Η ώρα των διακοπών έφτασε κι εσύ δεν βλέπεις την ώρα να φύγεις για μέρη εξωτικά και ονειρεμένα. Όσο ενθουσιασμένος κι αν είσαι, όμως, υπάρχουν κάποιες τελευταίες ‘‘τεχνικές λεπτομέρειες’’ που πρέπει να φροντίσεις για να είσαι σίγουρος πως το σπίτι σου θα παραμείνει στην καλύτερη κατάσταση για όσο καιρό εσύ θα λείπεις.

Μπορεί να μη ζήσεις σε αυτό το κλειστό περιβάλλον για κάποιες (πολλές ή λίγες) μέρες, πρέπει ωστόσο να εξασφαλίσεις πως όταν γυρίσεις δεν θα σε περιμένει πολλαπλάσια δουλειά για να το συγυρίσεις και να μπορέσεις να επιβιώσεις από τη σκόνη και τα μικρόβια που μοιραία θα έχουν συσσωρευτεί από τη μη ανανέωση του αέρα και την υγρασία.

Αρχικά, δεν χρειάζεται να κάνεις γενική καθαριότητα. Πρέπει να εστιάσεις στα βασικότερα σημεία του σπιτιού που αποτελούν και τα δημοφιλέστερα… στέκια της σκόνης. Αφιέρωσε, λοιπόν, λίγο από το χρόνο της προετοιμασίας σου και για τη στοιχειώδη καθαριότητα του σπιτιού που αφήνεις πίσω και βρες στις επόμενες συμβουλές όλους τους τρόπους για να το κάνεις πανεύκολα και αποτελεσματικά:

1. Έλεγξε τα πλυντήρια πιάτων & ρούχων

Το να πλύνεις τα τελευταία άπλυτα ρούχα που έχουν μαζευτεί είναι μια καλή κίνηση, μιας και αφενός δεν αφήνεις τα μικρόβια να κάνουν πάρτι στο καλάθι, αφετέρου εξασφαλίζεις όμορφα και καθαρά ρούχα όταν επιστρέψεις. Αφού τελειώσεις με το πλύσιμο, έλεγξε προσεκτικά πως έχεις μαζέψει τα ρούχα από την απλώστρα, δίπλωσέ τα και αν δεν θέλεις να τα σιδερώσεις, τοποθέτησέ τα μέσα σε μια καθαρή λεκάνη και σκέπασέ τα με ένα κάλυμμα. Το ίδιο ισχύει και για τα πιάτα. Μην αφήσεις άπλυτα ούτε στον νεροχύτη, ούτε στο πλυντήριο πιάτων, ενώ όταν τα πλύνεις, φρόντισε να τα τοποθετήσεις στεγνά στη θέση τους και όχι στην πιατοθήκη γιατί είναι δεδομένο πως εκεί θα σκονιστούν όσο θα λείπεις.

2. Μην ξεχάσεις τα σκουπίδια

Ίσως θεωρείται αυτονόητο, αλλά πρέπει να το τονίσουμε. Όλοι οι κάδοι απορριμμάτων (ακόμα και της ανακύκλωσης) πρέπει να είναι άδειοι καθώς θα φεύγεις για διακοπές. Είναι εύλογο πως αποτελούν εστίες μικροβίων και μολύνσεων, ενώ τα υπολείμματα τροφών μπορεί να προκαλέσουν ζυμώσεις και παράσιτα, απλώνοντας παράλληλα στο σπίτι μια δυσάρεστη μυρωδιά που δύσκολα θα μπορέσεις να απομακρύνεις σαν γυρίσεις. Ιδανικά, καλό είναι οι κάδοι όχι μόνο να αδειάζουν, αλλά και να πλένονται πριν φύγεις για διακοπές.

