Τα τελευταία χρόνια δύο σημαντικές εξελίξεις έχουν φέρει επανάσταση τον χώρο των οικιακών συσκευών: η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως το νερό.

Πλέον βασικό στοιχείο πώλησης για κάθε οικιακή συσκευή είναι το πόσο θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη από άποψη ρεύματος και νερού, με ειδική σήμανση ενεργειακής κλάσης και άλλες πιστοποιήσεις για εξοικονόμηση νερού, μειωμένη συντήρηση κ.ά.

Μία από αυτές είναι και η περίφημη πια σήμανση λειτουργίας eco mode, η οποία, ανάλογα με τον κατασκευαστή, μπορεί να έχει και διαφορετική ονομασία (eco saver, eco efficient κ.ά.), αλλά ουσιαστικά κάνει το ίδιο πράγμα: κάνει τη βασική δουλειά της συσκευής, χρησιμοποιώντας το ελάχιστο δυνατό ρεύμα, νερό και άλλα αναλώσιμα (π.χ. απορρυπαντικό).

Πώς ακριβώς λειτουργεί όμως το eco mode σε ένα πλυντήριο, πώς διασφαλίζεται η σωστή του λειτουργία παρά την εξοικονόμηση και, το κυριότερο, γιατί διαρκεί περισσότερο;

Ο Συνδυασμός Τριών Παραγόντων  

Τα διάφορα προγράμματα πλύσης σε ένα πλυντήριο συνδυάζουν ουσιαστικά τρεις παράγοντες: διάρκεια λειτουργίας, θερμοκρασία και ποσότητα χρησιμοποιούμενου νερού. Κάθε πρόγραμμα χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς των τριών αυτών παραμέτρων: ένα πρόγραμμα μπορεί να έχει μικρότερη ταχύτητα αλλά μεγαλύτερη θερμοκρασία και περισσότερο νερό,  κι ένα άλλο μεγαλύτερη διάρκεια με χαμηλότερη θερμοκρασία και μέση ποσότητα νερού και ούτω καθεξής.   

Το Eco Mode δεν είναι τίποτε άλλο από τον συνδυασμό της χαμηλότερης θερμοκρασίας που είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση της πλύσης και για το ξέβγαλμα των πιάτων ή ρούχων , με τη μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού. 

Γιατί Διαρκεί Τόσο Πολύ;  

Μια λογική ερώτηση που κάνουν πολλοί είναι η εξής: αφού το eco mode καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, γιατί διαρκεί περισσότερο; Η μεγαλύτερη διάρκεια δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανάλωση;  

Όχι, και η εξήγηση είναι απλή: το πλυντήριο πιάτων διαθέτει μια αντλία νερού ισχύος 30-60 Watt που ανακυκλώνει το νερό και το διοχετεύει στο σύστημα ψεκαστήρων. Παράλληλα, έχει και ένα σετ αντιστάσεων ισχύος 1000-2000 Watt για να θερμαίνει το νερό. Για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος, συμφέρει να λειτουργεί για περισσότερη ώρα η αντλία, παρά οι αντιστάσεις.  

Αυτό κάνει το eco mode. Χρησιμοποιεί για αρκετή ώρα την αντλία νερού για να πλύνει καλά τα πιάτα ή τα ρούχα, διατηρώντας όμως τη θερμοκρασία του χαμηλή, χρησιμοποιώντας ελάχιστα τις αντιστάσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το πλυντήριο λειτουργεί περισσότερη ώρα, αλλά καταναλώνει πολύ λιγότερο ρεύμα.  

Προσέξτε, όμως, ένα ακόμη ζήτημα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντοτε το Eco Mode;  

Κάθε Πότε Συμφέρει να το Χρησιμοποιούμε;  

Όσο το δυνατόν συχνότερα. Μη χρησιμοποιείτε το eco mode μόνο σε ειδικές πλύσεις!  

Καλό είναι επίσης να το θέτετε σε λειτουργία τη νύχτα, όταν το ρεύμα είναι νυχτερινό. Αν έχετε επίσης την οικονομική δυνατότητα και το πλυντήριο σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με ένα νέας τεχνολογίας, που αναμφίβολα θα έχει ένα ακόμη πιο προηγμένο σύστημα λειτουργίας eco mode. Ορισμένα μάλιστα διαθέτουν και έξυπνη τεχνολογία και μπορούν να ελεγχθούν μέσω της κινητής συσκευής, επιτρέποντάς σας έτσι να το θέτετε στην κατάλληλη λειτουργία την ιδανική ώρα της ημέρας όπου κι αν είστε.  

Η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού δεν είναι μόνο ιδανικός τρόπος για βοηθήσουμε την τσέπη μας, αλλά και υποχρέωση όλων μας για ένα καλύτερο, πιο πράσινο μέλλον για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται. Ας την εκμεταλλευτούμε λοιπόν όσο το δυνατόν καλύτερα!  

 

 

Back to view all