Επιλέξτε Χώρα

Η Ιστορία μας

Μια κληρονομιά από καθαρά σπίτια

Για περισσότερο από 60 χρόνια, η Εύρηκα έχει υπάρξει έμπιστος σύμμαχος στη φροντίδα των σπιτιών σας. Από το 1959 έως σήμερα, δημιουργούμε και παρέχουμε με ενθουσιασμό καινοτόμα προϊόντα στους καταναλωτές μας, με σκοπό να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν την καθημερινή τους ρουτίνα.

Το διάσημο, ιστορικό επιφώνημα

«Εὕρηκα, εὕρηκα!», φώναξε θριαμβευτικά ο Αρχιμήδης όταν ανακάλυψε την περίφημη Αρχή της Άνωσης. Ο οραματιστής επιχειρηματίας Ξάνθος Σαρρής υιοθετεί την περίφημη αυτή λέξη το 1959, δημιουργώντας την εταιρεία Εύρηκα στην Κύπρο.

60 και πλέον χρόνια αργότερα, η Εύρηκα έχει εξελιχθεί στον επιτυχημένο Όμιλο Εταιρειών ΕΥΡΗΚΑ, μια ισχυρή, δυναμική και ευπροσάρμοστη εταιρεία με πολυεθνικό χαρακτήρα. Λειτουργώντας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία, η ΕΥΡΗΚΑ διαθέτει πλήθος επώνυμων προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό της, γεγονός που της εξασφαλίζει ως μια ισχυρή και ανθεκτική παρουσία στην κάθε χώρα.

Η Ιστορία μας
Εύρηκα ΛΤΔ– (Κύπρος)
Ιδρύθηκε το 1959
Εύρηκα Ελλάς A. E. (Ελλάδα)
Ιδρύθηκε το 1960
Interstar Chim S.A (Ρουμανία)
Εξαγοράστηκε το 2005

Σημαντικά ορόσημα

1959

Το Ξεκίνημα

Η Εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ ιδρύεται από τον Ξάνθο Σαρρή στην Αμμόχωστο. Το πρώτο προϊόν της Εύρηκα είναι ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν για την εποχή του. Η παραγωγή του «υπερλευκαντικού Εύρηκα» αρχίζει σε μια μικρή εγκατάσταση παραγωγής σε ένα και μόνο δωμάτιο.
1960

Τα Επόμενα Βήματα

Το πρώτο χημικό εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ χτίζεται στην Αμμόχωστο και ταυτόχρονα, ο Ξάνθος Σαρρής ιδρύει μια δεύτερη εταιρεία στην Ελλάδα με την επωνυμία «ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ», ξεκινώντας από ένα μικρό νοικιασμένο εργοστάσιο στην Αθήνα.
1960-1970

Oι Πρώτες Μάρκες

Μια ποικιλία προϊόντων παράγονται και εισάγονται στην Κύπρο ,κτίζοντας μάρκες που παραμένουν δυνατές έως σήμερα. ΕΥΡΗΚΑ υγρό πιάτων – ΑROXOL εντομοκτόνο – DOR σαμπουάν - MON AMI ζελέ - FAMOZO καθαριστικά τζαμιών - TIK TAK για την τουαλέτα κ.α.
1971-1974

Η Επέκταση

Χτίζεται το εργοστάσιο τροφίμων SAFEWAY FOODS και αρχίζει τη λειτουργία του. Η CREMOLINA, το πρώτο του προϊόν, είναι η πρώτη μαλακή μαργαρίνη που παράγεται στην Κύπρο, κερδίζοντας το 30% της τοπικής αγοράς. Επιπρόσθετα προϊόντα τροφίμων ακολουθούν το επιτυχημένο αυτό ξεκίνημα, όπως το μαγειρικό έλαιο FAVORO.
1974

Η Τραγική Χρονιά για την Κύπρο

Ένα τραγικό ορόσημο στην ιστορία του Ομίλου είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της κυπριακής εταιρείας εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Τόσο το χημικό εργοστάσιο, όσο και το εργοστάσιο τροφίμων εγκαταλείπονται αναγκαστικά λόγω της κατάληψης της Αμμοχώστου.
1974

Η Γρήγορη Αντίδραση

Ο Ξάνθος Σαρρής αναλαμβάνει άμεσα δράση στη Λεμεσό, υποστηρίζοντας τους πρόσφυγες υπαλλήλους του. Έναν μήνα μετά, μία μικρή μονάδα παραγωγής αρχίζει να λειτουργεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, παράλληλα προχωρά το χτίσιμο ενός εργοστασίου. Η άμεση αντίδραση & επανεκκίνηση των λειτουργιών της, επιτρέπει στην Εύρηκα να παραμείνει κοντά στους καταναλωτές της, διατηρώντας την αξία των μαρκών της.
1975-1980

