Θυμάστε πόσο ελεύθεροι νιώθαμε ως παιδιά παίζοντας χωρίς κανόνες και σε άμεση επαφή με τη φύση; Αυτή την αυτονόητη για εμάς πραγματικότητα στερούνται πλέον τα παιδιά μας, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε λύσεις που περισσότερο τα ακινητοποιούν μπροστά σε μια ψηφιακή πραγματικότητα παρά τα κινητοποιούν να ζήσουν τον κόσμο γύρω τους. Για αυτό το λόγο οι παιδοψυχολόγοι σήμερα μιλούν όλο και περισσότερο για τη διπλή αξία που έχει στην εποχή μας τo sensory play στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Το sensory play (ή αλλιώς αισθητηριακό παιχνίδι) μπορεί να αποτελεί έναν σύγχρονο νεολογισμό που αναφέρεται στον τρόπο που οργανώνεται το παιδικό παιχνίδι, στην πραγματικότητα όμως δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από τον φυσικό τρόπο παιχνιδιού που ανέκαθεν έλκυε τα παιδιά όλων των εποχών. Από τα χωριά και τις αλάνες όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν με χίλιους δυο τρόπους τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους, ερχόμαστε στα παιδιά των σύγχρονων πόλεων που στερούνται αυτή την ανάγκη. Η απομάκρυνση από το άναρχο, φυσικό παιχνίδι, στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν τα τυχαία ερεθίσματα και η προσωπική αξιολόγησή τους από το παιδί, οδήγησε σταδιακά στην αποδυνάμωση της αξίας του αισθητηριακού παιχνιδιού. Κάτι που, όμως, συμβάλλει σημαντικά στην αυτοανακάλυψη και την ενίσχυση της παιδικής αυτοπεποίθησής.

Δοκιμάστε κάποια από τα παρακάτω παιχνίδια που συμπυκνώνουν ιδανικά όλο το φάσμα των αξιών του sensory play. Είναι εύκολα στην προετοιμασία, μπορούν να γίνουν σε εξωτερικό χώρο (για λιγότερο δημιουργικό… χάος μέσα στο σπίτι), ενώ εφαρμόζονται εξαιρετικά τόσο από μικρές όσο και από μεγάλες ομάδες παιδιών.

 

Οobleck και slime

Η γνωστή και αγαπημένη των παιδιών βιοχλαπάτσα (slime) κάνει πολλά περισσότερα από το να σας προκαλεί ερωτηματικά με το πόσο διασκεδαστική μπορεί να είναι μια γλοιώδης και γλιστερή ουσία στα σωστά παιδικά χέρια. Φτιάχνοντας την με τρία μονάχα υλικά (νερό, κορν φλάουρ και λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σας), τα παιδιά απολαμβάνουν ώρες αναπτύσσοντας την αφή τους και φυσικά διασκεδάζοντας με το να την κολλούν παντού ή και να την πετούν το ένα στο άλλο! Για πιο εκκεντρικές συνθέσεις μπορείτε να προσθέσετε και γκλίτερ!

 

Sandbox και mud play

H κορωνίδα του αισθητηριακού παιχνιδιού είναι αναμφίβολα οι αναμείξεις του νερού με το χώμα και την άμμο. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να πλάσουν την άμμο, να φτιάξουν φυσικό πηλό και να δημιουργήσουν με τα χέρια ή τα πόδια τους γλυπτές συνθέσεις. Η δραστηριότητα αυτή είναι ιδανική ακόμα και για τις πιο μικρές ηλικίες, αρκεί βέβαια να υπάρχει πάντα η επίβλεψη ενός μεγαλύτερου.

 

Ενασχόληση με τον κήπο

H ενασχόληση με την κηπουρική φέρνει τα παιδιά σε ένα περιβάλλον γεμάτο από φυσικά ερεθίσματα που εξάπτουν τη φαντασία τους και τους μαθαίνουν πολλά για τον κύκλο της ζωής και τα φυτά. Τα παιδιά αναλαμβάνουν να φυτέψουν με τα ίδια τους τα χέρια, να σκαλίσουν, να ξεβοτανίσουν και να περιποιηθούν τον δικό τους κήπο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις αισθήσεις τους (όραση, συντονισμό πολλαπλών κινήσεων, όσφρηση, αφή) και αναπτύσσοντας μια υπεύθυνη στάση απέναντι στη φύση που τα περιβάλλει.

