείτε τον κάδο τον απορριμμάτων σας καθαρό και λειτουργικό, επιμηκύνοντας έτσι και τη διάρκεια ζωής του και εξαλείφοντας οποιεσδήποτε δυσάρεστες μυρωδιές ή πηγές μικροβίων.  

  1. Οδηγίες Γενικού Καθαρισμού 

Κατ’ αρχάς αδειάζουμε τελείως τον κάδο από οποιαδήποτε απορρίμματα και υπολείμματα σκουπιδιών.  

Στη συνέχεια τον βουρτσίζουμε ώστε να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο και πιο επίμονο μέρος της βρομιάς, χρησιμοποιώντας μια σκούπα που τη διατηρούμε μόνο για αυτόν τον σκοπό, ή μια βούρτσα χειρός. Ταυτόχρονα φυσικά ρίχνουμε νερό με ένα λάστιχο.  

Μη ρίχνετε ποτέ το νερό του ξεπλύματος σε κάποιον λειτουργικό χώρο του σπιτιού, όπως τα παρτέρια του κήπου! Κάντε την εργασία αυτή είτε κοντά σε σχάρα απορροής ομβρίων ή μαζέψτε το νερό σε κουβά και ρίξτε το στην αποχέτευση.  

Στη συνέχεια, μέσα στον κάδο χρησιμοποιήστε ξίδι ή κάποιο κατάλληλο απολυμαντικό-καθαριστικό πχ. Εύρηκα Igienol, το οποίο χάρη στην προηγμένη του σύνθεσή με τη συνιστώμενη αραίωση προσφέρει ένα δραστικό γαλακτώδες καθαριστικό και ταυτόχρονα απολυμαντικό διάλυμα. Αφήστε το να δράσει, με λίγο νερό και με το καπάκι κλειστό για μισή περίπου ώρα. Έπειτα, ξεπλύνετε τον κάδο σας καλά και θα είναι έτοιμος για χρήση αφού στεγνώσει στον ήλιο.  

Είναι καλό να επαναλαμβάνετε συχνά μέσα στον χρόνο — τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή και πιο σύντομα, όταν στο κάδο παρατηρήσετε δυσάρεστες μυρωδιές ή/και υγρά υπολείμματα σκουπιδιών .  

  1. Καθαρισμός Κάδων που Έχουν Προσβληθεί από Έντομα

Αν ο κάδος έχει προσβληθεί από έντομα, κάτι πολύ πιθανό το καλοκαίρι, χρειάζεται πρώτα να απομακρυνθούν τα αυγά και οι προνύμφες που πιθανότατα ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό του. Χρησιμοποιήστε κάποιο καλό καθαριστικό για αυτή την εργασία, που να είναι όμως φιλικό για πλαστικές επιφάνειες.  

Μην ξεχνάτε με την ολοκλήρωση της καθαριότητας του κάδου να ψεκάσετε προληπτικά με Aroxol Mec Instant. 

  1. Πλυστικά Μεσαίας Πίεσης 

Για ακόμη καλύτερο καθαρισμό του κάδου απορριμμάτων σας, ένα πλυστικό μεσαίας πίεσης είναι εξαιρετική λύση, καθώς απομακρύνει ακόμα και τις πιο επίμονες εναποθέσεις.  

Χρειάζεται όμως προσοχή στην πίεση του νερού που θα εκτοξεύει το μηχάνημα. Υπερβολικά υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στις πλαστικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα ο κάδος να «ανοίξει», να μη σφαλίζει σωστά και να αναδύει άσχημες οσμές. Επίσης η υψηλή πίεση μπορεί να επιστρέφει νερό στο πρόσωπό σας καθώς το πλένετε, κάτι που δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση.  

Όταν κάνετε το ξέπλυμα, να καθαρίζετε από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από το πιο καθαρό τμήμα του κάδου στο πιο βρόμικο, απορρίπτοντας κάθε τόσο το νερό που συγκεντρώνεται στην αποχέτευση. Μια καλή λύση είναι να τον έχετε εξαρχής ριγμένο στο πλάι, με το άνοιγμά του μπροστά στην αποχέτευση, ώστε να νερά να φεύγουν κατευθείαν εκεί.  

Ορισμένα πλυστικά μηχανήματα έχουν ακροφύσιο αφρού. Είναι ιδανικό εξάρτημα για πλύση με απορρυπαντικό, ειδικά όταν θέλετε να απομακρύνετε πολύ έντονες και επίμονες μυρωδιές στον κάδο.   

  1. Καλό Στέγνωμα 

Είναι πολύ σημαντικό το εσωτερικό του κάδου, όπως και το εσωτερικό του καπακιού, να στεγνώσει πολύ καλά προτού χρησιμοποιηθεί ξανά ο κάδος, γιατί το τελευταίο που θέλουμε είναι να αναπτυχθεί εκεί μούχλα.  

Για να πετύχετε το τέλειο στέγνωμα, αρχικά γυρίστε τον κάδο ανάποδα και αφήστε τον έτσι για μία περίπου ώρα, ώστε να στραγγίσει πλήρως το νερό. Φροντίστε να έχει ένα μικρό άνοιγμα ώστε να περνά αέρας στο εσωτερικό του.  

Στη συνέχεια, γυρίστε τον όρθιο και χρησιμοποιήστε ένα πανί για να τον σκουπίσετε καλά. 

  1. Διατηρήστε τον Καθαρό με Σακούλια Καλής Ποιότητας

Η ποιότητα των σακουλιών που χρησιμοποιούμε για τον κάδο μας παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας να τον διατηρήσουμε καθαρό. Όσο καλύτερα είναι τα σακούλια, τόσο λιγότερες οι διαρροές υγρών και οσμών από το σκίσιμο τις σακούλας. Επίσης, σημαντικό είναι να δένουμε σφικτά το σακούλι πριν το πετάξουμε στον κάδο για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεφύγουν σκουπίδια από τις άκρες του σακουλιού στο εσωτερικό του κάδου. 

Τα σακούλια απορριμμάτων Mr. Bin κατασκευάζονται από ανθεκτικό, αρωματισμένο και εξαιρετικά ελαστικό πλαστικό μεγάλης αντοχής. Έτσι αποφεύγετε το σκίσιμο αλλά και τις ανεπιθύμητες διαρροές! Είναι, επίσης, διαθέσιμα σε ποικιλία διαστάσεων και χαρακτηριστικών, ανάλογα με το μέρος που σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε (σπίτι, γραφείο, κήπος, κουζίνα, τουαλέτα κ.ά.).  

Διατηρώντας τον κάδο απορριμμάτων μας καθαρό συμβάλλουμε σημαντικά στην καθαριότητα τόσο του εξωτερικού χώρου του σπιτιού μας, όσο και της γειτονιάς. Αξίζει, λοιπόν, τον λιγοστό χρόνο που απαιτείται για να γίνεται τακτικά.  

Back to view all