Κάνοντας την Υπέρβαση

Αρχίζει τη λειτουργία του στον Βόλο το ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρείας για την παραγωγή χημικών προϊόντων. Λανσάρονται νέα επώνυμα προϊόντα, όπως το γενικό καθαριστικό ROLKIN, και η εταιρεία ανοίγεται σε νέες αγορές και ξεκινούν οι εξαγωγικές της δραστηριότητες. Πρώτη της στάση είναι οι Αραβικές χώρες, τις οποίες ακολουθούν η κεντρική και η ανατολική Ευρώπη.
1981

Το Τέλος ενός Κεφαλαίου

Ο μεγάλος οραματιστής Ξάνθος Σαρρής πεθαίνει στην ηλικία των 59 ετών. Ο μεγαλύτερος γιος του, Νίκος Σαρρής, αναλαμβάνει τα ηνία ως Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας. Ο Χριστόδουλος Νεοφύτου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας, διαβλέποντας την προοπτική των λευκαντικών προϊόντων το 1959, παραμένει Γενικός Διευθυντής της κυπριακής εταιρείας.
1985-1996

Δυναμικές Κινήσεις

Πραγματοποιούνται σημαντικές λειτουργικές επενδύσεις και λανσάρονται νέα επώνυμα προϊόντα σαν το FIORO (1992) - αρωματικό καθαριστικό τουαλέτας σε υγρή μορφή, AROXOL Mec (1994) - υγρό εντομοκτόνο για έρποντα έντομα με αντλία ψεκασμού που φέρνει επανάσταση στην αγορά των εντομοκτόνων και EΥΡΗΚΑ EXTRA POWER (1996) - απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη.
1997-2000

Νέες Ευκαιρίες

Μια συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Compo φέρνει την διανομή της μάρκας ALGOFLASH (λιπάσματα οικιακής χρήσης για φυτά) στο χαρτοφυλάκιο της ΕΥΡΗΚΑ. Η συγκεκριμένη μάρκα είναι πρωτοποριακή και δημιουργεί μια νέα κατηγορία στις υπεραγορές απολαμβάνοντας την 1η θέση.
2000-2005

Διευρύνοντας τους Ορίζοντές μας

Η ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε αγοράζει τη διεθνή μάρκα αποσμητικών χώρου CHIRTON. Αυτό ενισχύει την παραγωγικότητα του εργοστασίου στον Βόλο και προωθεί την ανάπτυξη των εξαγωγών στη Ρωσία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το χαρτοφυλάκιο μαρκών της ΕΥΡΗΚΑ αναπτύσσεται δυναμικά με το απορρυπαντικό ΕΥΡΗΚΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ σε υγρή μορφή και σκόνη, καθώς και με το απορρυπαντικό για σκούρα ρούχα ΕΥΡΗΚΑ BLACK CARE.
2005

Θαρραλέα Ανοίγματα

Η ΕΥΡΗΚΑ ΛΤΔ εξαγοράζει μια νέα αναπτυσσόμενη εταιρεία στη Ρουμανία που ονομάζεται INTERSTAR Chim S.A., που έχει επίσης στην κατοχή της μια μικρή εταιρεία στην Ουκρανία. Η αγορά αυτή χαρίζει πλέον πολυεθνικό χαρακτήρα στον Όμιλο και δρα καταλυτικά στην ανάπτυξη του Ομίλου ΕΥΡΗΚΑ.
2008

Η Κύπρος Εξελίσσεται

Η ΕΥΡΗΚΑ ΛΤΔ (στην Κύπρο) εξελίσσεται σε εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε τρίτους (διανομές), εισχωρώντας σε νέες κατηγορίες με μάρκες όπως SEPTONA - προϊόντα βαμβακιού, CASTANIA - λιβανέζικοι ξηροί καρποί, ARTEMIS - λάδι και ξύδι κ.α.
2009-2015

Ωραία η Μέση Ηλικία

50 χρόνια μετά την ίδρυση της πρώτης εταιρείας, ο Όμιλος έχει αναδειχθεί σε μια επιτυχημένη επιχείρηση με παρουσία σε τέσσερις χώρες: την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Διαθέτει επίσης, δύο σύγχρονα εργοστάσια στον Βόλο και το Βουκουρέστι, με κορυφαίες μάρκες και προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της, και εξαγωγές σε περισσότερες από 20 διεθνείς αγορές.
2015 - Σήμερα

Πρόοδος & Ανάπτυξη

Ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ επενδύει στο τρίπτυχο «άνθρωπος, ποιότητα, εμπιστοσύνη». Η ΕΥΡΗΚΑ σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμική της παρουσία στην ελληνική, την κυπριακή και τη ρουμανική αγορά με τις ηγετικές της μάρκες και τις νέες της καινοτομίες. Ταυτόχρονα, επιθυμεί να ενισχύσει τις εξαγωγές της διεθνώς και να αναπτύξει τη δράση της στον τομέα της Ιδιωτικής Ετικέτας.