 

Βread baking, μπισκότα, κέικ

Παιδικά χεράκια εν δράσει και το σπίτι γεμίζει ολόφρεσκες μυρωδιές από τους πιο… φιλόδοξους σεφ! Η ενασχόληση στην κουζίνα σε τέτοιου τύπου εύκολα και… ακίνδυνα projects εκτός από την άμεση συμμετοχή όλων των αισθήσεων στη διαδικασία παρασκευής, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δουν άμεσα τους καρπούς των κόπων τους, απολαμβάνοντας το γευστικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Αυτονόητο είναι πως η διαδικασία γίνεται υπό την επίβλεψη ενήλικα που θα χειριστεί να αναλάβει όσα δεν επιτρέπεται ακόμα να αγγίζουν τα παιδικά χέρια (π.χ. κοφτερά μαχαίρια, τον αναμμένο φούρνο κ.λπ.)

 

Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Το αγαπημένο παιδικό παιχνίδι χαρίζει άφθονο χώρο για να πειραματιστείτε με το sensory play. Αρκεί να κρύψετε τα στοιχεία και τους γρίφους σε υλικά και σημεία, τα οποία τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους ή τις υπόλοιπες αισθήσεις τους για να προσεγγίσουν ή να αποκωδικοποιήσουν. Τι θα λέγατε για παράδειγμα να κρύψετε τα στοιχεία μέσα σε ένα κομμάτι ζελέ, μέσα στο χώμα μιας γλάστρας ή σε ένα κουβά με νερό; Τα παιδιά λατρεύουν τόσο την εξερεύνηση όσο και την άμεση επαφή με τις διαφορετικές αισθήσεις που τους αφήνουν αυτά τα υλικά.

 

Ζωγραφική με διάφορα υλικά

Γνωρίζατε πως μπορείτε να ζωγραφίσετε με ξύσματα μολυβιών, φλούδες από τρόφιμα, ξεραμένο πηλό, σφουγγάρια, ακόμα και μόνο με τα δάχτυλά σας; Η φαντασία δεν έχει όρια όταν τα παιδιά βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση να χρησιμοποιήσουν λιγότερο συμβατικά υλικά ζωγραφικής. Στο sensory play ενθαρρύνεται μάλιστα πολλές φορές η χρησιμοποίηση του ίδιου του σώματος (π.χ. δάχτυλα, γροθιές, πατούσες, ακόμα και τα μαλλιά ως… πινέλα) για τα πιο ευφάνταστα καλλιτεχνήματα!

Διαβάζοντας τα παραπάνω είμαστε βέβαιοι πως έχετε πειστεί για τη χρησιμότητα της ένταξης του αισθητηριακού παιχνιδιού στην καθημερινότητα των παιδιών. Για να είναι, όμως, πράγματι αποδοτικό το sensory play πρέπει να είναι πραγματικά ελεύθερο, εννοώντας πως πρέπει να αποδεχτείτε τις αυτονόητες… θυσίες σε λεκέδες σε ρούχα και υφάσματα. Για να μη σταθεί, λοιπόν, αυτό εμπόδιο στην ενθάρρυνση των παιδιών να ανακαλύψουν μέσα από το παιχνίδι το σώμα τους και τις δυνατότητές τους, η Εύρηκα διαθέτει τις πιο… ξεκάθαρες λύσεις! Με τα προηγμένης σύνθεσης απορρυπαντικά ρούχων της σειράς Εύρηκα Μασσαλίας δεν θα σκεφτείτε στιγμή τους λεκέδες από το παιχνίδι ενώ για τους πιο επίμονους από αυτούς μπορείτε πάντα να εμπιστευτείτε τα πανίσχυρα και ειδικά μελετημένα ενισχυτικά πλύσης της Εύρηκα. Παράλληλα, τα μωρομάντηλα Septona αποτελούν την καλύτερη λύση για το γρήγορο καθάρισμα χεριών, ενώ τα υγρά πιάτων  εξαφανίζουν σε χρόνο ρεκόρ… δημιουργικά κατάλοιπα σε επιφάνειες, παλέτες και πινέλα! Για το πάτωμα και τους πάγκους εμπιστευτείτε το Roklin.

σύμμαχο την Εύρηκα, λοιπόν, χαρίζουμε στα παιδιά μας το δώρο να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από το παιχνίδι. Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι, εξάλλου, η ιδανική αφετηρία για αυτή την τόσο σημαντική αυτοεξερεύνηση που αρχίζει από τα πρώτα τρυφερά χρόνια και δεν τελειώνει ποτέ!

Back to view all