Το πλυντήριο ρούχων αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς οικιακές συσκευές και στα αλήθεια υπάρχουν λίγοι που παραδέχονται πως δεν ξέρουν τον τρόπο που δουλεύει. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγες οι απορίες, οι ανακρίβειες και οι λανθασμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν εκεί έξω, με αποτέλεσμα το πλύσιμο των ρούχων να γίνεται μια πολύπλοκη υπόθεση και το πλυντήριο να μην επιτυγχάνει πάντα στο 100% τον ρόλο του. 

Αν και πολλοί λοιπόν διστάζουν να ρωτήσουν, είναι αλήθεια πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μυστικά και κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη στο πλύσιμο των ρούχων.  

Αν θέλετε, λοιπόν, να μάθετε και εσείς πώς θα εξασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργία του, συμβουλευτείτε το παρακάτω διαφωτιστικό Q&A.
 

  1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω περισσότερο απορρυπαντικό για πολύ λερωμένα ρούχα;

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ακολουθούμε τις οδηγίες του απορρυπαντικού που χρησιμοποιούμε, καθώς πάνω του αναγράφονται οι ενδεδειγμένες δοσολογίες που προορίζονται ανά ποσότητα ρούχων, ανάλογα και με το πόσο λερωμένα είναι τα ρούχα. Επενδύουμε σε ένα απορρυπαντικό με ειδική σύνθεση ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις χρήσιμη προς αυτόν τον σκοπό αποδεικνύεται και η πρόπλυση,  καθώς και τα ενισχυτικά πλύσης
 

  1. Πρέπει να αφήνω ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου όταν τελειώσω με τις πλύσεις; 

Είναι βασικό προαπαιτούμενο αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την υγιεινή καθαριότητα των ρούχων μας και τη σωστή λειτουργία του πλυντηρίου. Κλείνοντας αμέσως μετά το πλύσιμο την πόρτα, εγκλωβίζουμε στον κάδο και στα εσωτερικά συστήματα του πλυντηρίου υγρασία. Έτσι όχι μόνο δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό μούχλας, αλλά και ενισχύουμε την έντονη δυσάρεστη οσμή, που θα μεταφερθεί στα επόμενα ρούχα που θα μπουν στον κάδο για πλύσιμο. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για να αερίζεται καλά και φυσικά ο κάδος, ώστε να είναι απόλυτα στεγνός για την επόμενη πλύση. 

Έξτρα tip: Με ένα καθαρό πανί μπορούμε να μαζέψουμε την υγρασία που έχει μείνει στην πόρτα, στα λάστιχα, αλλά και στον κάδο του πλυντηρίου.
 

  1. Κάθε πόσο πρέπει να καθαρίζω το πλυντήριο μου και πώς;

Εκτός από τα ρούχα, και το ίδιο το πλυντήριο χρειάζεται τον δικό του καθαρισμό γιατί συσσωρεύονται σε αυτό άλατα, υπολείμματα σαπουνιού, αλλά και μικρόβια. Ανά δεκαπενθήμερο, το καθαρίζουμε εξωτερικά με ένα σφουγγάρι και λίγο Roklin. Επιπρόσθετα βγάζουμε και πλένουμε σχολαστικά το συρτάρι του πλυντηρίου. Φροντίζουμε να στεγνώσουμε καλά τις επιφάνειες με ένα καθαρό πανί. Καλό είναι κάθε μήνα να προχωράμε σε απολύμανση του κάδου, τοποθετώντας είτε ένα καπάκι χλωρίνης στη θέση του απορρυπαντικού είτε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό, ενώ παράλληλα βάζουμε μία κούπα ξίδι στον άδειο κάδο. Ξεκινάμε έναν κύκλο πλύσης σε υψηλή θερμοκρασία και αφήνουμε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί ή επιλέγουμε το πρόγραμμα καθαρισμού κάδου. Αντίστοιχη περιποίηση πρέπει να δέχεται και το λάστιχο του πλυντηρίου που επίσης συλλέγει αρκετή υγρασία και μούχλα.

 

  1. Πόσο κενό χώρο πρέπει να αφήνω όταν βάζω τα ρούχα στον κάδο;

Όλοι έχουμε υποπέσει στο συγκεκριμένο… ολίσθημα να παραφορτώσουμε το πλυντήριο για να ξεμπερδεύουμε γρηγορότερα. Οι ειδικοί λένε, όμως, πως για να είναι αποδοτική η πλύση και να μπορούν τα ρούχα να καθαρίσουν σωστά, πρέπει να υπάρχει χώρος για να τριφτούν μεταξύ τους. Αν φαίνονται να γυρνούν όλα μαζί σαν μια μάζα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην πλυθούν σωστά, να μείνουν υπολείμματα σκόνης και αρκετοί λεκέδες να παραμείνουν στα υφάσματα που δεν έχουν χώρο να ξεδιπλωθούν. Για αυτόν τον λόγο, δοκιμάστε να βάλετε το χέρι σας μεταξύ των ρούχων και του πάνω μέρους του κάδου. Αν δεν χωράει άνετα, το πιθανότερο είναι να έχετε παραφορτώσει τον κάδο και να χρειάζεται να βγάλετε κάποια ρούχα.
 

  1. Σε πόσες στροφές στυψίματος πρέπει να πλένω τα βαριά αντικείμενα;

Όταν πλένουμε κάτι βαρύ στο πλυντήριο (π.χ. κουβέρτα, πάπλωμα), φροντίζουμε να ρίχνουμε τις στροφές, γιατί υπάρχει κίνδυνος ο συνδυασμός φορτίου και υψηλών στροφών να καταπονήσει το πλυντήριο. Μην ξεπερνάτε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις τις 700-800 στροφές. ‘Η επιλέξτε πρόγραμμα για πλύσιμο στο χέρι ή μάλλινα.
 

  1. Πρέπει να βάζω τα μεγάλα ρούχα διπλωμένα στο πλυντήριο;

Για να πλυθούν τέλεια τα υφάσματα σε όλο τους το μήκος πρέπει να τα βάζουμε ανοιχτά. Ακόμα και αν είναι μεγάλα, όπως κουρτίνες ή σεντόνια, δεν τα βάζουμε διπλωμένα, γιατί έτσι κρύβουμε διάφορες πτυχές τους και δεν επιτρέπουμε στο απορρυπαντικό να διεισδύσει παντού. Πέρα από αυτό και για λόγους ισοβαρούς κατανομής των ρούχων μέσα στον κάδο, καλό είναι να μην τα διπλώνουμε. 

Έξτρα Tip: Δεν ξεχνάμε κάθε τόσο να καθαρίζουμε το φίλτρο στο κάτω μέρος του πλυντηρίου.
  

Το πλυντήριο είναι από εκείνες τις οικιακές συσκευές που πλέον αδυνατούμε να ζήσουμε μακριά τους. Φροντίζουμε, λοιπόν, για τη σωστή λειτουργία του, ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή και των εταιρειών απορρυπαντικών και δεν ζορίζουμε τις δυνατότητές του. Μόνο έτσι θα μπορεί να μας ανταμείβει σε βάθος χρόνου με τα πιο καθαρά και αστραφτερά ρούχα 

Back to view all