Η σωστή διαχείριση των οικονομικών αποτελεί προϋπόθεση για να μην μένετε με άδειο πορτοφόλι στο τέλος κάθε μήνα. Για να μπορέσετε, λοιπόν, όχι μόνο να είστε εντάξει με τις υποχρεώσεις σας αλλά και να βάζετε κάτι… στην άκρη, είναι απαραίτητο να οργανωθείτε. Η συστηματική εκπόνηση ενός ρεαλιστικού πλάνου προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση θα σας γλιτώσει από το άγχος, δημιουργώντας ένα ασφαλές και οικονομικά σταθερό περιβάλλον για εσάς και την οικογένειά σας.  

Ένας προγραμματισμός μπορεί να προβλέψει τόσο τις πάγιες όσο και τις έκτακτες ανάγκες σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλοί παραλείπουν να προϋπολογίσουν ένα ποσό για κάτι που προκύπτει ξαφνικά με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τραβήξουν από τα χρήματα που προβλέπονται να καλύψουν πάγια έξοδά τους.  

Παρακάτω θα βρείτε 4 συμβουλές διαχείρισης που θα οργανώσουν τα οικονομικά σας με τον καλύτερο τρόπο.


1. Προϋπολογισμός 

Στην ουσία ο προϋπολογισμός συνίσταται στην καταγραφή των πραγματικών εσόδων στην αρχή κάθε μήνα (από μισθό και άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια κ.λπ.) και στην αντίστοιχη καταγραφή των προβλεπόμενων εξόδων που επαναλαμβάνονται σταθερά και μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Στόχος είναι φυσικά τα έξοδα να μην υπερβαίνουν τα έσοδα, ειδικά τους μήνες που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες όπως Σεπτέμβριος, Χριστούγεννα ή το καλοκαίρι. Θεμιτό είναι, ωστόσο, εκτός από την επιτυχημένη ισορροπία εξόδων-εσόδων είναι να μένει και κάτι στην άκρη, έτσι ώστε να αυξάνεται σταδιακά το οικογενειακό κομπόδεμα.


2.
Ετήσιος οικονομικός απολογισμός 

Εκτός από τον μηνιαίο προϋπολογισμό, είναι απαραίτητη και μια ανακεφαλαιωτική αποτίμηση σε ετήσια βάση. Ο απολογισμός αυτός έχει στόχο να καταδείξει ενδεχόμενες αδυναμίες ή φυσικά και επιτυχημένα σημεία της διαχείρισης που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες, ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες στο μέλλον και να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης και εξοικονόμησης. Ανάλογα με τον τρόπο που καταναλώνουμε και αποταμιεύουμε ο απολογισμός αυτός είναι σε θέση να αναδείξει μοτίβα καταναλωτικών συνηθειών που μόνο σε βάθος χρόνου φαίνονται. Και αξιολογώντας τα τρωτά του συστήματος με το οποίο καταναλώνουμε, είναι δυνατό να περιορίσουμε τις άσκοπες δαπάνες. Επίσης, υπάρχουν και ετήσια έξοδα όπως φόροι και συνδρομές τα οποία πρέπει να υπολογίσουμε.


3. Αποταμίευση 

Η αποταμίευση είναι ο πρωταρχικός στόχος κάθε μοντέλου οικονομικής διαχείρισης, καθώς βάσει αυτής κρίνεται τελικά και η επιτυχία του. Ιεραρχώντας τις ανάγκες μας είμαστε ικανοί να μην ξεφεύγουμε σε αλόγιστα έξοδα, υπερβαίνοντας τις πραγματικές καταναλωτικές μας δυνατότητες. Γνωρίζοντας την αγοραστική μας δύναμη δεν ξεφεύγουμε σε δαπάνες που μπορεί να μας υπερχρεώσουν και φυσικά δεν καταφεύγουμε στον δανεισμό. Η αποταμίευση είναι επιτυχημένη όχι όταν στερούμαστε βέβαια τις χαρές της ζωής, αλλά όταν έχουμε καλύψει το 100% των βασικών μας αναγκών, μεγάλο μέρος των δευτερευουσών αναγκών και όταν κάνουμε ταμείο μένει “μαγιά” και για τον επόμενο μήνα. Η μηνιαία αποταμίευση μπορεί να είναι ένα πολύ μικρό ποσό το οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί στο μέλλον. 


4. Προσοχή στις σπατάλες 

Για να εξοικονομήσουμε, ωστόσο, χρήματα, οι σπατάλες πρέπει να ακολουθούν το μέτρο. Αν μπορούμε να μεταθέσουμε ένα μεγάλο έξοδο για ύστερο χρόνο, δεν χρειάζεται να πιεστούμε έναν πιο στενό οικονομικά μήνα. Επίσης φροντίζουμε να ξοδεύουμε με πλάνο και βλέμμα προς τα άμεσα έξοδα που έρχονται, έτσι ώστε να μην περνάμε σαν βασιλιάδες για μερικές μέρες και τις υπόλοιπες στερούμαστε και τα βασικά.
 

Έξτρα tip 

Επειδή μεγάλο μέρος του μηνιαίου προϋπολογισμού μας καταναλώνεται στα ψώνια του σουπερμάρκετ, καλό είναι πάντα πριν επισκεφτούμε κάποια υπεραγορά να έχουμε προετοιμάσει τη λίστα με όσα θέλουμε να αγοράσουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε έγκαιρα… να φρενάρουμε κάποια αυθόρμητη και περιττή αγορά που θα αυξήσει τον τελικό λογαριασμό μας στο ταμείο. Δεν ξεχνάμε, επίσης, να αξιοποιούμε και τις εβδομαδιαίες προσφορές των σουπερμάρκετ σε αρκετά βασικά προϊόντα, εξοικονομώντας έτσι ακόμα περισσότερα χρήματα 

Οργανώνοντας κάθε μήνα τα έσοδα και τα έξοδα του σπιτιού, μπορούμε να έχουμε σε πλήρη έλεγχο τα οικονομικά μας και να απολαμβάνουμε τη ζωή με ασφάλεια και χωρίς άγχος. Με την οικονομική κρίση να μην έχει πει την τελευταία της κουβέντα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τις οικονομικές μας δυνατότητες έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις υποχρεώσεις μας χωρίς να μας πνίγουν. 

Back to view all