3. Ασφάλεια

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η αφορμή που αναζητούν ανέκαθεν κακόβουλοι τρίτοι για να… επισκεφτούν το σπίτι σου χωρίς την άδειά σου. Δώσε, λοιπόν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια, κλειδώνοντας σχολαστικά πόρτες και παράθυρα, ενεργοποιώντας τον συναγερμό (κατά προτίμηση αλλάζοντας τον κωδικό του), αλλά και φροντίζοντας να μην έχεις αντικείμενα μεγάλης αξίας μέσα στο σπίτι. Στο γενικότερο πλαίσιο της ασφάλειας ανήκει και η αφαίρεση όλων των ηλεκτρικών συσκευών από την πρίζα, αλλά και η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού και νερού.

4. Πότισμα φυτών

Ενώ εσύ απολαμβάνεις τις καλοκαιρινές βουτιές σου, ο κήπος σου παραμένει στο έλεος των υψηλών θερμοκρασιών. Φρόντισε, λοιπόν, έγκαιρα για την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος που θα κατανέμει ισόποσα και καθημερινά νερό σε όλα τα φυτά του κήπου. Αν αυτό δεν γίνεται τότε θα πρέπει να μεριμνήσετε με κάποιο φίλο να αναλάβει την φροντίδα τους. Αν μιλάμε μονάχα για λίγες γλάστρες, τοποθέτησε μεγάλα μπουκάλια νερού μέσα σε αυτές, φροντίζοντας να έχεις ανοίξει μικρές τρύπες από τις οποίες θα διαφεύγει λίγο λίγο το νερό μέσα από το μπουκάλι, ποτίζοντας έτσι τη γλάστρα.

5. Υπόθεση εκκαθάριση ψυγείου

Το διάστημα που εσύ θα λείπεις είναι ιδανικό για να πραγματοποιήσεις μια καλή απόψυξη στο ψυγείο σου. Αφού το απαλλάξεις από τα τρόφιμα που θα λήξουν ή θα αλλοιωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθάρισε σχολαστικά τόσο τις μεγάλες επιφάνειες όσο και τα ράφια ψύξης και κατάψυξης. Έπειτα, τράβηξέ το από την πρίζα και άφησέ το ανοιχτό. Κάποια μοντέλα είναι πιθανόν να βγάλουν νερά κατά την απόψυξη, οπότε άπλωσε στο πάτωμα μια πετσέτα που θα τα απορροφήσει εγκαίρως.

6. Προετοιμασία της βαλίτσας!

Το καλύτερο μέρος της διαδικασίας το αφήσαμε για το τέλος! Για την προετοιμασία της βαλίτσας, εφοδιαστείτε με μικρά μπουκαλάκια για να βάλετε μικρή ποσότητα καλλυντικών, σαμπουάν και κρέμες. Ετοιμάστε από πριν τα ρούχα σας για κάθε ημέρα και έξοδο, για να μην κουβαλάτε αχρείαστα ρούχα, ενώ το περίτεχνο δίπλωμά τους μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλή χώρο. Μην ξεχάσετε όμως να συμπεριλάβετε μερικά επιπλέον εσώρουχα, μπλουζάκια και μία ζακέτα για παν ενδεχόμενο! Και τέλος, ο φορτιστής κινητού με προσαρμογέα είναι must σε κάθε ταξίδι όπως και το αντισηπτικό gel και Septona μαντιλάκια!

Ίσως τα παραπάνω σου πάρουν λίγο χρόνο, ίσως κλέψουν και κάτι από την ανεμελιά σου, όμως, πίστεψέ μας, θα μας ευγνωμονείς όταν ξαναβάλεις το κλειδί στην πόρτα και αντικρίσεις ένα σπίτι που θα σε περιμένει απλά να το απολαύσεις και όχι να το καθαρίσεις! Η Εύρηκα, με τον πανίσχυρο στόλο των καθαριστικών λύσεων που σου προσφέρει, μπορεί να σε βοηθήσει όχι μόνο να τελειώσεις πιο γρήγορα αλλά και να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα που επιθυμείς!

Back to view all