Πόσες φορές δεν έχετε έρθει αντιμέτωποι με ένα παραφορτωμένο ντουλάπι που περιέχει πολλά ληγμένα τρόφιμα; Για να μην καταλήγουν, λοιπόν, άσκοπα τα τρόφιμα στον κάδο των απορριμμάτων, επιβαρύνοντας και την τσέπη μας, αλλά και το περιβάλλον, χρειαζόμαστε έξυπνες συμβουλές φύλαξης και αποθήκευσης των τροφίμων, αλλά και μερικά tips ως προς τον ιδανικό καθαρισμό του ίδιου του ντουλαπιού. Η σωστή συντήρηση σε έναν υγιεινό χώρο περιορίζει το ενδεχόμενο αλλοίωσης των τροφίμων και την επακόλουθη σπατάλη τους.  

Για να διατηρήσουμε περισσότερο τα προϊόντα μας μέσα στο ντουλάπι χρειάζονται τα εξής: 

  • Να φυλάσσουμε το περιεχόμενο από ανοιχτές συσκευασίες σε δοχεία που σφραγίζουν αεροστεγώς ή να κλείνουμε με clip ή με ένα λαστιχάκι τις ήδη ανοιγμένες συσκευασίες (αλεύρι, ρύζι, μακαρόνια). Πέρα από την σαφώς πιο τακτοποιημένη εικόνα του ντουλαπιού, έτσι διατηρούμε τη φρεσκάδα τους περισσότερο. Μερικά τρόφιμα (π.χ. μέλι, ζάχαρη, αλεύρι) όταν ανοιχτούν είναι πιθανόν να προσελκύσουν διάφορα ζωύφια. Κλείνοντάς τα σωστά με το καπάκι ή σφραγίζοντας τη συσκευασία τους, βεβαιώνουμε πως ακόμα και αν πάει κάτι λάθος, δεν θα μεταφερθεί κάτι σε κάποιο άλλο τρόφιμο.  
  • Φροντίζουμε ανά εβδομάδα να τσεκάρουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων μέσα στο ντουλάπι. Τα τρόφιμα με σύντομη ημερομηνία λήξης τα κρατάμε πάντα στο μπροστινό μέρος και δεν τα καταχωνιάζουμε, γιατί το πιθανότερο είναι να λήξουν και να μην το καταλάβουμε καν. 
  • Ελέγχουμε καλά τις συσκευασίες των προϊόντων πριν από την αγορά τους για τυχόν μικροοργανισμούς που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί. 

  • Επιλέγουμε να αποθηκεύσουμε τα τρόφιμα σε ένα ντουλάπι μακριά από την υγρασία και τη ζέστη, που ενεργοποιούν τα ένζυμα που περιέχουν τα τρόφιμα και επιταχύνουν την ωρίμανσή τους και σταδιακά την αλλοίωσή τους.  
  • Για να εξαλείψουμε το ενδεχόμενο να εκκολαφθούν μέσα στο ντουλάπι αυγά από ζωύφια που δεν είχαμε αντιληφθεί, μπορούμε να βάλουμε το προϊόν (ειδικά όσα αγοράζουμε χύμα, π.χ. τα όσπρια) στην κατάψυξη για μία εβδομάδα και κατόπιν να το αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι. Έτσι θα είμαστε σίγουροι πως στη χαμηλή θερμοκρασία θα έχουν εξαλειφθεί όλοι οι πιθανοί μικροοργανισμοί. 
  • Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε παλιές με νέες τροφές, ακόμα και του ιδίου τύπου, π.χ. μακαρόνια, μιας και έχουν διαφορετικές ημερομηνίες λήξης.  
  • Βάζουμε μέσα στα βάζα δαφνόφυλλα, σκόρδο ή μικρά τσίλι, που αποτελούν φυσικά απωθητικά εντόμων και λοιπών τρωκτικών.   

Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές, βέβαια, η Εύρηκα μάς παρέχει έξτρα προστασία με το Aroxol Food Moth Paper! Αξιόμαχος σύμμαχος για να παγιδεύσουμε και αν εξολοθρεύσουμε τον σκόρο των τροφίμων, που πολλές φορές φωλιάζει στα ντουλάπια μας. 

Με ειδικά μελετημένη σύνθεση, το Aroxol Food Moth Paper προορίζεται για την ανίχνευση του σκόρου και δρα με φυσικό τρόπο. Η δράση του διαρκεί μέχρι και 8 εβδομάδες και βασίζεται στη φερομόνη, μία ορμόνη που προσελκύει τους αρσενικούς σκόρους. Οι σκόροι κολλάνε στη χάρτινη λωρίδα, με αποτέλεσμα να ανιχνεύεται η παρουσία τους από την αρχή ακόμα, έτσι ώστε να τους αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Το Aroxol Food Moth Paper δεν είναι εντομοκτόνο, ούτε περιέχει κάποια χημική εντομοκτόνο δραστική ουσία που προσβάλλει τα τρόφιμα, για αυτό και θεωρείται απόλυτα ασφαλές. 

Τέλος, αν θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στο ράφι των τροφίμων, επιλέγουμε τα γυάλινα βάζα, που ως μέσα αποθήκευσης κλείνουν αεροστεγώς και διατηρούν για περισσότερο χρόνο “ζωντανά” τα τρόφιμα. Από τη μια, λοιπόν, με τα γυάλινα βάζα χαρίζουμε στο ντουλάπι μια όμορφη αισθητική, από την άλλη διευκολύνουμε και τη ζωή μας, καθώς μέσα από τη γυάλινη συσκευασία μπορούμε πολύ εύκολα να επιλέξουμε το τρόφιμο που χρειαζόμαστε, αλλά και να ελέγξουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Μπορούμε, ακόμα, για πιο όμορφο και λειτουργικό αποτέλεσμα να κολλήσουμε όμορφες ετικέτες στα βάζα μας (κυρίως στα τρόφιμα που μοιάζουν μεταξύ τους, όπως αλεύρι, κορν φλάουρ, ζάχαρη) και να χαρίσουμε στο ντουλάπι μας μια σούπερ οργανωμένη, αλλά και πολύχρωμη όψη! 

Ένα τακτοποιημένο και καθαρό ντουλάπι τροφίμων εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα στα τρόφιμα, αποτρέπει την σπατάλη τους προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και την τσέπη μας. Μια… εύκολη και μικρή οργάνωση κάνει πράγματι τη μεγάλη διαφορά! 

 

Back to view all