Όταν είσαι νέος γονιός εύλογα κατακλύζεσαι από χιλιάδες απορίες ειδικά αν πρόκειται να κάνεις για πρώτη φορά κάτι με το μωράκι σου. Ένα από αυτά τα κρίσιμα ορόσημα στην κοινή σας πορεία στη ζωή είναι και οι πρώτες σας διακοπές! 
 

Το να ταξιδεύεις με ένα βρέφος μπορεί να αποδειχτεί μια περιπέτεια από μόνο του, ειδικά αν δεν είσαι υποψιασμένος για τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να μας γεμίζει ανασφάλεια, αρκεί να είμαστε καλά προετοιμασμένοι έτσι ώστε εσείς και το μωρό σας να ευχαριστηθείτε τις πρώτες σας καλοκαιρινές διακοπές μαζί!    

 

Σενάριο 1: “Μαμά, δεν βολεύομαι!” 

Παρόλο που τα βρέφη αγαπούν τον ύπνο και αρκετά νανουρίζονται από τη μηχανή του αυτοκινήτου ή τις σταθερές δονήσεις του αεροπλάνου ή του πλοίου, δεν παύει να είναι δύσκολο να μείνουν σε καθιστή θέση για πολλή ώρα. Ειδικά αν είναι δεμένα σε ένα καθισματάκι άβολο, χωρίς ανάκλιση και το ταξίδι είναι πολύωρο, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους κλαίγοντας γοερά.   

Με όποιον τρόπο και αν ταξιδεύετε, ασφαλίστε το μωρό στο ειδικό κάθισμα. Στο αυτοκίνητο επιλέξτε τον προσανατολισμό που αρμόζει στην ηλικία του. Φροντίστε οι ιμάντες να μην είναι πολύ σφιχτοί αλλά και ούτε πολύ χαλαροί, ώστε να είναι ασφαλές χωρίς να πονά. Επιλέξτε καθισματάκι με ανάκλιση, έτσι ώστε να μπορέσετε να ρυθμίζετε κατάλληλα τον ύπνο του. Φροντίστε, αν γίνεται, να κάνετε κάποιες ολιγόλεπτες στάσεις, ώστε να ξεκουράζεστε όλοι και να του χαρίσετε την αγκαλιά σας. Απαραίτητο είναι να μην ξεχάσετε το αγαπημένο του παιχνίδι ή βιβλίο. Ακόμη και  στο YouTube θα βρείτε εξαιρετικά βιντεάκια για κάθε ηλικία.  

Σενάριο 2: “Μαμά, πού είσαι;” 

Λόγω της θέσης στο αυτοκίνητο, το κάθισμα μπορεί να μην επιτρέπει την οπτική  επαφή γονέων και μωρού προκαλώντας ανασφάλεια. Αν το μωρό είναι πολύ μικρό, είναι προτιμότερο να καθίσετε μαζί του στο πίσω κάθισμα, ώστε να χαρείτε μαζί το ταξίδι. Αν είναι λιγάκι πιο αυτόνομο, τοποθετήστε ειδικούς καθρέφτες μπροστά και πίσω ώστε να συνεχίζετε να έχετε οπτική επαφή καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού.  

 

Σενάριο 3: “Μαμά, πεινάω!” 

Είτε θηλάζετε είτε πρέπει να του δώσετε την κρέμα ή το γάλα του, αν είστε στο αυτοκίνητο θα χρειαστεί να σταματήσετε λιγάκι την πορεία σας. Για να θηλάσετε προτιμήστε πάντα το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και όχι εν κινήσει, για να μπορεί το μωρό να καταπιεί χωρίς απότομα τραντάγματα. Οι διακοπές δεν είναι ιδανική περίοδος για δοκιμή νέων τροφών, αφού μπορεί να προκύψει κάποια αλλεργία. Προτιμήστε να το αναβάλλεται για μετά τις διακοπές.  

 

Σενάριο 4: “Μαμά, φούσκωσε η πάνα μου!” 

Ακόμα και αν το ταξίδι είναι πολύ μικρό, τα βρέφη δεν έχουν ωράριο σε σχέση με τις φυσικές του ανάγκες. Να είστε καλά προετοιμασμένοι, ώστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα για το άλλαγμά του ανα πάσα στιγμή! Ακόμη και στο αεροπλάνο! Επίσης υπάρχει περίπτωση στον προορισμό σας να μην βρείτε το μέγεθος και τις πάνες προτίμησης σας.   

Για τον καθαρισμό και περιποίηση της ευαίσθητης βρεφικής επιδερμίδας χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα  Septona με 0% αλλεργιογόνα και παραβένες. Προστατεύστε το δερματάκι του με κρέμα συγκάματος Septona με βάλσαμο και πανθενόλη. 

Σενάριο 5: “Μαμά, που είναι τα πράγματα μου?” 

Βεβαιωθείτε ότι θα βάλετε έξτρα ρούχα αφού τα μωράκια μας λερώνονται εύκολα. Συμπεριλάβετε και μια ζακέτα ή ελαφριά κουβέρτα. Μην ξεχάσετε ένα ειδικό αντηλιακό και καπελάκι για να προστατεύεται το μωρό σας.  

 

Σενάριο 6: “Μαμά, βαριέμαι!”  

Διαβάστε του ένα όμορφο παραμύθι (τα μωρά γαληνεύουν στο άκουσμα οικείων φωνών), βάλτε του μια απαλή μουσική και, εφόσον, είστε μαζί του χαϊδέψτε το και κρατήστε σωματική επαφή μαζί του για να αισθάνεται ασφάλεια. Δεν βγάζουμε ούτε ξεδένουμε το μωρό μας από το καρεκλάκι του.  

 

Σενάριο 7: “Μαμά, ζεσταίνομαι!” Βεβαιωθείτε πως το μωρό σας φοράει ακριβώς όσα ρούχα απαιτεί η εποχή και η ώρα του ταξιδιού. Αν το μωρό σας ζεσταθεί πολύ, μπορείτε να του προσφέρετε ανακούφιση βρέχοντας μια πετσετούλα ή βαμβακερούς δίσκους με χλιαρό νερό δροσίζοντας το. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα μωρομάντηλο.

 

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές είναι βέβαιο πως από τις πρώτες εξορμήσεις εκτός έδρας με το μωρό σας θα κρατήσετε μονάχα τις καλύτερες αναμνήσεις. Με τη σωστή προετοιμασία, ψύχραιμες κινήσεις και τα σωστά προϊόντα δίπλα σας θα κάνετε την εμπειρία για εκείνο αλλά και για εσάς πραγματικά αξέχαστη! Η γονεϊκότητα, εξάλλου, είναι ένστικτο, εκπαιδεύεται όμως και βελτιώνεται μέσα από την εμπειρία! 

 

Ταξιδεύοντας με Βρέφη: Tips που μπορούν να διευκολύνουν το Ταξίδι σας
Back to view all