Η εταιρεία Εύρηκα, αποτελεί τον έμπιστο σύμμαχο της κυπριακής κοινωνίας, παρέχοντας προϊόντας υψηλής ποιότητας που απλοποιούν και βελτιώνουν την καθημερινότητα των καταναλωτών και των οικογενειών τους. Με γνώμονα να κάνει τη ζωή των νοικοκυριών πιο εύκολη, αναπτύσσει συνεχώς καινοτομίες και εμπλουτίζει την γκάμα προϊόντων που προσφέρει. Η Εύρηκα, είναι μια οικογενειακή εταιρεία, που άρχισε ως μία μικρή βιοτεχνία στην Αμμόχωστο το 1959, μέσα από το όραμα του ιδρυτή της Ξάνθου Σαρρή. Ένας άνθρωπος προοδευτικός, καινοτόμος, οραματιστής. Ένας άνθρωπος με διορατικότητα, που ξεκίνησε σε μια εγκατάσταση παραγωγής που κάλυπτε τα τετραγωνικά ενός δωματίου με πολλά όνειρα και στόχους. Εμπνευσμένος από τον ενθουσιασμό αλλά και την ιδιοφυή δημιουργικότητα του Αρχιμήδη, ο Ξάνθος Σαρρής υιοθέτησε την περίφημη φράση ‘ΕΥΡΗΚΑ’ ως επωνυμία της εταιρείας του, με στόχο να χαράξει μια πορεία ανάπτυξης καινοτομικών προϊόντων που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Από αυτή τη μικρή βιοτεχνία, γεννήθηκαν πρωτοποριακές για την εποχή ιδέες και να αναπτύχθηκαν προϊόντα που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της Κύπρου.

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας ήταν το «υπερλευκαντικό Εύρηκα», που είχε η επιτυχία του ήταν τόσο άμεση και μεγάλη, ώστε έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να χτίσει το πρώτο της εργοστάσιο έναν μόλις χρόνο αργότερα, το 1960. Παράλληλα, ο Ξάνθος Σαρρής, που γνώριζε πάνω από όλα πώς να εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες της αγοράς, ίδρυσε και δεύτερη ‘συγγενή’ εταιρεία στην Ελλάδα, την ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, που στεγάστηκε σε ένα μικρό ενοικιαζόμενο εργοστάσιο στην Αθήνα. Τα επόμενα χρόνια, αναπτύχθηκαν προϊόντα που καθιέρωσαν την εταιρεία ως σημαντικότατο παράγοντα του κλάδου και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως: το ΕΥΡΗΚΑ ΥΓΡΟ πιάτων, το εντομοκτόνο AROXOL, το σαμπουάν DOR, τα ζελέ & η καραμέλα ΜΟΝ ΑΜΙ, το FAMOZO για τα τζάμια και το TIK TAK για την τουαλέτα, η σκόνη πλυσίματος BINGΟ, ενώ παράλληλα ιδρύθηκε και εργοστάσιο τροφίμων της εταιρείας, το SAFEWAY FOODS, το οποίο και παρήγαγε την πρώτη μαλακή μαργαρίνη της Κύπρου, την CREMOLINA, που κέρδισε σε λιγότερο από ένα χρόνο το 1/3 της αγοράς.

Η καταστροφική τουρκική εισβολή το 1974, ανάγκασε την οικογένεια της Εύρηκα στην άμεση και πλήρη εγκατάλειψη των εργοστασίων της στην Αμμόχωστο, καθώς και στην εκδίωξη των εργαζομένων της εταιρείας από τις εστίες τους. Ο Ξάνθος Σαρρής κινήθηκε, ωστόσο, αστραπιαία, μεταφέροντας την καρδιά της εταιρείας στη Λεμεσό και δίνοντας άμεσα δουλειά και στέγαση σε όλους τους πρόσφυγες εργαζομένους. Το ξεκίνημα ήταν  δύσκολο, αλλά με πείσμα της οικογένειας της Εύρηκα κατάφεραν να επανα-συγκροτηθούν και να επαναλειτουργήσει η εταιρεία. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η εταιρεία κατάφερε να αποκτήσει ιδιόκτητο εργοστάσιο και να διατηρήσει το ήδη μεγάλο της πελατολόγιο. Σε μόλις δύο χρόνια μάλιστα, λάνσαρε νέα προϊόντα όπως το καθαριστικό ROKLIN, ενώ το 1977 ίδρυσε και ιδιόκτητο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς Α.Ε. στον Βόλο. Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία άρχισε δυναμικά τις εξαγωγές σε χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ο Ξάνθος Σαρρής απεβίωσε στις 28 Αυγούστου 1981, καταφέρνοντας μέσα σε λίγα χρόνια να οραματιστεί, να δημιουργήσει, να επεκταθεί, να επαναλειτουργήσει, να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί η εταιρεία Εύρηκα, βάζοντας γερά θεμέλια και αρχές που εκπροσωπούν την εταιρεία μέχρι σήμερα. Το ‘Πιστεύω΄ της εταιρείας που ο ίδιος έγραψε το 1967, υποστηρίζει μία ανθρωποκεντρική φιλοσοφία  που επεκτείνεται σε όλους τους συνεργάτες εντός και εκτός του Ομίλου και βάσει αυτής κτίζεται το σήμερα και το αύριο της εταιρείας. Εστιάζοντας στην ανθρώπινη σχέση, στην ποιότητα και στην εμπιστοσύνη, η οικογένεια της Εύρηκα συνέχισε το όραμα του ιδρυτή της και οι γενναίες που ακολούθησαν συνέβαλαν και συμβάλουν ενεργά στο να είναι η εταιρεία σε τροχεία συνεχούς εξέλιξης με νέα και καινοτόμα προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο Όμιλος Εταιρειών ΕΥΡΗΚΑ σήμερα αποτελεί μια ισχυρή, δυναμική και ευπροσάρμοστη εταιρεία με πολυεθνικό χαρακτήρα με δράση σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία.

Back to view all