Ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ, είναι μια αμιγώς Κυπριακή, εκτοπισμένη επιχείρηση, εκδιωγμένη εδώ και 49 χρόνια από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Παρά τη ραγδαία ανάπτυξή του και την εκτεταμένη πλέον παρουσία του σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία, ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ δεν ξεχνά ποτέ τις μαρτυρικές, προσφυγικές του ρίζες, καθώς και τις θεμελιώδεις αξίες του, που καταγράφηκαν από τον ιδρυτή του κ. Ξάνθο Σαρρή στην Αμμόχωστο, το 1967.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ είναι χορηγός της εικαστικής έκθεσης “Προσφυγόσημο: Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου, η ιστορία ενός συμβόλου” που διοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με την Ιστορικό Τέχνης κ. Μαρία Παφίτη. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου.

Η εικαστική έκθεση με κεντρικό θέμα το περίφημο Προσφυγόσημο, το πασίγνωστο χαρακτικό του μεγάλου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου, καταγράφει την καλλιτεχνική διεργασία μέσα από την οποία δημιουργήθηκε το “Κυπριωτάκι” (όπως αποκαλούσε το έργο ο δημιουργός του), εξετάζει την επίδρασή του στην κυπριακή καλλιτεχνική παραγωγή, αναδεικνύει το θέμα της προσφυγοποίησης και εστιάζει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Επιπλέον, το κεντρικό έργο της έκθεσης πλαισιώνεται από σημαντικά έργα άλλων καλλιτεχνών που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως το έργο του Γιώργου Σκοτεινού “Άλογα της Αμμοχώστου”, το έργο του Τηλέμαχου Κάνθου “Τρίπτυχο του ’74 Η Φυγή Ι”, καθώς και το έργο του Λευτέρη Οικονόμου “Αγκάθια, Σκηνές και Πρόσφυγες”.

Για τον Όμιλο ΕΥΡΗΚΑ, η χορηγία της έκθεσης “Προσφυγόσημο” αποτελεί τόσο υποχρέωση όσο και μεγάλη τιμή. Η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται μακριά από τη γενέθλιά γη, και εύχεται όπως “η επιστροφή που λαχταρά η καρδιά, ο νους και η ψυχή του κάθε Κύπριου, εδώ και μισό σχεδόν αιώνα, να επέλθει σύντομα.”

Η Έκθεση είχε διοργανώθει στο Σπίτι του Πολίτη, Λεωφόρος Ομήρου 38, Λευκωσία, από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 28 Απριλίου.

Back to view all