Με την ευρεία και ταχύτατη διάδοση του COVID-19, οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας αναζητούν τους τρόπους που θα μπορέσουν να κρατήσουν ασφαλές το σπίτι τους, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε βακτήρια και ιογενή παθογόνα που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι απλοί τρόποι για να περιορίσουμε αρκετά τα μικρόβια και τους ιούς που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας προκαλώντας άσθμα, αλλεργίες, αλλά και πιο σοβαρές λοιμώξεις στο αναπνευστικό αλλά και το γαστρεντερικό μας σύστημα. Πέρα από την υιοθέτηση των παρακάτω πρακτικών λόγω έξαρσης του ιού COVID-19, να θυμάστε πως τα αποτελεσματικότερα μέτρα είναι αυτά που εφαρμόζουμε προληπτικά και με συνέπεια όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως επιδημικών εξάρσεων.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, από τη μεριά μας ώστε να θωρακίσουμε το σπίτι μας έναντι στους ιούς και τα μικρόβια;

 

1. Επιχείρηση… “καθαρά χέρια”!

Τα χέρια μας είναι οι κεραίες επικοινωνίας μας με τον έξω κόσμο. Μέσω της αφής αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας, γι’ αυτό και τα χέρια μας είναι ο νούμερο ένα ύποπτος όταν αρρωσταίνουμε. Ακουμπώντας τη μύτη, τα μάτια και το στόμα μας με λερωμένα χέρια επιτρέπουμε στους ιούς να εισέλθουν στον οργανισμό μας. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό το σχολαστικό και επισταμένο πλύσιμο των χεριών μας με νερό και σαπούνι, συνδυασμό που συνήθως είναι υπεραρκετός για να απομακρύνει τα μικρόβια που έχουμε συλλέξει άθελά μας ακουμπώντας καθημερινά το κινητό μας, τα κλειδιά μας, το πορτοφόλι μας, τα χρήματά μας, το τηλεκοντρόλ κ.λπ. Ακολουθήστε τον κανόνα των 20” σε διάρκεια πλυσίματος και μην παραλείπετε σημεία όπως τον αντίχειρα, τους καρπούς, τις απολήξεις των δαχτύλων και τα νύχια. Δείτε εδώ ένα κατατοπιστικό βίντεο για το πλύσιμο των χεριών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

2. Τα παπούτσια έξω από το σπίτι
Φαντάζει αυτονόητο, αλλά δεν είναι προφανές σε όλους. Οι σόλες των παπουτσιών όχι μόνο έρχονται σε άμεση επαφή με κάθε είδους βρομιά, αλλά γίνονται και εστίες μετάδοσης μικροβίων στο εσωτερικό του σπιτιού. Φροντίστε να έχετε στην πόρτα έτοιμες τις παντόφλες σας κάθε φορά που γυρίζετε στο σπίτι, ενώ ιδανικά κάθε βράδυ  να περνάτε τις σόλες των παπουτσιών σας με ένα πανί χρησιμοποιώντας ένα καλό απολυμαντικό επιφανειών όπως Topine Plus.
3. Επιφάνειες καθαρές

Οι επιφάνειες του σπιτιού είναι πολλές φορές συλλέκτες μικροβίων και αν δεν καθαρίζονται σχολαστικά και τακτικά, γίνονται η αιτία συχνών επαναμολύνσεων. Τα πόμολα της πόρτας, τα χερούλια των ντουλαπιών, η κουπαστή της σκάλας, τα παιχνίδια των παιδιών, τα αξεσουάρ των κατοικίδιων σας, τα χαλιά, αλλά και τα συνηθισμένα… στέκια των μικροβίων όπως το μπάνιο και η κουζίνα χρειάζονται τη δική τους σχολαστική υγιεινή με προϊόντα που εγγυώνται την αποστείρωσή τους. Ειδικότερα για τις επιφάνειες των κινητών τηλεφώνων, νέα έρευνα έδειξε πως 1 στα 6 φιλοξενούν μικρόβια που έχουν άμεση σχέση με τα περιττώματα! Εμπιστευτείτε, λοιπόν, πιστοποιημένα καθαριστικά για την αντιμικροβιακή τους δράση όπως το Roklin Antibacterial που είναι ιδανικό για όλες τις επιφάνειες.

 

4. Αλλαγή κλινοσκεπασμάτων
Αν ανήκετε σε αυτούς που όλο αναβάλλουν την αλλαγή των σεντονιών και των σκεπασμάτων του κρεβατιού τους, ξανασκεφτείτε το. Το κρεβάτι είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποδοχείς μικροβίων και σκόνης, ιδιαίτερα αν δεν τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες προσωπικής υγιεινής ή συνηθίζετε να ξαπλώνετε με τα ρούχα. Ιδανική θα ήταν, λοιπόν, η εβδομαδιαία αλλαγή των σεντονιών και ο καλός αερισμός της κρεβατοκάμαρας κάθε πρωί. Μπορείτε επίσης περιστασιακά να χρησιμοποιείται το Aroxol Moth & Mites αεροζόλ που είναι ειδικά κατασκευασμένο για την απαλλαγή από τα ακάρεα και είναι ασφαλές.

 

5. Βάλτε τα “ρούχα του σπιτιού”
Ακόμα κι αν οι κινήσεις μας εκτός σπιτιού είναι περιορισμένες, τα ρούχα μας απορροφούν μεγάλο ποσοστό ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μικροσωματιδίων που υπάρχουν στον αέρα, με αποτέλεσμα να τα μεταφέρουν και στο ενδοοικιακό περιβάλλον. Κάθε φορά που επιστρέφετε, λοιπόν, φορέστε τα άνετα και καθαρά ρούχα του σπιτιού και φροντίστε όσα φορούσατε έξω να πάρουν το δρόμο τους προς το πλυντήριο.

 

Με εξειδικευμένα και επιστημονικά ελεγμένα προϊόντα, η Εύρηκα είναι το όνομα που δεκαετίες τώρα έχει συνδεθεί απόλυτα με την οικιακή φροντίδα, καθαριότητα και προστασία.

Back to view all